Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
17.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Banka Slovenije Jožef Bradeško

Torek, 13. 12. 2016, 17.42

6 let, 7 mesecev

Poslanci za viceguvernerja Banke Slovenije imenovali Jožefa Bradeška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Jožef Bradeško | Foto STA

Foto: STA

Poslanci in poslanke so s 56 glasovi za in 17 glasovi proti potrdili predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da novi viceguverner Banke Slovenije postane zdajšnji član uprave SID banke Jožef Bradeško. Na izpraznjenem mestu v svetu Banke Slovenije bo konec februarja prihodnje leto nadomestil Mejro Festić.

Predsednik Borut Pahor je Jožefa Bradeška med 11 prijavljenimi kandidati izbral kot najprimernejšega za viceguvernerja Banke Slovenije. Po njegovem je 50-letni Bradeško izkušen strokovnjak z več kot 25-letnim uspešnim delom tako na centralnobančnem kot bančnem področju ter izpolnjuje visoka strokovna merila.

Bradeško je za potrditev na to funkcijo potreboval večino ali 46 poslancev glasov. Po Pahorjevih posvetovanjih s poslanskimi skupinami se je sicer pokazalo, da nihče od kandidatov nima zagotovljene te večine, a da ima Bradeško v DZ največ podpore in zaupanja. Člani mandatno-volilne komisije so njegovo kandidaturo podprli brez glasu proti.

Predsednik države se je na izvolitev Bradeška odzval na družbenem omrežju Twitter. Kot je zapisal, se "državnemu zboru zahvaljuje za sodelovanje in se priporoča za enako uspešno delo pri imenovanju novih štirih ustavnih sodnikov".

DZ je letos že imenoval dva nova viceguvernerja: spomladi sta Darka Bohneca in Stanislavo Zadravec Caprirolo zamenjala Marko Bošnjak in Primož Dolenc. V obeh primerih se je tako kot pri lanskem izteku mandata Janezu Fabijanu zgodilo, da politika v svet Banke Slovenije ni želela znova imenovati ljudi, ki so bili na bančnih položajih v obdobju nastanka in sanacije bančne luknje.

Bradeško se bo v svetu Banke Slovenije pridružil guvernerju Boštjanu Jazbecu, Bošnjaku, Dolencu in Ireni Vodopivec Jean, ki je nasledila Fabijana.

Ne spreglejte