Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slavko Avsenik Golica

Četrtek, 2. 7. 2015, 18.56

8 let

Poslovil se je velikan slovenske narodno-zabavne glasbe Slavko Avsenik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slavko Avsenik, avtor legendarne ponarodele uspešnice na Golici, najbolj predvajane instrumentalne skladbe na svetu, je umrl v 86. letu starosti.

Slavko Avsenik, legenda narodno-zabavne glasbe je skupaj z bratom Vilkom na tem področju oral ledino. Skupaj sta napisala več kot 10 tisoč skladb, najbolj znana med njimi je Na Golici, ki velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Ta skladba je doživela tudi več kot 600 predelav.

Od skakalca, pletilca, skladatelja do gostinca Slavko Avsenik je bil najmlajši v družini. Po očetovi želji so leta 1936 ustanovili družinski orkester, v katerem je igral diatonično harmoniko. Po končani osnovni šoli je ostal doma na kmetiji, kjer je ob priložnostih kaj zaigral.

V tistem času ga je navdušil skakalni šport, tako da je leta 1946 postal član državne reprezentance. Svoj osebni rekord je dosegel v Planici, skočil je 74 metrov. Leta 1952 se je poročil z Brigito, s katero sta tudi začasno prevzela gostilno. Zaposlil se je v Ljubljani, kjer je postal pletilec v Tonosi.

Naslednje leto se je udeležil radijske avdicije na Radiu Ljubljana in bil sprejet. Na začetku je igral harmoniko kot solist, čez čas pa sta se mu pridružila še kitarist Lev Ponikvar in basist Jože Kelbl. Leta 1953 je razširil zasedbo na trio, tako da je istega leta nastal Trio Slavka Avsenika, v katerem sta poleg Slavka igrala še kitarist Mitja Butara in basist Borut Finžgar.

Pozneje je ob pomoči brata Vilka trio razširil na kvartet, nastal je Gorenjski kvartet, v katerem so poleg Slavka igrali njegov brat Vilko na klarinetu, Franc Košir na trobenti in Franci Ogrizek na baritonu. V tej zasedbi so igrali vse do leta 1955, ko se jim je pridružil kitarist Lev Ponikvar. Tako je nastal Gorenjski kvintet, v tujini pa so nastopali pod imenom Oberkrainer Quintett.

32 milijonov plošč in več kot 10 tisoč koncertov Ansambel Slavka Avsenika je prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil je na več kot 10 tisoč koncertih, v 40 letih delovanja pa je prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo. Prav pod vodstvom Slavka Avsenika je ansambel dobil tudi mednarodno razpoznavnost in priljubljenost, saj je nastopal skorajda po vsem svetu. Leta 1975 je prejel tudi Linhartovo plaketo.

Več kot 10 tisoč posnemovalcev po svetu Kako priljubljen je bil ansambel med poslušalci, priča tudi dejstvo, da se lahko Avseniki pohvalijo tudi z več kot 10 tisoč posnemovalci in 150 klubi ljubiteljev njihove glasbe.

Glasbenik, ki so mu postavili kip Na Avsenikovi domačiji v Begunjah ohranjajo in raznovrstno predstavljajo bogato dediščino Slavkove mednarodne kariere ter dosežkov, in sicer z založbo, muzejem, Galerijo Avsenik Hohner, glasbeno šolo in gostilno pri Jožovcu.

Leta 2013 je radovljiška občina lansko 60-letnico Avsenikove glasbe zaokrožila s postavitvijo kipa v krožišču na avtocestnem izvozu za Lesce. Kip s klaviaturo, harmonikami in tradicionalnim dežnikom simbolizira Avsenikovo glasbo. Tedaj je Avsenik dejal: "Mislim, da to priznanje ni namenjeno samo meni in mojemu bratu, ampak vsem vam, vsem ljubiteljem naše glasbe."

Ne spreglejte