Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
16. 10. 2012,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 16. 10. 2012, 13.37

8 let

Prek javnih razpisov 9,2 milijona evrov za visoko šolstvo

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S pomočjo evropskih sredstev se bodo na dveh javnih razpisih slovenski visokošolski zavodi potegovali za 9,2 milijona evrov.

V. d. direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost Borut Rončevič je predstavil javni razpis za vzpostavitev sistema zagotavljanja kakovosti na visokošolskih zavodih v letih 2012–2015 in javni razpis za sofinanciranje aktivnosti v letih 2012–2015, ki spodbujajo odprtost slovenskega visokega šolstva v mednarodno okolje.

Za vzpostavitev sistema zagotavljanja kakovosti na visokošolskih zavodih bomo imel na voljo največ 5,2 milijona evrov. Za sofinanciranje aktivnosti, ki spodbujajo odprtost slovenskega šolstva v mednarodno okolje, bomo lahko porabili do štiri milijone evrov. Oba javna razpisa bosta 85-odstotno financirana iz evropskega socialnega sklada.

Vzpostavitev sistema zagotavljanja kakovosti na visokošolskih zavodih Cilj javnega razpisa je podpreti razvoj celovitega, z mednarodnimi standardi usklajenega sistema zagotavljanja kakovosti, ki bo omogočal in podpiral nenehno izboljševanje kakovosti slovenskega šolstva.

Na razpis se bo lahko vsaka univerza prijavila samo z eno vlogo, in sicer bodo lahko univerze z več kot desetimi članicami dobile do dva milijona evrov, univerze z manj kot desetimi članicami do 800.000 evrov, samostojni zavodi pa do 250.000 evrov.

Spodbujanje odprtosti slovenskega visokega šolstva v mednarodno okolje S tem javnim razpisom želijo spodbuditi večjo odprtost slovenskega visokega šolstva v mednarodno okolje, za kar bodo podprli: vključevanje (zaposlitev) strokovnjakov iz tujine v pedagoški in raziskovalni proces vsaj za eno študijsko leto, krajša (tedenska in mesečna) gostovanja tujih strokovnjakov, organizacijo mednarodnih delavnic in pripravo ali izvedbo študijskih programov ali njihovih delov v tujih jezikih. Na ta razpis se lahko prijavi več vsebinsko različnih vlog do vrednosti 250.000 evrov. Eden od ciljev je, da bi se nazaj v Slovenijo privabilo tudi Slovence, ki so doktorirali v tujini in imajo najmanj tri leta delovnih izkušenj v tujini.

Imena članov komisije še niso za v javnost Komisija, ki bo odločala, kateri programi si zaslužijo financiranje in v kolikšni meri, bo sestavljena tako iz članov, ki prihajajo z ministrstva, kot tudi tistih, ki prihajajo iz gospodarstva. Da bi se izognili mogočim pritiskom, ki bi jih lahko bili deležni člani komisije, bodo na ministrstvu njihova imena razkrili po objavi rezultatov. Rok za oddajo vlog je 15.11.2012, komisija pa bo imela 60 dni časa, da se odloči in razkrije rezultate.

Ne spreglejte