Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
27. 10. 2016,
9.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

51

Natisni članek

Milan Kučan dokumentarec JLA

Četrtek, 27. 10. 2016, 9.01

6 let, 7 mesecev

Kaj so nam govorili o Titovi vojski in kaj je resnica

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

51

Foto: STA

Kako so nekdanjo jugoslovansko armado izmišljeno kovali v zvezde in kakšna je bila njena resnična moč? Ta teden je minilo 25 let, kar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. 

Novinar RTV Slovenija Valentnin Areh je pripravil odmeven dokumentarec z naslovom Dosje: JLA – Jugoslovanska ljudska armada. Dokumentarec, v katerem je prikazana vloga Titove vojske v nekdanji Jugoslaviji in takratne družbene razmere v državi, je bil predvajan ta teden na javni televiziji. Dokumentarec je bil nato umaknjen s spleta, zaradi česar v javnosti, zlasti pa na družbenih omrežjih, poteka burna razprava.

 

Kaj je v dokumentarcu povedal avtor Valentin Areh:

"Titova vojska je bila po bojni moči, izurjenosti in zlasti zaradi zastarelosti orožja daleč na repu. Po ocenah strokovnjakov je bila šele deseta vojaška sila v Evropi, primerljiva z bolgarsko ali romunsko vojsko." 

"Oficirji so imeli brezplačna stanovanja, številne privilegije in visoke plače. Samo za 26 podzemnih objektov jugoslovanske vojske je Tito namenil vrtoglavih 90 milijard dolarjev."

"Ne samo vojska, tudi vladajoča elita je brezskrbno živela. Predsednik je imel na voljo več kot sto kraljevsko razkošnih rezidenc, dvorcev in vil, do katerih so imeli dostop le njegovi prijatelji in gostje iz tujine. Mnogi tujci so v spominih pisali, da so bili priča razkošju, s katerim so se lahko ponašali le kralji."

"Kljub milijardam, namenjenih vojski in vladajoči eliti, je ljudstvo živelo v revščini socialističnega gospodarstva. Delavci so imeli mizerne plače. Skoraj polovico plače so morali nameniti zgolj hrani."

"Če ne bomo imeli integralne policije in znali spoštovati policije in uprave državne varnosti, bo z našo demokracijo konec," je trdil predstavnik komunistov Janez Stanovnik. | Foto: Bojan Puhek "Če ne bomo imeli integralne policije in znali spoštovati policije in uprave državne varnosti, bo z našo demokracijo konec," je trdil predstavnik komunistov Janez Stanovnik. Foto: Bojan Puhek "Jugoslavija je dosegala skromnih 28 odstotkov razvitosti sosednje Avstrije. Po avstrijskih merilih je kar 95 odstotkov prebivalcev Jugoslavije živelo pod pragom revščine."

"Čeprav so mnogi še vedno verjeli, da so na pravi poti, je po Titovi smrti kot strela udarila novica, da je predsednik ljudstvu zapustil močno zadolženo državo, ki je bila pred bankrotom." 

"Čeprav se je izselilo milijon in pol delavcev, je bila v Jugoslaviji še vedno kar 17-odstotna brezposelnost, pa čeprav so imela podjetja socialističnega gospodarstva 30 odstotkov preveč zaposlenih."

"Komunisti so s sankcijami takoj onemogočili maloštevilne kritike, tudi Društvo novinarjev je obsodilo neposlušne člane in zahtevalo, da se držijo novinarskega kodeksa."

Avtorja dokumentarca, nekdanjega vojnega dopisnika in zgodovinarja dr. Valentina Areha, smo prosili za komentar o pripravi dokumentarca in zapletih pri njegovi objavi na spletu. Areh ne želi komentirati dogajanja okoli dokumentarca.

"Vojska je takoj ukrepala in začela zaplenjevati orožje slovenske teritorialne obrambe. Slovensko predsedstvo, ki ga je vodil Milan Kučan, je po protestih z zamudo ustavilo zaplembe, tako da je vojski uspelo pobrati večino slovenskega orožja in streliva."

"Vojski, ki so jo propagandisti opisovali kot eno najmočnejših v Evropi ali celo na svetu, ni uspelo s tanki, topništvom, raketami in letalstvom poraziti niti slabo oboroženih formacij Slovencev, Hrvatov in Bošnjakov. Neizkušenost in neznanje velike večine oficirjev, brezglavi juriši z velikim številom žrtev, samovolja poveljnikov, alkoholizem, nedisciplina in dezerterstvo, nizka morala vojakov, zastarelo ali nedelujoče orožje so jo spravili na kolena."

Jože Smole, Zveza komunistov Slovenije:  

"Novinar je družbenopolitični delavec, ki je zavestno privržen idejam marksizma in leninizma."

Vojska je takoj ukrepala in začela zaplenjevati orožje slovenske teritorialne obrambe. Slovensko predsedstvo, ki ga je vodil Milan Kučan, je po protestih z zamudo ustavilo zaplembe, tako da je vojski uspelo pobrati večino slovenskega orožja in streliva. | Foto: Matej Leskovšek Vojska je takoj ukrepala in začela zaplenjevati orožje slovenske teritorialne obrambe. Slovensko predsedstvo, ki ga je vodil Milan Kučan, je po protestih z zamudo ustavilo zaplembe, tako da je vojski uspelo pobrati večino slovenskega orožja in streliva. Foto: Matej Leskovšek Milan Kučan, predsednik Zveze komunistov Slovenije:

"Slovenski komunisti in tudi ta centralni komite in njegovo predsedstvo smo se znašli pod napadi in pritiski iz raznih strani, ko nas postavljajo pred sodišča. Nič, kar smo in bomo naredili, nismo naredili zaradi te vrste pritiskov in zaradi te vrste diktata."

"Za nikakršen odhod in odcepitev od Jugoslavije ne gre, očitno pa je, da se bomo mi vsi skupaj zelo težko odcepili od navad in razvad, ki so nas pripeljale do sem, kjer smo, v najglobljo krizo, v kateri se nihče, ne posamezniki in ne narodi, ne počutijo dobro."

Janez Stanovnik, Zveza komunistov Slovenije:

"Mi moramo spoštovati integriteto javne oblasti in ne smemo misliti, da je demokracija zdaj tukaj zato, da lahko vsak vsakogar napada in da lahko vsak vsakomur reče karkoli hoče. Če ne bomo imeli integralne policije in znali spoštovati policije in uprave državne varnosti, bo z našo demokracijo konec."

 

 

 

Ne spreglejte