Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
10.54

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

napoved sneg vreme

Četrtek, 1. 2. 2018, 10.54

6 let, 2 meseca

V pričakovanju snega

V Ljubljani lahko do sobote zapade tudi do 40 centimetrov snega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

zima sneg vožnja družina

Trenutno po Sloveniji prevladuje oblačno vreme z dežjem. Snega danes še ne bomo dočakali, snežna pošiljka prihaja šele ponoči. Najprej bo sneg pobelil Gorenjsko, do popoldneva pa bo snežilo že po vsej državi. V Ljubljani lahko do sobote zapade tudi do 40 centimetrov snega.

Trenutno po Sloveniji prevladuje precej oblačno vreme, ponekod še vedno dežuje. Le višje ležeči kraji so že pokriti s snežno odejo. Meja sneženja je namreč še vedno na 1.200 metrih nadmorske višine, le na severozahodu države je malce nižje – na 900 metrih, so nam povedali na agenciji za okolje (Arso). 

A že v noči na petek bo tudi po nižinah dež zamenjal sneg.

V osrednji Sloveniji pričakujemo do 25 centimetrov snega. | Foto: Thinkstock V osrednji Sloveniji pričakujemo do 25 centimetrov snega. Foto: Thinkstock Na Gorenjskem sneg že po polnoči

Najbolj intenzivno sneženje pričakujemo sredi dneva in popoldne, a na Gorenjskem in tudi ponekod drugje bo snežiti začelo že prej, celo kmalu po polnoči.

"Največ snega bo zapadlo na Gorenjskem in ponekod na Notranjskem, več kot 40 centimetrov, v večjem delu osrednje Slovenije pa več kot 25 centimetrov," Arso poroča na svoji spletni strani.

Njihov prognostik Blaž Šter pa je na svojem Twitterju malce podrobneje razložil, kaj lahko pričakujemo jutri, sploh na območju Ljubljane. Po njegovem mnenju je najbolj realna napoved 30-centimetrska snežna odeja.

Šter še poudarja, da je minilo že kar nekaj let od tedaj, ko so imele nižine v notranjosti več kot 20 centimetrov snega. "Nazadnje se je to zgodilo konec januarja 2014, pred žledolomom," je še zapisal.

Napovedi tako kažejo, da bo začetek februarja precej bel. "Po nadpovprečno toplem januarju se v petek začne prava zima. Obdobje zimskega vremena bo trajalo vsaj prva dva tedna februarja," je Arso naznanil na svoji spletni strani.

Arso opozarja: "Sneg bo moker in lahko povzroča težave" 

Arso in Prometno-informacijski center za državne ceste tako opozarjata, da glede na to, da je sneg na nekaterih območjih napovedan za petek zgodaj zjutraj, na Gorenjskem pa že kmalu po polnoči, pričakujejo težave na vsem cestnem omrežju in zelo podaljšane potovalne čase že ob petkovi jutranji, še bolj pa ob popoldanski prometni konici. Sneg bo namreč moker in zato previdnost nikakor ne bo odveč.

Jutri zjutraj si zaradi obilne pošiljke snega vzemite nekoliko več časa za pot v službo. | Foto: Jutri zjutraj si zaradi obilne pošiljke snega vzemite nekoliko več časa za pot v službo. Zagotovo bodo pristojne službe izločale tovorna vozila iz prometa, zato še vedno velja priporočilo, da se predvsem v petek ne odpravimo na pot, če to ni res nujno potrebno, so svetovali v sporočilu za javnost.

Vremenoslovci pa opozarjajo tudi na nevarnost snežnih plazov.

Jutri bo sicer pihal severovzhodni veter, na Primorskem sprva večinoma šibka burja, ki se bo v noči na soboto okrepila. Zjutraj bodo temperature od 0 do 6, popoldne pa okoli 0, le na Primorskem od 6 do 9 stopinj Celzija.

 

Ne spreglejte