SiolNET. Novice Slovenija
1,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ponoči na podvozjih tovornjakov našli osem tujcev

1,76

termometer

Migranti
Foto: PU Novo mesto

Med poostrenim nadzorom nezakonitih prehodov državne meje so policisti v torek in ponoči na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto, Maribor in Koper prijeli skupno 74 migrantov, ki so ali želeli nezakonito vstopiti v Slovenijo. Večina je bila skrita v podvozju vlaka ali v priklopnih tovornih vozilih. Zaradi nezakonitega prestopa hrvaško-slovenske meje pa so koprski policisti v istem obdobju obravnavali skupno 50 tujcev.

Tovornjak s turškimi registrskimi tablicami je pripeljal na mejni prehod Obrežje, kjer so policisti pri pregledu odkrili moškega, ki se je  poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Pri nadaljnjem pregledu so našli še dve osebi, ki sta se skrivali na osovini polpriklopnika. Tri državljane Afganistana so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

Podoben dogodek so obravnavali tudi policisti v Dobovi, kjer so na podvozju tovornjaka iz Srbije našli državljana Irana. Kasneje so prav tako na srbskem tovornjaku našli še dva državljana Alžirije in dva državljana Maroka, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Policija: "Največkrat se skrijejo, ko vozniki počivajo."

Migranti Foto: PU Novo mesto V letošnjem letu so novomeški policisti pri mejni kontroli odkrili 229 tujcev, ki so v državo želeli vstopiti nezakonito in so bili skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornjakov.

V lanskem letu so na mejnih prehodih skupno odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali  izogniti mejni kontroli.

Kot ugotavljajo v razgovorih, se tujci na podvozja tovornjakov skrijejo brez vednosti voznikov, največkrat takrat, ko so tovornjaki na počivališčih.

Tako ravnanje je izjemno  nevarno, pogosto življenjsko ogroženo, opozarjajo na policiji. Ob tem so spomnili na primer z začetka marca, ko so policisti rešili 30 tujcev, med njimi 12 otrok, starih med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevarni oklep, primanjkovalo pa je tudi kisika.

Kako pregledujejo tovornjake?

Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega  utripa, testov CO2, merilcev debelin materiala, ogledal, kamer in drugih pripomočkov, kot so lupa, meter, lestev in podobno.

Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov mejni kontroli ter odkrivanje drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti in policistke z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu.

Migranti Foto: PU Novo mesto

Ljubljanski policisti so od med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Novem kotu izsledili in prijeli štiri Maročane, ki so nezakonito prestopili državno mejo, so sporočili s PU Ljubljana.

Novomeški policisti v torek na mejnem prehodu Obrežje med kontrolo turškega tovornjaka v podvozju polpriklopnika na rezervnem kolesu odkrili moškega, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V osovini polpriklopnika so našli še dve osebi. Vse tri Afganistance so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

Na mejnem prehodu Dobova so v torek med kontrolo tovornega vlaka iz Srbije na podvozju vagona našli Iranca, ki je na ta način poskušal nezakonito vstopiti v našo državo. Ponoči so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav tako pripeljal iz Srbije, našli še dva Alžirca in dva Maročana. Migrante so po zaključenih postopkih predali Hrvaški.

Letos so novomeški policisti pri poskusu nezakonitega vstopa v Slovenijo odkrili 229 tujcev. Ti so bili skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil. Lani so na mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, so sporočili s PU Novo mesto.

Migranti Foto: PU Novo mesto

Čeprav na območju PU Maribor poostren nadzor ne poteka, pa so policisti v torek na območju Ptuja prijeli devet tujcev, ki so se skriti v priklopnih tovornih vozilih iz BiH in Makedonije izmaknili mejni kontroli na Gruškovju. Med njimi so bili štirje Afganistanci, trije Maročani, Alžirec in Libijec. Vse so oz. bodo po končanem postopku predali hrvaškim varnostnim organom. Do takrat so nekatere nastanili v centru za tujce, so sporočili s PU Maribor.

V torek pa so na Gruškovju na priklopnem tovornem vozilu turških registrskih oznak odkrili štiri Afganistance, ki so želeli na tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Vrnili so jih Hrvatom. V Plaču pa so prijeli dva Sirca in dva Palestinca, ki so pri bivšem mejnem prehodu želeli nedovoljeno prestopiti državno mejo med Slovenijo in Avstrijo. Vsi so imeli mednarodno zaščito v Sloveniji, kar jim omogoča prosto gibanje po ozemlju celotne države. Po postopku so se sami vrnili v azilna domova v Ljubljani oz. Logatcu.

Migranti Foto: PU Novo mesto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin