SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Posnetki sej so bili montirani in objavljeni izven prostorov vlade"

2

termometer

Vlada, ki opravlja tekoče posle, se je seznanila s poročilom generalnega sekretariata vlade v zvezi z nezakonito objavo posnetkov sej vlad na spletnem portalu YouTube.

Iz poročila izhaja, da vlada ne more natančno ugotoviti, kdo je odtujil in objavil posnetke, zato bo počakala na izsledke pristojnih organov pregona. To je tudi glavna ugotovitev interne preiskave, na podlagi katere je nastalo poročilo. Interna preiskava na generalnem sekretariatu je s tem tudi zaključena, piše v sporočilu po seji vlade.

"Posnetki odtujeni po tem, ko so bili primerno obdelani v snemalnici" V poročilu generalni sekretariat vlade sicer ugotavlja, "da je možnih več odjemnih mest in različnih načinov prenosa posnetkov izven generalnega sekretariata vlade, vendar je iz kakovosti objavljenih posnetkov in nekaterih drugih značilnosti posnetkov mogoče z veliko verjetnostjo trditi, da so bili posnetki sej vlade odtujeni po tem, ko so bili primerno obdelani v snemalnici".

S to ugotovitvijo se po navedbah iz poročila "število odjemnih mest in krog oseb, ki so lahko zlorabile svoj položaj, zelo zoži". "Ker pa so bili v okviru kriminalistične preiskave zaseženi nekateri predmeti generalnega sekretariata vlade in ker slednji ne more uporabljati nekaterih preiskovalnih metod in sredstev, tudi ne more dodatno izločiti potencialnih kršiteljev," je zapisano v sporočilu.

Opravljen inšpekcijski nadzor, vendar postopek še ni končan V sporočilu po seji vlade je še zapisano, da so nadzorniki za varstvo osebnih podatkov na podlagi zakona o varstvu osebnih podatkov v zvezi s posnetki 11. januarja opravili inšpekcijski nadzor, vendar postopek še ni končan. "V kolikor bo nadzornik za varstvo osebnih podatkov zahteval uničenje videoposnetkov, bo vlada o tem razpravljala," je še zapisano.

3. decembra lani so bili namreč na spletnem portalu YouTube objavljeni posnetki delov sej vlad, na katerih so bila med drugim obravnavana tudi gradiva z oznakami zaupnosti. Ker je obstajal sum storitve več kaznivih dejanj, je generalni sekretariat vlade štiri dni pozneje na pristojno okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca ter o dogodku obvestil upravo kriminalistične policije in Urad za varovanje tajnih podatkov.

Vlada je posredovala tudi pri Youtube in po šestih dneh dosegla, da so bili posnetki umaknjeni s portala. Še isti dan so bili sicer objavljeni še enkrat, ponovno pa umaknjeni po še eni intervenciji vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin