Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
18.02

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

2

Natisni članek

Park vojaške zgodovine Pivka čoln

Sreda, 24. 11. 2021, 18.02

2 leti, 5 mesecev

Policijski čoln P-111 uradno postal del zbirke v Pivki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

2

čoln | Potem ko so ga po zgodovinskem transferju iz obale preselili na kopno, je postal največji eksponat v Pivki. | Foto Twitter

Potem ko so ga po zgodovinskem transferju iz obale preselili na kopno, je postal največji eksponat v Pivki.

Foto: Twitter

Pojdite na izlet v Park vojaške zgododvine v Pivki, kjer je od danes dalje na ogled najstarejši policijski čoln P-111. Potem ko je uspešno prestal zgodovinski prevoz po slovenskih cestah, je danes tudi uradno postal del zbirke v Pivki. Tam je zdaj v družbi ostalih zgodovinskih vozil: nemške vojaške lokomotive, helikopterja in podmornice. Gre sicer za največji policijski razstavni eksponat pri nas, a bolj kot njegove mere navdušuje njegova zgodovina, saj je v 26 letih posadka z njim rešila marsikatero življenje tistih, ki so se izgubili na morju. 

"Skoraj 20 metrov dolg modro-beli čoln se je zadnjo četrtino stoletja svetil kot zlato za vse tiste, ki so se znašli v nemilosti našega dela Jadranskega morja," je povedal Bojan Korošec, prvi poveljnik čolna, s pomočjo katerega so rešili številne surfarje, kajtarje in skupine ljudi, ki jih je burja odnesla izven Tržaškega zaliva. 

"Ko je naše policiste na Debelem rtiču odneslo na odprto morje in jih je bilo treba rešiti, je bilo zahtevno," se spominja Borut Štepančič, nekdanji član posadke.

Poleg reševanj so policisti z zdaj upokojenim čolnom redno patruljirali po morju in varovali morsko mejo. Kot je še povedal Štepančič, so jo imenovali "mama". Z njo so živeli in jo čutili.

Ključe je muzeju predal minister Aleš Hojs 

Čoln je vedno izstopal in izstopa tudi zdaj, je še povedal nekdanji član posadke. Potem ko so ga po zgodovinskem transferju iz obale preselili na kopno, je postal največji eksponat v Pivki.

Ključe do "stoenajstke" je direktorju muzeja Janku Boštjančiču danes predal notranji minister Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. "Verjamem, da bo tudi ta eksponat, XXL eksponat, ki je večji od vsega, kar imate tu, privabil množice obiskovalcev."

Nad novo pridobitvijo so navdušeni tudi v Parku vojaške zgodovine, ki letos praznuje 15. let. "To je en dan zmagoslavja. Nima velikih zgodb obrambe, a predstavlja simboliko, ima velik simboličen pomen in ogromno drobnih zgodb." Popravili in preuredili bodo tudi notranjost čolna, ki bo na ogled naslednjo pomlad. 

Policijski čoln P-111 se poslavlja
Novice Največji policijski čoln bo končal v muzeju #foto
Ne spreglejte