Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2019,
16.53

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

15

Natisni članek

Slovenska vojska Kosovo Marjan Šarec

Torek, 10. 12. 2019, 16.53

4 leta, 4 mesece

Premier Šarec je na Kosovu slišal same pohvale #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

15

Marjan Šarec na Kosovu | Foto STA

Foto: STA

Premier Marjan Šarec je danes sklenil obisk pri slovenskih vojakih na Kosovu in v BiH, ki ga je ocenil kot uspešnega. Ob koncu svojega prvega obiska pri slovenski misiji v tujini je pri samostanu v Dečanih znova navedel pohvale poveljnikov operacij na račun slovenskih vojakov in poudaril, da bi morali to slišati tudi v Sloveniji.

Premier Marjan Šarec je povedal, da je bil obisk uspešen in da je slovenska delegacija lahko iz prve roke slišala tisto, kar je dobro. "Morda smo slišali tudi za kakšno pomanjkljivost, kar je še mogoče izboljšati, tudi z naše strani," je dejal v izjavi za slovenske novinarje.

"Dobro bi bilo, da bi pohvale slišali tudi v Sloveniji"

"Bi pa rekel, da smo slišali same pohvale od vseh poveljnikov misij na račun slovenskega kontingenta. Dobro bi bilo, da bi to slišali tudi v Sloveniji. Kajti vemo, kakšno je razpoloženje pri nas, večkrat sami tlačimo sami sebe. No, tukaj ni tako in naše vojakinje in vojaki resnično odlično opravljajo svoje delo in so cenjeni, spoštovani ter tudi opravljajo nalogo, ki se ji reče zagotavljanje stabilnosti in miru v regiji," je poudaril Šarec.

Fotogalerija
1 / 26

Poveljniki operacije Eufor Althea v BiH, generalmajor Reinhard Trischak, Natovega poveljstva v Sarajevu, generalmajorka Marti J. Bissell, in operacije Kfor na Kosovu Michel Risi, so po njegovih besedah izrazili pričakovanje po nadaljnjem sodelovanju, ki si ga želi tudi Slovenija.

"Naš interes je, da je regija mirna kot doslej"

"Zavedamo se, da bodo zadeve, dokler je tukaj Kfor, stabilne in mirne. Če bi se razmere spremenile, potem bomo imeli vsi težave. Zato je naš interes, da je regija mirna kot doslej, Kfor igra pri tem ključno vlogo," je povedal.

Slovenska vojska je na tem območju pomembna

"Verjamem, da nam bo tudi v Sloveniji počasi uspelo obrniti mnenje v to smer, da je Slovenska vojska še kako pomemben dejavnik in da so te misije pomembne ter da niso same sebi namen. Zato si želim ohranitev teh misij, mogoče pa še kakšno povečanje in še bolj aktivno vlogo," je poudaril.

"Tisti, ki menijo, da bi morala biti Slovenija nevtralna, se krepko motijo"

Dejal je še, da se tisti, ki menijo, da bi morala biti Slovenija nevtralna, krepko motijo in poenostavljajo zadeve. Povedal je, da se pomena varnosti zavemo šele, ko je ni več. "In tega zavedanja je precej premalo v naši družbi, ker smo na srečo imeli dolgo časa mir, ni bilo nobene krize, ampak treba je misliti tudi na to," je še poudaril premier.

Marjan Šarec na Kosovu | Foto: STA , Foto: STA ,

Predsednik vlade se je drugi dan obiska na Kosovu srečal s pripadniki 40. slovenskega kontingenta v Peći na Kosovu. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi se je sestal s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine Zahod (RC West) Danielom Pisanijem.

Slovenija v samem vrhu

V pozdravnem nagovoru slovenskim vojakom je Šarec povedal, da Slovenska vojska pošilja šest odstotkov svojih vojakov v misije in operacije. "Pri tem smo v samem vrhu. Misije so zelo pomembne za ohranjanje stabilnosti, miru in tudi zato, da se Slovenska vojska pokaže kot spoštovanja vredna vojska. Naša skupna naloga je, da bo Slovenska vojska še naprej opravljala svoje poslanstvo kot doslej, da bo spoštovana in cenjena ne samo v tujini, ampak tudi doma," je poudaril.

Šarec se je v Peći poklonil tudi slovenski vojakinji, ki je leta 2009 umrla na Kosovu.

Pozneje si je ogledal srbski pravoslavni samostan v Dečanih, ki ga v okviru Kforja varujejo slovenski vojaki. Tam se je seznanil s konkretnimi nalogami varovanja ter z načinom delovanja pripadnikov Slovenske vojske. Ena od njihovih ključnih nalog na tem območju je skrb za dobre odnose med živečimi in delujočimi v samostanu ter lokalnim prebivalstvom. Tam ga je sprejel predstojnik samostana Sava.

Marjan Šarec na Kosovu | Foto: STA , Foto: STA ,

Šarec je pred tem v ponedeljek dopoldne obiskal slovenske vojake v BiH. Že v torek popoldne je odpotoval na Kosovo, kjer se je sestal z vojaki v Prištini.

Marjan Šarec
Novice Premier Šarec obiskal slovenske vojake v BiH in na Kosovu

V premierjevi delegaciji sta bili tudi načelnica generalštaba Slovenske vojske, generalmajorka Alenka Ermenc, in državna sekretarka na obrambnem ministrstvu Nataša Dolenc.

Ne spreglejte