Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2015,
17.28

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miro Cerar Zoran Janković Boris Popovič Borut Pahor Milan Brglez kokain prah Kolumbija

Sobota, 2. 5. 2015, 17.28

1 leto, 7 mesecev

Prah, ki ga je v pismu dobil Miro Cerar, je bil kokain!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Miro Cerar, Borut Pahor, Milan Brglez, Zoran Janković in še nekateri drugi so v sredo dobili sumljive pošiljke s prahom. Po naših zanesljivih informacijah je šlo za kokain iz Kolumbije.

Miro Cerar je pregledal vse knjigarne po Sloveniji, a žal brez uspeha. Svetovna knjižna uspešnica Finance za telebane je bila razprodana. Očitno so predstavniki prejšnje vlade pokupili prav vse izvode. A sreda, ko je vlada na seji sprejemala nacionalni reformni program in program stabilnosti, se je nezadržno približevala. Mira je zagrabila panike. "Brez te knjige smo gotovi. Kako bomo zdaj sestavili program za rešitev te države?" se je spraševal predsednik vlade.

Odrešitev je bila le nekaj klikov stran Čisto na tleh in brez upanja je sedel na hodniku vladne palače na Gregorčičevi, ko se je spomnil na spletno prodajalno eBay. Nekaj klikov in voila, knjiga je bila na poti v Slovenijo. Odrešitev je bila blizu, Miro pa pomirjen. Vsako jutro naslednjih 14 dni je ob devetih zjutraj stekel na cesto in čakal poštarja. Bil je kot sedemletni otrok, ki čaka, da mu teta iz Amerike pošlje darilo za rojstni dan.

Pismo za Mira To sredo zjutraj je imel poštar za Mira dve pošiljki. Težko pričakovano knjigo in še en mednarodni paket. "Hm, kaj za vraga pa je to? Saj razen knjige nisem naročil ničesar drugega," se je spraševal premier. Odšel je v svojo pisarno in odprl pošiljko. Takrat pa se je iz nje vsul bel prah. Predsednik vlade je obnemel. Ob misli, da gre za antraks, se mu je pred očmi zavrtelo vse življenje. A pošiljki je bilo dodano pismo. Objavljamo ga v celoti:

Te besede so Mira šokirale. Kaj pa naj zdaj? Tega lobističnega stika preprosto ne more prijaviti. Če bo javnost izvedela, da pri slovenski vladi lobira tudi kokainski kartel iz Kolumbije in ji pošilja testne vzorce, bo z vlado konec. To se mora ustaviti, je odločno sklenil Cerar. Pisemce je skril in poklical policijo. Miro je poskrbel, da je bila zgodba videti čista. Pisma pa je – tako bodo sporočili javnosti – verjetno poslal kakšen slovenski norec.

Premierjev klic v Kolumbijo Miro je nevrotično postopal po svoji pisarni. Reformni program, ki ga je vlada sprejemala ravno tisti dan, je bil mačji kašelj v primerjavi s tem. Kaj naj stori? Sedel je v svoj usnjeni naslanjač in poklical v Kolumbijo.

Juan, vodja mamilarskega kartela iz Kolumbije, je hotel še nekaj reči, a povezava je bila prekinjena. Miru je zmanjkalo impulzov za tujino. Vsi ti klici v Bruselj niso poceni, veste.

Upor na ministrstvu Tisti dan so pošiljko z belim prahom dobili še predsednik države Borut Pahor in predsednik DZ Milan Brglez, pa še nekatere druge državne ustanove ter celo ljubljanski župan Zoran Janković in koprski župan Boris Popovič. V eni od državnih ustanov so, ko se je razvedelo, da gre za vzorce kokaina, vztrajno zavračali izročitev policiji. Minister na tej ustanovi je menda celo dejal, da ne želijo obremenjevati policije s takšnimi drobnarijami in da se bodo "pošiljke že sami znebili".

Hiperaktivni uslužbenci So pa bili tisti dan na tej gverilski državni ustanovi vsi videti precej hiperaktivni, delo je bilo opravljeno veliko hitreje kot običajno. V podrobnosti se ne bomo spuščali, a gotovo ima to kakšno povezavo s prazniki, ki so bili tik pred vrati. Kajne?

Cerar piše zgodbo o uspehu Ta kokainska kriza je za nekaj ur ustavila delo na več državnih ustanovah, tudi na vladi. Ko je Miro rešil vso to zagato s kokainom, se je lahko končno posvetil pripravi nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti. Zleknil se je v svojem stolu in obrnil prvi list v knjigi Finance za telebane. "Spet pišemo zgodbo o uspehu," je vzkliknil Cerar, ko je v reformni program vključil ukrep, ki predvideva etični kodeks za funkcionarje vlade in ministrstev.

Ne spreglejte