SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koga pa vi podpirate: župana Jankovića ali rogovce, ki so zasedli nekdanjo tovarno? #video #foto

10

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Pri napovedanem rušenju tovarne Rog v Ljubljani se zapleta. Ponoči so na območje nekdanje tovarne koles pripeljali bager, ker naj bi se v kratkem začelo rušenje stavb. Občina na tem območju načrtuje gradnjo novih objektov. Med varnostniki in rogovci je prišlo do prerivanja. 

Po incidentu z varnostniki službe Valina, ki so po navedbah uporabnikov zgodaj zjutraj zaprli dostop na območje in pri tem poškodovali nekaj ljudi, so rogovci s strehe tovarne sporočili, da ne bodo dopustili, da "trma župana Zorana Jankovića uniči enega od dveh odprtih avtonomnih prostorov Ljubljani". Varnostniki so območje Roga nato zapustili.

Kaj pravi Janković?

"Mi bomo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitimo lastnino Mestne občine Ljubljana," pa rogovcem odgovarja Janković in dodaja, da bo sodišče odločilo, kdo ima prav. Na vprašanje, ali je mogoče, da bi rogovci s priposestvovanjem postali lastniki nekdanje tovarne, je odgovoril: "Če se to zgodi, je to konec pravne države. Potem vam svetujem, da si izberete en objekt in ga zasedete, mestno hišo ali pa parlament. Mislim, da to ni mogoče, a bomo zadevo prepustili sodišču." 

[video: 58694 / ]

Janković je spomnil, da prva faza revitalizacije Roga vključuje rušenje petih zgradb, ki jih, z izjemo Studia Samorog, v katerem je umetnica Breda Pivk, rogovci ne uporabljajo in so nevarne. Po tej fazi bi po Jankovićevih besedah uporabniki lahko v letu dni pripravili zamisel, kdo bi lahko ostal v novemu Rogu, dodal pa je, da so nekateri, katerih vsebine ne sodijo v koncept občine, že dobili nove prostore. "Sam ponuditi več kot to ne morem," je poudaril. To, da želi občina pristopiti k zadevi z večkrat predstavljenim načrtom in namenom "dati Ljubljani nekaj več", druga stran pa tega ne dopusti, se mu ne zdi strpno. Na občini ne sprejmejo tega, da z uporabniki Roga ni bilo dialoga. "Za dialog sta potrebna dva. Sedeli smo skupaj, nismo se pa slišali," je dodal.

Bojijo se, da bo ostala le gradbena jama

Glede bojazni, da bo na območju Roga ostala gradbena jama, je Janković povedal, da bodo sredstva za gradnjo novega Centra Rog zagotovili iz mestnega proračuna za leti 2017 in 2018. Cena projekta bo 15 milijonov, zgrajen pa naj bi bil v dveh letih.

[video: 58692 / ]

Rogovci, ki so pred desetimi leti zasedli območje nekdanje tovarne, so odločeni, da območja ne zapustijo. Kot pravijo, jih je več kot sto. Postavili so tudi barikade. Že pretekli teden, potem ko z Jankovićem glede začetka prve faze revitalizacije v Rogu niso našli skupnega jezika, so napovedali, da bodo svoj avtonomni socialni in kreativni prostor branili tudi s telesi, če bo treba.

Bager so prebarvali v rožnato

Kot je v imenu rogovcev povedal Jernej Kastelic, so v Rogu trenutno ponovno vzpostavili avtonomno cono. Varnostniki in policisti niso več na območju Roga, bager, ki so ga pred nekdanjo tovarno pripeljali ponoči, pa so rogovci prebarvali rožnato. Danes nadaljujejo z aktivnostmi v sklopu festivala ROGoviljenje.

V prerivanju poškodovan policist, varnostnica in še ena oseba

Policisti so bili na območje nekdanje tovarne koles napoteni zaradi kršitve javnega reda in miru. Ugotovili so, da posebna varnostna služba na objektu "izvaja naloge varovanja po pogodbi z naročnikom". Nekaj po 11. uri so posredovali v prerivanju med varnostniki in predstavniki Roga, obema stranema preprečili neposredni stik ter omogočili odhod varnostnikov.

Pri tem je bil, kot so sporočili s PU Ljubljana, poškodovan policist, obveščeni pa so bili o še dveh poškodovanih osebah – varnostnica je dobila lahke telesne poškodbe, eno osebo v objektu pa so odpeljali na preventivni pregled v klinični center. Policisti zaenkrat, kot so pojasnili, zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve manjše telesne poškodbe v enem primeru, ki je bil podan na predlog oškodovanca.

So pa bili policisti obveščeni še o poškodovanju sakralnega predmeta v objektu ter delovnega stroja.

[video: 58691 / ]

V podporo rogovcev so solidarnost po jutranjem dogodku izrazili v Alternativni akademiji, Iniciativi za demokratični socializem (IDS) in poslanski skupini Združena levica (ZL). Vsi so obsodili nasilje, ki so ga varnostniki družbe Valina uporabili proti rogovskim aktivistom, ki nasprotujejo rušenju tovarne.

[video: 58688 / ]

 

[video: 58687 / ]

 

[video: 58686 / ]

Koga vi podpirate?

  • Rogovce 481 glasov
    20,52%
  • župana Jankovića 1863 glasov
    79,48%
Oddanih 2344 glasov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin