Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2016,
15.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Natisni članek

Ivan Simič Klemen Jaklič človekove pravice davki

Četrtek, 8. 12. 2016, 15.05

6 let, 6 mesecev

"Pravna država ni le hrbtenica pravnega sistema, ampak motor gospodarstva"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

tax fin lex | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Profesor matematike se ne bi prepiral o tem, ali je tri krat tri devet, čeprav bi vstopil v politiko. V družboslovju pa je vrhunski strokovnjak, ko prestopi v politiko, pripravljen sprejemati kompromise o popolnoma strokovnih stvareh. To se mi zdi zelo slabo za državo, sistem in okolje, v katerem delujemo, je na podelitvi priznanj za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka leta dejal finančnik Jožko Peterlin.

Uporabniki portala Tax-Fin-Lex, ki ponuja podatkovno bazo za področje davkov, financ in prava, so izbrali najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka.

Najuglednejši davčni strokovnjak leta 2016 je davčni svetovalec Ivan Simič, ki je prejel 42 odstotkov glasov. Med finančniki je bil izbran ustanovitelj Inštituta za poslovne finance Smartfin Jožko Peterlin, najuglednejši slovenski pravnik pa je predavatelj na univerzi Harvard Klemen Jaklič, ki je prejel kar 68-odstotno podporo.

Strokovnjaki so, a manjka pogumnih

Simič, ki je bil za najuglednejšega davčnega strokovnjaka izbran že desetič, je na vprašanje, ali morda v Sloveniji primanjkuje davčnih strokovnjakov, glede na to, da je vedno izbran isti, odgovoril: "Ne manjka davčnih strokovnjakov, morda pa manjka pogumnih. Tiste, ki so pogumni, znajo umiriti."

Peterlin je uvodoma poudaril, da se pogosto meša računovodstvo in finance. "Finančniki v podjetju morajo biti tisti, ki odločajo, ki gledajo naprej, ne tisti, ki beležijo, kaj se je nekoč zgodilo."

"Vodilnih slovenskih strokovnjakov v tujini je precej. Želel bi si, da bi Slovenija ta kapital, ki ga ima v tujini, izkoristila, a moja izkušnja je žal drugačna," je dejal Jaklič. V tujini mi pravijo, da bomo tako uničili državo. Pa ne gre zame, ampak za način pristopanja do velikega potenciala, ki ga Slovenija ima zunaj, je prepričan Jaklič.

"Ko rečem, da bi pri tistih, ki zaslužijo več kot milijon, znesek nad milijonom obdavčil desetodstotno, me obsodijo, da hočem razbremeniti bogataše. Nihče ne razume, da bodo ti do enega milijona plačali pol milijona davkov. Tega v Sloveniji ne dojamemo," je bil kritičen Ivan Simič. "Tujci v Slovenijo ne bodo prišli, dokler se bo zakonodaja menjevala vsaki dve ali tri leta. Prišli bodo, ko bo zakonodaja stabilna deset ali petnajst let," je prepričan. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ko rečem, da bi pri tistih, ki zaslužijo več kot milijon, znesek nad milijonom obdavčil desetodstotno, me obsodijo, da hočem razbremeniti bogataše. Nihče ne razume, da bodo ti do enega milijona plačali pol milijona davkov. Tega v Sloveniji ne dojamemo," je bil kritičen Ivan Simič. "Tujci v Slovenijo ne bodo prišli, dokler se bo zakonodaja menjevala vsaki dve ali tri leta. Prišli bodo, ko bo zakonodaja stabilna deset ali petnajst let," je prepričan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Če sistem ne poskrbi, da so pravila igre jasna, ne moremo živeti," je poudaril Jožko Peterlin. "Resne podjetniške ideje se ne bodo razvijale in bodo bežale ven, ker pravila niso predvidljiva. Pravila igre morajo veljati vnaprej, ne pa, da se med tekmo pravila igre spreminjajo, ob čemer samo ena stran, ena ekipa pozna spremembe. Ali pa se pravila spreminjajo za nazaj. To ne gre. " | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Če sistem ne poskrbi, da so pravila igre jasna, ne moremo živeti," je poudaril Jožko Peterlin. "Resne podjetniške ideje se ne bodo razvijale in bodo bežale ven, ker pravila niso predvidljiva. Pravila igre morajo veljati vnaprej, ne pa, da se med tekmo pravila igre spreminjajo, ob čemer samo ena stran, ena ekipa pozna spremembe. Ali pa se pravila spreminjajo za nazaj. To ne gre. " Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko smo Slovenci dobili prvo demokratično ustavo, je nastala neka vrzel, ki se ji reče človekove pravice. To je treba napolniti s sodno prakso, je poudaril Klemen Jaklič. Pri tem se je treba ozirati v države z daljšo demokratično tradicijo in graditi hrbtenico človekovih pravic tudi doma. Tako bomo prišli do predvidljivih norm na področju človekovih pravic, je poudaril predavatelj s Harvarda. Bolj je pomembno, da so pravila jasna, preprosta in stalna, kot da so pravična, je citiral ameriškega sodnika. "Pravna država ni le hrbtenica pravnega sistema, ampak motor gospodarstva," je prepričan.
 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ko smo Slovenci dobili prvo demokratično ustavo, je nastala neka vrzel, ki se ji reče človekove pravice. To je treba napolniti s sodno prakso, je poudaril Klemen Jaklič. Pri tem se je treba ozirati v države z daljšo demokratično tradicijo in graditi hrbtenico človekovih pravic tudi doma. Tako bomo prišli do predvidljivih norm na področju človekovih pravic, je poudaril predavatelj s Harvarda. Bolj je pomembno, da so pravila jasna, preprosta in stalna, kot da so pravična, je citiral ameriškega sodnika. "Pravna država ni le hrbtenica pravnega sistema, ampak motor gospodarstva," je prepričan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ne spreglejte