Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
7.16

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,18
obutev oprema helikopter reševanje gore pohodniki hribi

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 7.16

1 mesec, 1 teden

Poškodovanega reševalci nosili ponoči, štirje pa zaplezani brez opreme in v slabih čevljih #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,18

Gorski reševalci tudi pretekli konec tedna niso počivali. Pohodnika, ki se je v soboto poškodoval pod Razorjem, so ponoči peš prenesli do mesta, od koder so ga lahko v dolino prepeljali s helikopterjem. Nekaj ur kasneje se je druga ekipa reševalcev odzvala klicu za reševanje pod Storžičem, kjer so naleteli na štiri nepripravljene pohodnike. Dežurna ekipa za reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem v nedeljo opravila štiri zahtevna reševanja in v zdravstvene ustanove prepeljala več poškodovancev. Obravnavani so bili pohodniki ter udeleženka soteskanja in jadralni padalec, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica.  

V nedeljo so ob 8.40 na Kriških podih v občini Bovec reševalci Gorske reševalne službe Brnik s posadko helikopterja Letalske policijske enote (LPE) prevzeli pohodnika, ki se je poškodoval dan prej, v soboto. Do Pogačnikovega doma na Kriških podih so ga ponoči peš prenesli reševalci Gorske reševalne službe Bovec.

"Dva češka državljana sta se iz Mojstrane napotila na Vršič. Pod sedlom Planja nad Mlinarico pokličeta na pomoč, ker naj bi si eden izmed njiju poškodoval koleno in zaradi bolečin ne more nadaljevati poti. Poškodba naj bi se sicer zgodila že 24 ur prej, zato sta oba celo noč in še ves naslednji dan bivakirala v zavetju pod skalo," dogodek opiše gorski reševalec GRS Bovec.

reševanje, gore, gorski reševalci | Foto: GRZS/Facebook Foto: GRZS/Facebook

Kako je potekala reševalna akcija skozi oči gorskega reševalca in kaj doživljajo, ko rešujejo življenja nespametnih pohodnikov, je Gorska reševalna zveza Slovenije objavila v daljšem zapisu na Facebooku: 

Helikopter je nato poškodovanca in njegovega nepoškodovanega sopohodnika prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice. Helikopter LPE je prepeljal tudi reševalce GRS Bovec s Kriških podov do pristajališča v Trenti.

Zahtevno reševanje zaradi globine grape 

Po tem dogodku je na območju Gorenje Trebuše nato ekipa s policijskim helikopterjem rešila 70-letnega moškega, državljana Slovenije, ki je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu. Med hojo se mu je pod nogami odlomila skala.

reševanje, gore, letalska policija, LPE GPU | Foto: Letalska policijska enota GPU Foto: Letalska policijska enota GPU

Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 kilometrov na uro.

reševanje, gore, letalska policija, LPE GPU | Foto: Letalska policijska enota GPU Foto: Letalska policijska enota GPU

reševanje, gore, letalska policija, LPE GPU | Foto: Letalska policijska enota GPU Foto: Letalska policijska enota GPU

Skok v vodo in še padec z višine 

V tretjem reševanju je ekipa posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. "Okoliščine kažejo, da je 43-letna udeleženka soteskanja, državljanka Madžarske, pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo. Tudi v tem primeru je bila zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabljana skoraj celotna jeklenica. Tujka je bila ustrezno opremljena, vodnik pa je imel zahtevana dovoljenja," je sporočil Dean Božnik iz Policijske uprave Nova Gorica.

Več fotografij nedeljskih zahtevnih reševanj: 

Fotogalerija
1
 / 6

Ravno ob pristanku na Brniku ob 20.40 uri pa se je posadka policijskega helikopterja z ekipo odzvala še na četrto reševanje in obravnavala tudi nesrečo jadralnega padalca na Planjavi pri Kamniškem vrhu. Okoliščine pri jadralnem padalcu kažejo na težave s padalom in padec z višine na strmo travnato pobočje, so še navedli pri policiji.

reševanje, gore, letalska policija, LPE GPU | Foto: Letalska policijska enota GPU Foto: Letalska policijska enota GPU

V Žrelu reševali štiri mlade pohodnike 

Še eno reševanje so v nedeljo opravili pod Storžičem, ko je Uprava za zaščito in reševanje klic za reševanje prejela ob 11.26.   

reševanje, Gorska reševalna služba, reševalci | Foto: GRS Tržič Foto: GRS Tržič

Štirje mladi pohodniki v Žrelu so pot zgrešili že spodaj – namesto desno so zarinili neposredno po grabnu, nato pa so se na nadmorski višini 1.450 metrov zaplezali v neprehodnem, strmem terenu, od koder so poklicali na pomoč.

Pri sestopu iz preplezane smeri sta jih še pred prihodom Gorske reševalne službe Tržič našla člana Alpinističnega odseka Tržič, ki sta do prihoda reševalcev tri pohodnike že potegnila na varno. "Četrta članica je bila zaplezana in smo jo rešili s spustom. Celotno ekipo štirih pohodnikov smo pospremili do izhodiščne točke. Bili so brez opreme, s slabimi čevlji, na kar smo jih tudi opozorili," so še objavili na profilu na Facebooku.

reševanje, Gorska reševalna služba, reševalci | Foto: GRS Tržič Foto: GRS Tržič

Reševanje v gorah
Novice Dramatično reševanje podhlajenega pohodnika: "Spremljajte vremensko napoved!" #foto
GRS Tržič
Novice Kuža ujet na brežini, na pomoč priskočili gorski reševalci
reševanje policija gore gorski reševalci
Novice Pohodnik na težko prehodnem terenu našel mrtvo osebo
Ne spreglejte