Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
11.35

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

Natisni članek

policija stavka vlada sindikati

Petek, 28. 9. 2018, 11.35

5 let, 7 mesecev

Policisti v ponedeljek spet začnejo stavkati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

policija | Policisti bodo v ponedeljek odmrznili stavko, ki so jo začeli izvajati spomladi. | Foto STA

Policisti bodo v ponedeljek odmrznili stavko, ki so jo začeli izvajati spomladi.

Foto: STA

Policijska sindikata bosta v ponedeljek znova začela izvajati stavkovne aktivnosti. Te so policisti po odstopu prejšnje vlade zamrznili. Kot so danes sporočili predstavniki policijskih sindikatov, pa bodo v ponedeljek ob 7. uri na območju celotne države spet začeli izvajati stavko v polnem obsegu.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) in Sindikatu policistov Slovenije, ki sta združena v policijski stavkovni odbor, bodo "nadaljevali z izvajanjem stavke v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve v polnem obsegu, kot so jo izvajali od 12. februarja do 14. marca letos", je pojasnil predsednik PSS Radivoj Uroševič.

stavka policistov, policisti, policija
Novice Policisti začasno prekinili stavko

Uroševič: Stavko smo napovedali vladi, nikakor ne želimo ogroziti varnosti v državi

Za stavko v policiji sicer veljajo določene zakonske omejitve. Sindikata sta februarja pri napovedi stavkovnih aktivnosti ostala pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in da bodo storili vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

Uroševič je tudi danes poudaril, da so stavko napovedali vladi in da z izvajanjem stavkovnih aktivnosti nikakor ne želijo ogroziti varnosti državljank in državljanov ter države. Stavkovne aktivnosti, ki bi jih v prihodnjih dneh lahko izvajali poleg redne oblike stavke, bodo pravočasno napovedali, je dodal predsednik PSS.

Februarski protest policijskih sindikatov pred vladno palačo v Ljubljani. | Foto: Ana Kovač Februarski protest policijskih sindikatov pred vladno palačo v Ljubljani. Foto: Ana Kovač

Ministrstvo za javno upravo: Napoved stavke jemljemo z vso resnostjo

Z ministrstva za javno upravo so medtem sporočili, da vlada napoved policijskih sindikatov za odmrznitev stavke in vse preostale aktivnosti sindikatov v pripravah na pogajanja o stavkovnih zahtevah jemlje z vso resnostjo. Kot so poudarili, je vlada takoj po imenovanju pristopila k aktivnostim za čimprejšnjo uspešno razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja.

Po njihovih besedah je bil že prvi teden po imenovanju vlade na ministrstvu za javno upravo uvodni sestanek z vodji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Dodajajo, da je vlada na včerajšnji drugi redni seji v tem mandatu že imenovala svojo pogajalsko skupino. Ta se je tudi že sestala na delovnem sestanku in začela pripravo pogajalskih izhodišč z namenom, da se pogajanja res čim prej pričnejo.

Kot je bilo že večkrat poudarjeno, je čimprejšnji dogovor med vladno in sindikalno stranjo o razrešitvi stavkovnih zahtev absolutna prioriteta vlade, zato si prizadevamo, da bi v najkrajšem času storili vse korake in pripravili vse potrebno, da se pogajanja čimprej začnejo, še poudarjajo na ministrstvu za javno upravo.

Za zdaj še ni jasno, ali bodo policisti med stavko izrekli manj glob za prekrške

Policisti so sicer stavkali tudi med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. Na vprašanje, ali bi se lahko tudi tokratna stavka odražala v manjšem številu izrečenih glob za prometne prekrške, je Uroševič odgovoril, da se bodo o tem odločali na podlagi dinamike morebitnih pogajanj z vladno pogajalsko skupino.

Za zdaj po Uroševičevih besedah še niso dobili odgovora na svoj poziv, ki so ga skupaj z obrazložitvami poslali vladi po njenem imenovanju. V pozivu so tudi izrazili pričakovanje, da bodo odgovor prejeli v desetih dneh.

Policisti sicer pričakujejo, da se bo vlada o njihovih zahtevah pogajala ločeno. "Na podlagi določil zakona o stavki se mora delodajalec, v našem primeru vlada, pogajati o stavkovnih zahtevah stavkajočih. To enostavno ne gre v okviru splošnih pogajanj," je dejal Uroševič.

Novice Cerar: To je nerazumno in pretirano #foto #video

Policisti vztrajajo, da je njihov poklic ponovno razvrednoten

Kot razlog za ponovno napoved stavke v policijskih sindikatih navajajo enostranski poseg vlade v pravice, pridobljene s stavkovnim sporazumom iz sredine leta 2016, z lanskim podpisom aneksa h kolektivni pogodbi za državno upravo. Vlada po njihovih navedbah ni izpolnila tudi nekaterih drugih določb omenjenega stavkovnega sporazuma.

Policijski sindikat Slovenije se je glede tega obrnil tudi na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, kjer izpodbija veljavnost omenjenega aneksa in posledično zakonitost akta o sistemizaciji za plačno skupno C3, torej policiste. Opozarjajo, da je prejšnja vlada leta 2017 brez soglasja obeh reprezentativnih policijskih sindikatov skupaj z drugimi sindikati, ki sploh ne zastopajo policistov, določila plače in druge pravice slednjim.

Z odpravo plačnih anomalij so bila določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih pa so ves čas opozarjali, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, ki ga je vlada sklenila z njimi, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten.

Ne spreglejte