Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
21.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

7

Natisni članek

Državni zbor migranti

Četrtek, 26. 1. 2017, 21.08

6 let, 6 mesecev

Državni zbor sprejel novelo zakona o tujcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

7

begunci | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Poslanci in poslanke so nocoj s 47 glasovi za in 18 proti sprejeli novelo zakona o tujcih, ki predvideva, da lahko državni zbor s 46 glasovi podpore aktivira poseben ukrep, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Predsednik DZ Milan Brglez je podporo noveli odrekel.

Potrjeno je bilo dopolnilo NSi, po katerem bo za to dovolj 46 poslanskih glasov, zaradi tega je proti glasovalo več koalicijskih poslancev, tudi predsednik DZ Milan Brglez.

Brglez: Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve človekovih pravic

"Danes je bilo veliko govora o varnosti in človekovih pravicah, ki sta zame vedno bili in bosta razumljeni in obravnavani kot neločljivi vrednoti, tako ju definira tudi naša ustava," je v obrazložitvi glasu dejal Brglez in ob tem napovedal, da bo glasoval proti noveli.

"Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal in izrazil bojazen, da bo imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu.

Proti tudi mnogi koalicijski poslanci in ZL

Podobno kot Brglez je proti noveli glasovalo mnogo poslancev koalicije, med drugim del poslancev SMC in DeSUS ter poslanci SD. Predvsem v DeSUS in SD je pretehtalo sprejeto dopolnilo, saj so že pred tem napovedovali, da zanje rešitev, po kateri bo za aktivacijo ukrepa zaprtja meje dovolj absolutna večina, ni sprejemljiva. Novelo so torej podprli v delu največje koalicijske poslanske skupine SMC ter v opozicijskih SDS in NSi, prav tako je za glasoval del poslancev DeSUS. Proti pa so bili še ZL.

"Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal predsednik DZ Milan Brglez. | Foto: "Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal predsednik DZ Milan Brglez.

Med vidnejšimi poslanci SMC, ki so glasovali proti, je bil poleg Brgleza še Mitja Horvat, ki je menil, da ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar ni uspelo uspešno odgovoriti na temeljne dileme glede zakona. Nekaj poslancev SMC pa ni oddalo glasu za ali proti, bodisi so bili vzdržani bodisi niso bili prisotni, med njimi so bili denimo Jani MöderndorferSimon Zajc in Saša Tabaković.

Kaj prinaša novela zakona o tujcih?

Posebni ukrep iz predloga novele predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo.

Če bi izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, pa bi policija izvedla identifikacijski postopek, a namero zavrgla kot nedopustno in tujca napotila v državo, iz katere je prišel, če v tej državi ne bi bilo sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja.

Nevladniki proti predlogu zakona

Pred današnjo obravnavo predloga novele zakona o tujcih v državnem zboru so se vrstili pozivi nevladnih organizacij poslancem, naj zakonskega predloga ne sprejmejo. Opozarjajo, da predlog posega v pravico prosilcev za azil do zaščite in je resen korak nazaj za človekove pravice v Sloveniji. Do predloga zakona so kritični tudi v Svetu Evrope in Visokem komisariatu Združenih narodov za begunce.

"Zakon o tujcih je resen korak nazaj za človekove pravice"

Novi zakon, ki so ga danes prejeli poslanci, bo predstavljal resen korak nazaj za človekove pravice v Sloveniji, so pred začetkom razprave sporočili z Amnesty International Slovenija.

Predlagane spremembe Zakona o tujcih bodo omogočile sprejem in izvajanje posebnih ukrepov, s katerimi bi beguncem in migrantom, ki prispejo na mejo, neposredno odrekli vstop ali pa tiste, ki so že nedovoljeno vstopili, neposredno izgnali, ne da bi ustrezno obravnavali njihove prošnje za azil ali nevarnosti, katerim bi lahko bili podvrženi ob izgonu, še opozarjajo.

"Namesto da bi begunce in prosilce za azil prepoznali kot ljudi, ki bežijo pred grozotami vojne in preganjanja ter potrebujejo zaščito, jih ta predlog obravnava kot grožnjo nacionalni varnosti ter jim zanika ključne pravice in zaščito po mednarodnem pravu," je povedala Jelena Sesar, raziskovalka za Balkan in EU pri Amnesty International.

"Z zapiranjem mej beguncem in obračanjem hrbta svojim mednarodnim obveznostim se Slovenija podaja na enako nespodobno pot kot njeni sosedi – Madžarska in Avstrija. Za državo, ki pravi, da je progresiven pristop k človekovim pravicam eden njenih ustanovnih temeljev, je to nadvse obžalovanja vredno."

Predstavnik Sveta Evrope po pogovorih zaskrbljen

Posebni predstavnik generalnega sekretarja Sveta Evrope za migracije in begunce Tomaš Boček po pogovorih s predstavniki slovenskih oblasti o spornem predlogu novele zakona o tujcih ostaja zaskrbljen. Kljub vloženim dopolnilom k predlogu bi po njegovem mnenju morale iti spremembe dlje, da bi bil zakon skladen z mednarodnimi pravili.

Tomaš Boček meni, da so slovenske oblasti razumele, da je treba sprejeti ustrezna dopolnila, da bo zakon skladen z mednarodnimi pravili. | Foto: STA , Tomaš Boček meni, da so slovenske oblasti razumele, da je treba sprejeti ustrezna dopolnila, da bo zakon skladen z mednarodnimi pravili. Foto: STA ,

Boček se je v sredo srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem ter predstavniki kabineta predsednika vlade, službe vlade za zakonodajo in ministrstva za pravosodje. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, so Bočku predstavili ključne rešitve predloga novele zakona o tujcih. Predstavnika Sveta Evrope je sprejel tudi predsednik DZ Milan Brglez.

Boček je danes v izjavi za STA pozdravil pripravljenost slovenskih oblasti na dialog. Kot je pojasnil, v Slovenijo ni prišel, da bi kritiziral, temveč ga je poslal generalni sekretar Svet Evrope Thorbjörn Jagland, da bi pomagal slovenskim oblastem, da bi bil zakon o tujcih skladen z evropsko konvencijo o človekovih pravicah in mednarodnimi zavezami Slovenije.

Ne spreglejte