SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pohod ob 70-letnici izbrisa rapalske meje

0,15

termometer

 | Foto:

Ob 70-letnici vrnitve Primorske k matični domovini se danes na jubilejne pohode z več koncev obeh strani nekdanje meje odpravljajo na Mrzli vrh.

Pohodniki se bodo na pot podali iz Žirov, Idrije, Spodnje Idrije, Sovodnja in Ledin, vsi z istim ciljem, da se srečajo na nekdanji italijansko-jugoslovanski rapalski meji pred planinsko kočo Planinskega društva Žiri na Mrzlik na Mrzlem vrhu, v bližini glavnega mejnika številka 38.

Spomin na izbris rapalske meje Slovenija zaznamuje z državnim praznikom 15. septembra - dnem vrnitve Primorske k matični domovini.

Na Mrzlem vrhu potekajo srečanja že od leta 2004. Pohodov se vsako leto udeleži od 120 do 300 pohodnikov, potekajo pa ob vsakem vremenu, je za STA v imenu organizatorjev povedal Rok Klemenčič.

Rapalska meja

Rapalska meja je bila meja med Kraljevino Italijo in Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev (pozneje Kraljevino Jugoslavijo), določena leta 1920 v italijanskem mestu Rapallo. S tem je Italiji pripadla tretjina slovenskega etničnega ozemlja z več kot 300 tisoč Slovenci.

Po drugi svetovni vojni so nov zemljevid Evrope zarisali na Pariški mirovni konferenci, na kateri je sodelovalo 21 držav. V noči na 10. oktober so izglasovali novo državno mejo med Jugoslavijo in Italijo. 10. februarja 1947 sta jo sprejeli obe državi, veljati je začela 15. septembra 1947.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin