Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
17.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 17.08

7 let, 12 mesecev

Pravdni postopek v tožbi SDS proti Delu končan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po zaslišanju nekdanjega odgovornega urednika časnika Delo Darijana Koširja je sodnica odločila, da je primer zrel za razsojo.

Spomnimo. Prispevek novinarja Dejana Karbe z naslovom Denar od Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, je bil objavljen 23. novembra 2009. Zaradi zapisa, ki je nastal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Kajem Erikom Björkqvistom, SDS v tožbi od Dela zahteva 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Okrožna sodnica Božena Novak, prepričana, da je Delo s trditvami grobo poseglo v ugled in dobro ime stranke SDS, je julija lani že odločila, da mora časnik stranki plačati 10.000 evrov odškodnine in objaviti opravičilo. Po mnenju Novakove si lahko povprečen bralec na podlagi naslova in podnaslova ustvari vtis, da je izjavo kot dejstvo izrekel finski preiskovalec.

Višje sodišče je sodbo nato razveljavilo z obrazložitvijo, da tematika o nakupu vojaške opreme sodi med zadeve splošnega pomena, ki morajo biti deležne javne razprave, naslovno trditev pa je po prepričanju višjih sodnikov potrebno presojati v kontekstu celotnega besedila, ki povzema ugotovitve finskih kriminalistov.

Sodnica Novakova je zato danes ponovno odločala o tem, ali je imel novinar Karba dovolj podlage, da je glavno sporočilo, oblikovano kot navedek, pripisal finskemu preiskovalcu. Kot je znano, je Björkqvist po objavi inkriminiranega prispevka za nekatere slovenske medije dejal, da mu je Karba besede polagal v usta. Za razjasnitev nekaterih okoliščin je bil danes na prostor za priče vabljen Darijan Košir, nekdanji odgovorni urednik Dela.

Koširju je bilo jasno, da je imel Björkqvist v mislih stranko SDS

Na vprašanje sodnice, kdo je odločal o naslovu prispevka, je Košir pojasnil, da sta bila za naslov in podnaslov odgovorna redaktor in dežurni urednik. Karba je članek napisal v nedeljo za ponedeljkovo izdajo, Košir pa je zapis prebral in odobril, ko še ni imel naslova. Po objavi je Koširja večkrat poklical Björkqvist, vendar se zaradi neznane številke ni javil. "Imel sem tudi določene zadržke. Nimam rad ljudi, ki so novinarjev vir, nato si pa premislijo," je dejal Košir.

Naposled je Košir na pobudo Karbe le dvignil slušalko. Finski preiskovalec je med pogovorom želel nekoliko zrelativizirati svoje izjave, ni pa zanikal, da je pretok denarja v SDS ena od glavnih smeri preiskave. Na vprašanje sodnice, ali je Björkqvist navajal stranko SDS ali je govoril "o eni politični stranki", je Košir dejal, da je bilo iz konteksta pogovora jasno, da gre za stranko SDS, podrobnosti pa se ne spomni.

Košir je še pojasnil, da Björkqvist popravka ni zahteval. Zaradi pritiskov nadrejenih je finski preiskovalec želel zgolj objavo kratkega pojasnila, kar so na Delu tudi storili. Na vprašanje pooblaščenca časnika Delo, odvetnika Stojana Zdolška, ali je po pogovoru z Björkqvistom še vedno verjel v to, kar je Karba zapisal, je Košir odvrnil, da je.

Pooblaščenka stranke SDS, odvetnica Nina Zidar Klemenčič, je zaradi nekaterih nasprotujočih si izjav Koširja, Karbe in Björkqvista sodišču predlagala zaslišanje Björkqvista in njegovo soočenje s Koširjem in Karbo, vendar je sodnica Novakova vse dokazne predloge zavrnila in odločila, da je primer zrel za razsodbo. Odločitev bodo stranke dobile po pošti.

Ne spreglejte