SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci sprejeli zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva

4

termometer

Poslanci so s 54 glasovi za in štirimi proti sprejeli zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva in s tem zaključili redno julijsko sejo.

Zakon določa olajšave za delodajalce, ki bodo zaposlili mlajšega od 30 let, ter zgornjo mejo porodniškega nadomestila, ki ne more biti višje od dvakratnika povprečne mesečne plače. Pri odločanju o zakonu je bilo sicer navzočih 83 poslancev. Proti so glasovali vsi štirje poslanci NSi, v SDS so se glasovanja vzdržali. Za so glasovali navzoči poslanci koalicije ter večina poslancev SLS.

Po sprejetem dopolnjenem predlogu zakona bodo delodajalci, ki bodo za nedoločen čas zaposlili mlajšega od 30 let, za prvi dve leti oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti. Ukrep se bo nanašal na čas od 1. novembra letos do konca leta 2014.

V skladu z varovalkami, ki jih vključuje v četrtek potrjeno dopolnilo pristojnega odbora, bo do spodbude upravičen delodajalec, ki zadnje tri mesece pred zaposlitvijo mlajšega delavca ni začel postopka za odpoved pogodbe o zaposlitvi oz. ni odpovedal pogodbe delavcem iz poslovnih razlogov. Delodajalec tudi ne bo smel imeti blokiranega transakcijskega računa 30 ali več zaporednih dni, v zadnjih šestih mesecih pred zaposlitvijo mlajšega delavca pa bo moral redno izplačevati plače in plačevati prispevke.

Poslanci so v drugi obravnavi predloga zakona sprejeli tudi dopolnilo koalicijskih PS, SD, DL in DeSUS, ki zahtevan čas prijave ciljne skupine mladih v evidenci brezposelnih oseb podaljšuje z enega na tri mesece pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Od 83 navzočih poslancev jih je za dopolnilo glasovalo 53, proti jih je bilo šest.

Dopolnilo SDS, ki bi med drugim podaljšalo veljavnost tega ukrepa do konca leta 2015, so poslanci s 37 glasovi za in 43 proti še v drugi obravnavi zavrnili.

V tej fazi sprejemanja zakona pa so z 41 glasovi za in 39 glasovi proti sprejeli še dopolnilo SDS, da oproščene prispevke namesto delodajalcev poravna država s proračunom. V največji opozicijski stranki so poudarjali, da spodbude delodajalcem sicer podpirajo, a da je treba jasno določiti, kdo bo plačnik teh prispevkov.

V tretji obravnavi pa so nato poslanci z 46 glasovi za in 37 proti podprli dopolnilo poslancev PS, SD in DL, s katerim se sprejeto dopolnilo SDS črta in se določa, da je kljub neplačilu navedenih prispevkov oseba upravičena do enakega obsega pravic iz teh zavarovanj, kot če bi bili prispevki delodajalca plačani.

Sprejeti zakon omejuje tudi najvišje izplačilo porodniškega nadomestila, tako da ne more biti višje od dvakratnika povprečne mesečne plače v Sloveniji, ki znaša okoli 2.800 evrov bruto. Po oceni ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo določba zajela približno 100 žensk. Ukrep bo veljal od 1. avgusta letos do vključno leta, ki sledi tistemu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto družbenega proizvoda (BDP).

Sprva je predlog zakona predvideval še znižanje denarnega nadomestila za čas brezposelnosti za tri odstotke, po usklajevanju s socialnimi partnerji pa je ministrstvo ta ukrep črtalo. O sprejemljivih rešitvah se bodo dogovarjali v nadaljevanju usklajevanj.

Med razpravo je velika večina poslancev pozdravljala olajšave za delodajalce. Tudi opozicija je ta ukrep označila kot dober, a je ob tem vseskozi opozarjala na potrebo po transparentnosti.

Pri razpravi o ukrepu določanja zgornje meje porodniškega nadomestila pa so v koaliciji poudarjali, da je ukrep nujen in predvsem začasne narave. Po njihovi oceni je solidarnost v času krize pomembna. Medtem so predvsem v opozicijskih SDS in NSi izpostavljali, da je poseg v ta nadomestila nedopusten.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin