Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

policija kolesarji nadzor

Sobota, 27. 4. 2013, 10.29

8 let

Policija nadaljuje poostren nadzor kolesarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Do konca tedna bo policija poostreno nadzirala to izjemno izpostavljeno skupino udeležencev v prometu in preverjala spoštovanje prometnih predpisov tudi pri drugih udeležencih.

Policijska postaja Izola bo danes dopoldne v sodelovanju s tamkajšnjo občino in občinskim redarstvom pripravila preventivno aktivnost za večjo varnost kolesarjev. Pod sloganom Varno na kolo bodo policisti in redarji na kolesarski infotočki na Južni cesti pri Osnovni šoli Livade ob trasi Porečanke svetovali o varni udeležbi kolesarjev v prometu, predstavili opremo za nadzor prometa, najmlajšim pa podelili nekaj obvezne kolesarske opreme, so sporočili s koprske policijske uprave in z izolske občine.

Še en poostren nadzor se obeta že prihodnji mesec, točneje med 6. in 30. majem, sicer pa policija tako kolesarje kot druge udeležence v prometu opozarja na previdno vožnjo.

Lani kolesarji predstavljali štiriodstotni delež vseh udeležencev prometnih nesreč Kolesarjev je v cestnem prometu vedno več, na svoji spletni strani ugotavlja policija. Podatki za leto 2012 kažejo, da so kolesarji predstavljali štiriodstotni delež vseh udeležencev prometnih nesreč, v prometnih nesrečah s smrtnim izidom je bil njihov delež devetodstoten, v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa kar 23-odstoten.

Ker statistika kaže, da gre za zelo izpostavljeno kategorijo udeležencev v cestnem prometu, se je policija odločila izvajati poostren nadzor nad kolesarji in nadzor nad upoštevanjem cestnoprometnih predpisov preostalih udeležencev v odnosu do kolesarjev na tistih območjih, ki izstopajo po tej problematiki.

Policisti kolesarjem svetujejo naj ne vozijo pod vplivom alkohola ... Ob tem opozarjajo, da lahko kolesarji za večjo varnost veliko naredijo tudi sami. Zato v policiji kolesarjem svetujejo, naj bodo pozorni na prometne znake in naj jih upoštevajo, prav tako pa naj upoštevajo svetlobne znake na mestih, kjer promet ureja semafor.

Kolesarji naj prav tako ne vozijo pod vplivom alkohola, pred spremembo smeri vožnje pa naj večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen. Policija opozarja tudi na upoštevanje pravila prednosti in na uporabo tistih prometnih površin, kjer je dovoljena vožnja kolesa.

Kolesarji morajo po kolesarski stezi voziti po desni strani glede na dovoljeno smer vožnje, prav tako pa morajo ponoči in ob zmanjšani vidljivosti imeti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa, kjer mora biti nameščen tudi rdeč odsevnik, pa rdečo pozicijsko luč. Na obeh straneh pedalov mora kolesar imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Opazujejo naj promet okoli sebe Poleg tega v policiji opozarjajo na pomen skrbnega opazovanja prometa in predvidevanja ravnanja drugih udeležencev, pri čemer naj bodo kolesarji posebej pozorni na vozila, ki jih dohitevajo in prehitevajo.

Pomembno je, da kolesar vozi prtljago v za to namenjeni košarici ali pritrjeno na prtljažniku, obenem pa mora imeti proste roke za vodenje krmila in nakazovanje smeri.

Za kolesarje, mlajše od 14 let, je med vožnjo obvezna uporaba atestirane zaščitne čelade, enako velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik. Čeprav ni predpisana, pa čelado priporočajo tudi odraslim kolesarjem.

Policija hkrati opozarja tudi preostale udeležence v prometu, naj na cestnih odsekih, kjer so s prometno signalizacijo opozorjeni na navzočnost kolesarjev, prilagodijo hitrost tako, da jo bodo lahko v vsakem trenutku varno zmanjšali. Prav tako naj bodo vozniki, ki dohitijo skupino kolesarjev, strpni in naj ne prehitevajo za vsako ceno. Tudi pri prehitevanju kolesarjev naj upoštevajo primerno bočno razdaljo. Vozniki naj upoštevajo pravila o prednosti in prometno signalizacijo, na kolesarskih stezah naj ne parkirajo, pri odpiranju vrat pa naj se prepričajo, da to lahko storijo varno.

Ne spreglejte