Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
17.54

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 17.54

8 let, 6 mesecev

Poslanci preložili obravnavo spornega člena o učiteljskih plačah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na predlog Jožeta Tanka so poslanci s 67 glasovi za odločili, da preložijo obravnavo predloga za sprejem avtentične razlage 5.a člena zakona o plačah delavcev v javnih vzgojno izobraževalnih zavodih.

Predlog je vlada vložila zaradi vala tožb učiteljev zaradi po njihovem premalo izplačanih plač. S Tankovim predlogom so se strinjali vsi poslanci, ki so se prijavili k razpravi. Za Branka Grimsa se je v torkovi razpravi na matičnem delovnem telesu pokazalo, da se je v preteklosti en slab zakon popravljalo z drugim, prav tako slabim, zaradi česar je nastala določena zakonska nejasnost.

Jožef Horvat (NSi) pa je dejal, da želijo v poslanski skupini desetleten problem plač učiteljev z nižjo stopnjo izobrazbe od predpisane rešiti "brez sence dvoma".

Širca upa, da bodo vprašanje učiteljskih plač reševali bolj konstruktivno V opoziciji so predlog sprejeli, čeprav bi sami raje videli, da se odločanje o avtentični razlagi ne le preloži, pač pa umakne. Za Barbaro Žgajner Tavš (nepovezani poslanci) je bila namreč katastrofa že dejstvo, da so tak predlog uvrstili na izredno sejo. Majda Širca (Zares) pa je izrazila upanje, da bodo vprašanje učiteljskih plač reševali bolj konstruktivno.

Z ministrstva za šolstvo in šport ter Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) so danes v skupnem sporočilu za javnost pozdravili "pobudo nekaterih poslancev, da državni zbor ne razpravlja in ne odloča o predlagani avtentični razlagi 5.a člena ZPDJVZ". Ob tem so sporočili, da sta se minister za šolstvo Milan Zver in glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj na današnjem sestanku strinjala, da še obstajajo možnosti za dogovor.

Poslanci potrdili zakon o kmetijsko gozdarski zbornici

Poslanci so v nadaljevanju izredne seje z 51 glasovi za in 10 proti izglasovali vladno novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), pred tem pa zavrnili obe dopolnili, ki so ju predlagali v poslanski skupini SD. Poslanci so dali tudi svoje soglasje h kandidaturi Maribora za zimsko univerziado 2013.

Z zakonom se zvišuje minimalni katastrski dohodek, določen kot kriterij za obvezno članstvo v zbornici, kar bo prineslo zmanjšanje števila obveznih članov za 35 odstotkov. Zakon prinaša tudi nov sistem volitev v svet zbornice, kar so v SD ocenili kot ustavno sporno, saj so postopki za volitve že stekli.

Poslanci so sicer soglasno z 71 glasovi podpore dali predhodno soglasje h kandidaturi Maribora za organizacijo zimske univerziade leta 2013.

Zakon o financiranju pokrajin naprej ob obstrukciji opozicije

Ob zaključku izredne seje so poslanci ob obstrukciji vseh opozicijskih poslanskih skupin glasovali o dopolnilih k vladnemu predlogu zakona o financiranju pokrajin. Prisotni poslanci so zavrnili opozicijska dopolnila, zakon v celoti pa sprejeli. Ta gre sedaj v tretjo in končno obravnavo.

Podobno se je zgodilo na redni februarski seji DZ 27. februarja, ko so poslanci ob odsotnosti poslancev SD, LDS, Zares, SNS in NP opravili drugo obravnavo predloga zakona o pokrajinah.

Ne spreglejte