Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
9.51

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

smrt nevarnost droga fentanil

Torek, 3. 10. 2023, 9.51

7 mesecev

Popularna in smrtonosna droga, ki se je bojimo tudi v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Vse bolj razširjena droga, ki je stokrat močnejša od morfija in petdesetkrat močnejša od heroina, zaskrbljujoče postaja primes marsikatere ilegalne substance. Fentanil je droga, ki je bila minuli teden zaradi predoziranja usodna za dva hrvaška državljana, zelo razširjena pa je v Združenih državah Amerike. Samo v letu 2021 je tam zaradi prekomernega odmerka življenje izgubilo več kot sto tisoč ljudi.

Sintetični opioid, ki se uporablja tudi v zdravstvu za lajšanje bolečin onkoloških bolnikov, je zaradi svoje potentnosti na ulicah ekstremno nevaren.

Fentanil
Novice Grozljiva vest iz Hrvaške: pojavila se je droga, močnejša od heroina, in zahtevala dve življenji

"Fentanil je sintetični opioid, torej ima iste učinke kot na primer heroin, a je sintetičen in zadnje čase se ta fentanil v laboratorijih proizvaja na črno," je pojasnila Katja Kranjc, strokovna vodja programa Stigma.

"Največja nevarnost je seveda predoziranje, ker ko vzameš prevelik odmerek, tako kot pravzaprav pri vseh opioidih, pride do zastoja dihanja. Seveda pa ga ni dobro mešati z depresorji, torej recimo z alkoholom in benzodiazepini, kar pogosto počnejo, prav tako ga ni priporočljivo mešati s stimulansi," je še dodala Kranjc. 

Vprašljiva proizvodnja

A ne samo učinek samega produkta, tudi proizvodnja je razlog, zakaj je ta ilegalna substanca tak tabu. "Proizvodnja je vprašljiva, ker se lahko proizvaja v laboratorijih na črno in nikoli ne veš, kaj se v laboratorijih proizvede," je še opozorila Kranjc. "Lahko je prisotnih več vrst fentanila in pravzaprav uporabnik sam ne ve točno, kateri fentanil je v tej drogi."

Razlog za dodajanje fentanila k drogam, kot je na primer heroin, izhaja iz želje po čim večji zasvojenosti uporabnika. Fentanil pa naj bi se začel dodajati tudi kokainu. Ali obstaja verjetnost, da pride fentanil tudi v Slovenijo?

"Je verjetnost, predvsem iz dveh razlogov. Zaradi cene, ker je cenejši kot heroin, zadnje čase pa tudi opažamo, da je potentnost heroina zelo nizka, kar pomeni, da je heroin slab, zato uporabniki iščejo alternativne droge," še pojasnijo v Stigmi.

Ker nikoli ne moremo vedeti, kaj se skriva v ilegalni substanci, društva, kot sta Stigma in DROGart, ponujajo možnost testiranja psihoaktivnih substanc.

Otrok fentanil
Novice Droga, skrita pod spalno podlogo v vrtcu, usodna za enoletnika

V letu 2021 je zaradi prekomernega odmerka tega opioida v ZDA življenje izgubilo več kot sto tisoč ljudi. Problematika je čez lužo tako huda, da so ameriški senatorji 21. avgust razglasili za dan boja proti posledicam fentanila.

Ne spreglejte