Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
9.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 9.26

7 let, 12 mesecev

Pretresljivo pismo nadškofa Urana svojim sobratom: pripravljen tudi na DNK-test

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Sedaj, postaran in bolan, potreben pomoči in nesposoben samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino," je v pismu škofom zapisal upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki mora po dekretu iz Rima zapustiti Slovenijo, je bratom v škofovstvu napisal pismo, v katerem izraža pripravljenost za sodelovanje na testu očetovstva. Pismo, katerega prepis je objavil pozareport.si, naj bi enajst slovenskih škofov prejelo 20. junija, portalu pa naj bi ga posredoval eden od škofov, ki mu "ni vseeno", kaj se dogaja v Cerkvi.

"Besedilo odpovedi je bilo že napisano in jaz sem ga samo ročno prepisal" Uran v pismu piše, da naj bi mu apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril Y Castella jeseni leta 2009 v ljubljanskem kliničnem centru, kamor so Urana pripeljali zaradi zdravstvenih težav, predlagal, naj se odpove vodstvu ljubljanske nadškofije. Kmalu zatem je bil danes upokojeni nadškof povabljen na urad apostolske nunciature v Ljubljani, kjer naj bi mu nuncij izročil prazen list papirja in mu naročil, da vpričo njega napiše prošnjo za razrešitev. "Besedilo odpovedi je bilo že napisano in jaz sem ga samo ročno prepisal. Vzrok odpovedi je bilo moje šibko zdravstveno stanje."

Potem ko je predal vodenje nadškofije, je Uran odšel v Domus Galilea v Izrael, kjer je 18. novembra 2010 prejel pismo apostolskega nuncija v Sloveniji. Ta mu je napisal, da naj, če se zaradi zdravstvenih razlogov vrne v Slovenijo, živi tako, da "v prihodnosti ne bo povzročil težke nevarnosti za velik škandal". Dodal je, naj za prihodnost razmisli o stalnem bivanju zunaj Slovenije.

Uran je pripravljen sodelovati pri kakršnikoli metodi za ugotavljanje očetovstva Uran v pismu piše, da ni nikoli izvedel, kaj je bil razlog za tovrstno priporočilo, da pa mu je nuncij nekoč namignil, da je bila v zadnjem trenutku preprečena objava delikatnih novic v časopisu. Nadaljuje, da so nekateri mediji v zadnjem času pisali, da se je sprl s Svetim sedežem, ker naj bi zavrnil test očetovstva. "Sam sem pripravljen sodelovati pri kakršnikoli DNK ali drugi metodi za ugotavljanje očetovstva, če bi kdorkoli to od mene zahteval," piše v pismu Uran ter dodaja, da te zahteve še ni bilo in da je osebno prepričan, da nima nobenega potomca.

Upokojeni ljubljanski nadškof v pismu, ki ga je objavil pozareport.si, še piše, da ga je 31. maja letos sprejel Marc Kardinal Ouellet, prefekt Kongregacije za škofe v Rimu, kjer je šele prvič izvedel, da za vsem tem stoji domneva o očetovstvu. Kot piše, je bil z obsodbo seznanjen le ustno, nihče pa ga o tem ni pisno obvestil.

"Ostajam globoko prizadet in začuden tudi nad samim načinom izgona ..." Uran v nadaljevanju piše, da je globo začuden nad postopki in da je izgon zanj zelo huda kazen, ki je globo zaznamovala njegovo življenje. "Zdaj, postaran in bolan, potreben pomoči in nesposoben samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino! Izgnan sem iz svoje krajevne cerkve, ki sem ji vedno služil s polno predanostjo. Ostajam globoko prizadet in začuden tudi nad samim načinom izgona: naložena mi je bila cerkvena kazen, ne da bi bila poprej dokazana in predstavljena moja krivda. Zato menim, da je ta kazen krivična."

Upa, da se bo lahko vrnil v Slovenijo Upokojeni nadškof navaja, da želi videti pisno obsodbo oziroma potek sodnega procesa. Ker pa ne želi povzročiti razdora v Cerkvi na Slovenskem, v "duhu pokorščine" sprejema navodila, da se do 31. 12. 2012 umakne iz Slovenije. Po tem datumu mu je prefekt Kongregacije za škofe zagotovil, da se bo lahko vrnil v Zavod sv. Stanislava v Šentvidu. Uran med bivanjem v tujini prosi za dovoljenja za svobodno gibanje glede na potrebe lastnega zdravstvenega stanja. Da bi se izognil novim nesporazumom in prekrškom, pa med svojim prestajanjem kazni v tujini prosi za pisna navodila.

"Zadnji dogodki (zaničevanje in poniževanje moje osebe in mojega dela) z vsemi posledicami so močno načeli moje psihofizično stanje in bili že najtežja pokora. Zato prosim, naj se upošteva moje zdravstveno stanje in naj se mi naložena kazen omili v možnost čimprejšnjega stalnega bivanja v Zavodu sv. Stanislava, kjer bom, če bo sprejeta moja prošnja, živel v zasebnosti, se posvetil molitvi in daroval svoje življenje za dobro Cerkve in vseh ljudi," je pismo sklenil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Ne spreglejte