Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2011,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

socialni transferji

Petek, 23. 12. 2011, 15.39

8 let

Prejemniki socialnih transferov bodo do novih odločb dobili akontacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve opozarjajo, da samo zaradi sprejetega interventnega zakona prejemnikom posameznih transferjev ni treba storiti ničesar.

Da pa bi zagotovili nemoteno prejemanje transferjev, bo izplačevanje prejemkov akontativno, so pojasnili.

"Akontacijo bomo izplačali le, če bo vloga oddana pravočasno" "Prejemki bodo izplačevani akontativno na osnovi tistega, kar bo veljalo na dan 31. december letos," je pojasnil direktor direktorata za socialo na ministrstvu Davor Dominkuš. "Vendar pa bo akontacija izplačana le, če bo vloga za podaljšanje določene pravice ali subvencije oddana pravočasno," je opozoril. To velja za otroški dodatek za tiste, ki se jim do konca letošnjega leta izteče ta pravica, za subvencijo otroškega varstva, ki letos poteče, pa tudi za nekatere druge pravice, ki so predvsem vezane na denarno socialno pomoč, je dejal.

V primeru pravic, ki gredo šolajoči mladini, pa to ni nujno, saj je kontinuiteta izplačevanja zagotovljena že z odločbo, ki se nanaša na celo šolsko leto, je dodal. Če pa bodo posamezniki ali družine želele spremeniti višino zneska, bodo morale oddati vlogo in na tej podlagi bo na novo določena višina, pravi Dominkuš.

Znižuje se višina minimalnega dohodka na odraslo samsko osebo Po interventnem zakonu se osnovna višina minimalnega dohodka, kot je bila načrtovana z novo socialno zakonodajo od začetka prihodnjega leta, znižuje z načrtovanih 288 evrov za odraslo samsko osebo na 260 evrov. "To je glede na zdajšnjo višino nominalno še vedno 30 evrov več," je pojasnil Dominkuš.

"Za družine in prejemnike varstvenega dodatka pa se ohranjajo vrednosti, predvidene z novo socialno zakonodajo, ki se bo uveljavila s 1. januarjem," je povedal. "Za prejemnike varstvenega dodatka bo še vedno zagotovljeno, da bodo skupaj z drugim prejemkom lahko dobili 450 evrov mesečno," je dejal.

Ne spreglejte