Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
29. 1. 2013,
13.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2013, 13.26

7 let, 12 mesecev

Poslanci, ki se jim najbolj tresejo stolčki

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob odstopih ministrov brez službe ostanejo tudi nekateri nadomestni poslanci, ki v državnem zboru sedijo na sedežih, ki so si jih na volitvah priborili poznejši ministri.

Ker je med imenovanimi ministri trenutne vlade tudi osem takih, ki bi drugače sedeli v poslanskih klopeh državnega zbora, so na njihovih poslanskih sedežih trenutno nadomestni poslanci. Tem se v teh dneh politične krize stolčki tresejo še bolj kot preostalim poslancem, saj brez službe lahko ostanejo tako ob predčasnih volitvah kot tudi ob izvolitvi neke nove koalicije.

Zagotovo bodo brez službe Že napovedani odstop zunanjega ministra Karla Viktorja Erjavca (DeSUS) bo za Marijo Plevčak pomenil izgubo službe. Enako naj bi se zgodilo Romanu Žvegliču (SLS), ki nadomešča ministra za kmetijstvo Franca Bogoviča. Kaj se bo zgodilo z Jasmino Opec (SLS), ki je v poslanskih klopeh namesto ministra za gospodarstvo Radovana Žerjava, še ni jasno, saj je Žerjav napovedal umik iz politike.

Mogoče bodo brez službe V negotovosti so tudi nadomestni poslanci SDS, ki bi, če se sestavi nova koalicija, prav tako ostali brez poslanskih plač. To so Patricija Šulin, ki je nadomestila ministra za infrastrukturo Zvonka Černača, Ivan Pišek, ki je nadomestil ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, Damjana Petavar Dobovšek, ki je nadomestila ministra za delo Andreja Vizjaka, in Robert Horvat, ki zaseda stol Janeza Janše.

Enako tresoč je stol Janeza Vasleta(NSi), ki nadomešča mandat ministrice brez listnice Ljudmile Novak.

Nadomestila bodo Nadomestni poslanci pa ne bodo takoj končali na cesti, saj so po Zakonu o poslancih upravičeni do nadomestila: "Poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja v skladu s predpisi, ki urejajo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s posebnimi predpisi, v katerih je urejena pravica do starostne pokojnine, ima, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata." V določenih primerih, ko gre za upokojevanje ali ko so poslanci več mandatov skupaj, se lahko to nadomestilo prejema še nekaj mesecev več, vendar podaljšanje ne sme biti daljše od dodatnih šestih mesecev.

Nekateri lahko ostanejo brez nadomestila Če bi bile kmalu predčasne volitve, pa bi brez nadomestila lahko ostal novi poslanec DL Branko Kurnjek, saj zakon o poslancih pravi: "Poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, nima pravice do nadomestila plače."

Za ministre brez poslanskih sedežev je poskrbljeno Tudi ministri imajo pravico do nadomestila plače po prenehanju mandata, kar ureja prvi odstavek 32. člena Zakona o vladi, ki pravi, da se za pravice ministrov po prenehanju mandata smiselno uporabljajo določbe Zakona o poslancih.

Ne spreglejte