Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2021,
11.02

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Natisni članek

cepivo COVID-19 Slovenija Koronavirus

Sreda, 17. 11. 2021, 11.02

2 leti, 5 mesecev

Pretresljiva zgodba voditeljice nacionalke, ki je TVS (še) ni objavila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Darja Korez Korenčan |  O svoji izkušnji in posledicah bolezni covid-19 je voditeljica Darja Korez Korenčan napisala knjigo. | Foto STA

O svoji izkušnji in posledicah bolezni covid-19 je voditeljica Darja Korez Korenčan napisala knjigo.

Foto: STA

Znana televizijska voditeljica oddaj o umetnosti in kulturi na Televiziji Slovenija Darja Korez Korenčan se je marca okužila z virusom covid-19 in pristala v bolnišnici na ventilatorju. 16 dni je bila v umetni komi, zaradi zapletov so ji amputirali vseh pet prstov desne roke. Od intubacije ima poškodovane glasilke in šibkejši glas. O svoji težki izkušnji in posledicah covid-19 je v intervjuju spregovorila za spletni medij N1, medtem ko na RTVS o pretresljivi zgodbi svoje zaposlene niso poročali. 

Kot je povedala za N1, ne ve, kako se je okužila, saj se je držala vseh ukrepov, nosila masko, delala od doma. Okužila se je marca, bolezen je hitro napredovala, dobila je vročino in komaj je stala na nogah. Opravila je test, ki je bil pozitiven. 

Po tednu dni se je stanje poslabšalo in odpeljali so jo na intenzivno nego, kjer so ugotovili, da ima močno pljučnico. Sledili so zapleti in tretji dan so jo zaradi respiratorne odpovedi dali na umetno ventilacijo.

Po 16 dneh umetne kome se je zbudila brez prstov na roki

Kot je povedala v intervjuju, živi zelo zdravo, nikoli ni bila hudo bolna, kroničnih bolezni nima. Še en dokaz, da virus ne izbira. Korez Korenčanova je bila 16 dni v umetni komi, zaradi dodatnih zapletov so ji morali amputirati vseh pet prstov desne roke. Poleg tega ima poškodovane glasilke, njen glas je šibkejši.

Korez Korenčan: Intervju na MMC še bo 

Na objavo se je odzvala Korez Korenčanova, ki je zapisala naslednje: "Danes me je zelo presenetil vaš naslov na Siol.net, češ da TVS ni pokazala interesa za objavo moje zgodbe. To ne drži, veliko me jih je klicalo in sočustvovalo z mano, vendar do zdaj nisem bila pripravljena spregovoriti o teh težkih izkušnjah, raje sem se odločila, da o tem napišem knjigo in v njej dam ljudem tudi določene napotke, do katerih sem se dokopala v času zdravljenja in po njem. Knjiga bo izšla pri založbi Forma 7 v petek, zato bom nocoj tudi gostja v Odmevih, prihodnji teden pa bo o tem tudi daljši intervju na MMC-ju."

Ker je desničarka, se je morala navaditi uporabljati levo roko, obiskuje tudi logopedinjo in dela vaje za glas. Utrpela je hude posledice, a kot pravi sama, težav s spominom nima, prav tako ima normalne kognitivne sposobnosti in glede okrevanja ostaja nadvse optimistična.

Novice Toliko novih okužb smo potrdili v torek

Zakaj RTVS ni objavila zgodbe svoje zaposlene?

Septembra se je Korez Korenčanova vrnila na delovno mesto v kulturno-umetniškem programu na TVS. O njeni pretresljivi izkušnji s koronavirusom RTVS ni poročala. Zakaj so se odločili, da zgodbe svoje zaposlene, ki je prebolela hudo obliko koronavirusne bolezni, posledice pa bo čutila vse življenje, ne objavijo, smo vprašali RTVS. Njihov odgovor objavljamo spodaj. 

RTVS: Gre za osebno zgodbo posameznika

V programih RTV Slovenija naše gledalce, poslušalce in bralce redno in obsežno obveščamo o epidemiji covida-19 in njenih posledicah, tudi prek pričevanj prebolelih, ki so se morali soočiti z najhujšimi oblikami te bolezni. Zgodbe prebolevnikov v skladu z uredniško politiko umeščamo v programe, s ciljem, da bi čim širšo javnost čim bolje ozavestili o morebitnih posledicah covida-19. Zavedamo pa se, da gre za občutljive zgodbe in za osebno odločitev posameznika, s kom in kdaj bo delil svojo osebno izkušnjo o soočanju s covidom-19 in njegovimi posledicami. Naknadno so sporočili, da bo sodelavka Darja Korez Korenčan nocoj gostja v Odmevih, o njenem zdravljenju in premagovanju stresa pa bo prihodnji teden objavljen tudi daljši intervju na MMC-ju.

Korez Korenčanova je o svoji izkušnji napisala knjigo Korak za korakom, ki bo izšla kmalu. Kot pravi, upa, da bo knjiga komu pomagala pri premagovanju težav po covidu-19. 

Žiga Jelar Skakalci trening Planica
Sportal Trpljenje Jelarja zaradi covid-19: Nobenemu ne privoščim te izkušnje

 

Ne spreglejte