SiolNET. Novice Slovenija
5,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred ministrstvom protest proti znižanju prispevkov za pokojnine

5,90

termometer

Sindikati s člani na težkih delovnih mestih in mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče opravljati, zahtevajo vrnitev prispevne stopnje za poklicne pokojnine na 9,25 odstotka. Približno tisoč predstavnikov teh poklicev opozarja, da znižana prispevna stopnja mnogim ne bo omogočila poklicne pokojnine, s katero bi dostojno dočakali starost.

 

Pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki ga je potrdila ministrica za delo Anja Kopač Mrak in se je začel uporabljati letos, je namreč prispevno stopnjo za delodajalce za dve leti znižal z 9,25 odstotka na osem odstotkov.

Med protestniki rudarji, policisti in vojaki

Predstavniki težkih poklicev, med njimi rudarji, policisti in vojaki, so se ob 11. uri zbrali pred ministrstvom za delo. Svoje nezadovoljstvo izražajo tudi z zapisi, kot sta "sita Kopačeva na razume kopačev" in "denar ljudem, ne zavarovalnicam". Predstavniki ministrstva so predstavnike sindikatov že sprejeli na pogovor.

Po mnenju sedmih sindikalnih central, ki organizirajo današnje protestne demonstracije, bo znižana prispevna stopnja ogrozila poklicno upokojevanje v prihodnjih letih. Že zdaj je premalo sredstev za poklicno upokojitev za 50 zavarovancev, medtem ko bo v prihodnjih desetih letih premalo sredstev za od 50 do 80 zavarovancev, menijo.

Tudi če bi ostala 9,25-odstotna prispevna stopnja, bi ...

Že če bi ostala 9,25-odstotna prispevna stopnja, bi primanjkljaj v prihodnjih desetih letih po njihovih izračunih znašal 2,2 milijona evrov.

Na ministrstvu za delo so jim odgovorili, da so pričakovani presežki v prihodnje ocenjeni na več sto milijonov evrov. Pri manjšini zavarovancev, ki bodo imeli premalo sredstev za poklicno upokojitev, pa bo primanjkljaj pokrit iz solidarnostnih rezerv, so poudarili.

Na današnji protest se je ministrica odzvala s spodnjimi tviti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin