Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

16

Natisni članek

drugi tir Miro Cerar vlada referendum

Torek, 20. 6. 2017, 11.57

6 let, 6 mesecev

Podpisi za referendum o drugem tiru so zbrani. Kakšne bodo politične posledice?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

16

Miro Cerar. | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Opozicija je izkoristila enajstmetrovko, ki so ji jo ponudili v vladi," o zbranih podpisih za referendum o drugem tiru pravi novinar Peter Jančič, politična analitika Sebastjan Jeretič in Igor Pribac pa poudarjata veliko vlogo stranke SDS pri zbiranju podpisov.

Zbrali smo 41.600 podpisov, kar je dovolj za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru, je sporočil predsednik gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič.

Poznavalce političnega dogajanja smo povprašali, kako hud udarec vladi Mira Cerarja so zbrani podpisi in kakšne politične posledice lahko pričakujemo. 

Preberite še:
Pobudniki referenduma o drugem tiru: Zbrali smo dovolj podpisov

Drugi tir - nasedla naložba za nasedlo državo
Drugi tir: referendum bo. Kdo bo moral oditi in zakaj slavi Janša?
Kako je Janša speljal Cerarja na slepi tir
Ukradli dokumente o drugem tiru, označene kot poslovna skrivnost
 


"Gotovo gre za udarec vladi, predvsem zato, ker so ravnali izrazito nepremišljeno, ko so na hitro sprejeli zelo slabo pripravljen zakon, v katerem niso jasno predstavljene finančne posledice in ki govori o gradnji samo enotirne železnice." | Foto: STA , "Gotovo gre za udarec vladi, predvsem zato, ker so ravnali izrazito nepremišljeno, ko so na hitro sprejeli zelo slabo pripravljen zakon, v katerem niso jasno predstavljene finančne posledice in ki govori o gradnji samo enotirne železnice." Foto: STA , Peter Jančič, novinar:

Že nekaj časa je bilo jasno, da bodo zbrali dovolj podpisov. Vlada se je odzvala že pred časom in povedala, da namerava graditi dvotirno železnico. Težava je, da bo referendum o zakonu, ki govori o enotirni železnici. Z vidika logike bi morala biti vlada zdaj proti temu zakonu, ki so ga sprejeli v parlamentu, saj je zakon napisan za enotirno železnico. Vlada zdaj zagovarja dvotirno, in če hoče to uresničiti, mora zakon pasti. Na vladni strani bodo verjetno igrali na to, da referendum ne bo uspel, da ne bo dovolj velike udeležbe. 

Zakon o drugem tiru je nejasen, slabo pripravljen in na hitro sprejet. Ob sprejemanju zakona ni bilo jasno, koliko bo stala železnica, kar bi moralo biti znano. Tukaj ima opozicija močne argumente. Opozicija je samo izkoristila enajstmetrovko, ki so ji jo ponudili.

Da imajo dovolj podpisov, se mi zdi logično, saj so vse opozicijske stranke z desne stopile skupaj za to. Gotovo gre za udarec vladi, predvsem zato, ker so ravnali izrazito nepremišljeno, ko so na hitro sprejeli zelo slabo pripravljen zakon, v katerem niso jasno predstavljene finančne posledice in ki govori o gradnji samo enotirne železnice. 

Zaradi zbranih podpisov se nikomur v vladi po mojem mnenju za zdaj še ne trese stolček. Ta igra je za volitve. Neposrednih posledic še ne bo. Premier sicer lahko tudi koga zamenja, ampak v zadnjem letu pred volitvami to ne bi bilo smiselno. 

 

"Izkazalo se je, da ima predvsem SDS močno strankarsko mašinerijo. Jasno je, da je bila njihova stranka ključna pri zbiranju podpisov." | Foto: Bor Slana "Izkazalo se je, da ima predvsem SDS močno strankarsko mašinerijo. Jasno je, da je bila njihova stranka ključna pri zbiranju podpisov." Foto: Bor Slana Sebastjan Jeretič, politični analitik:

Kako hud udarec za vlado so zbrani podpisi, je odvisno od tega, kako iskreni so bili pri trditvah, da bi že razglasitev referenduma ogrozila evropski denar za drugi tir. Morda je bilo to le sprenevedanje, s katerim so želeli ljudi odvrniti od zbiranja podpisov.

Če sam razpis referenduma ne ogrozi evropskih sredstev, ta zmaga opozicije ni tako velika. Veliko pomembneje bo, ali bo referendum na koncu uspel ali ne. Če njihove trditve, da bomo z izvedbo referenduma popolnoma izgubili evropski denar, držijo, pa je to velik udarec. Izkazalo se je, da ima predvsem SDS močno strankarsko mašinerijo. Jasno je, da je bila njihova stranka ključna pri zbiranju podpisov. 

Vprašanje je, kako bo jeseni z mobilizacijo za referendum. To bo po mojem mnenju odvisno od političnega dogajanja. Referendum bo verjetno bolj referendum o zaupanju v vlado kot referendum o sami temi, ki je še vedno abstraktna in nekoliko daleč od ljudi.

 

"Opravka imamo s političnim ozadjem te pobude, ki ji hrbet močno krije največja opozicijska stranska SDS." | Foto: Matej Povše "Opravka imamo s političnim ozadjem te pobude, ki ji hrbet močno krije največja opozicijska stranska SDS." Foto: Matej Povše Igor Pribac, politični analitik:

Razpis referenduma bo za vlado slaba novica, ki pa še ni dramatično slaba. Predlagatelj si lahko premisli in zaustavi postopek, prav tako je za veljavnost referenduma potrebna zadostna udeležba. 

Gotovo je to udarec za vlado, vendar ne nujno samo zanjo, kajti ob referendumski kampanji, ki bo sprožena, kakor hitro bo sprožena odločitev, da referendum bo, bo prišlo na plano ozadje zbiranja teh podpisov. Razkrito bo, da imamo opravka s političnim ozadjem te pobude, ki ji hrbet močno krije največja opozicijska stranska SDS.

Prav ta stranka je na kongresu gostila madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je zelo zainteresiran za gradnjo drugega tira in vstop Madžarske v ta projekt. Vlada je nakazovala, da vstop Madžarske ni zaželen, pod pritiskom javnega mnenja pa je spreminjala svoje mnenje. Očitno je, da Orban pričakuje, da bi imel v prihodnji vladi, ki bi jo sestavljal Janša, veliko boljšega sogovornika za vstop v gradnjo drugega tira.

Če bi referendumska pobuda uspela, bi bil to gotovo resen udarec za to vlado, zlati za SMC in premierja, vendar bi se ob in po referendumu sprožili tudi pomisleki o povezavah med SDS in Orbanom. Ti bi bili po mojem mnenju pomembna postavka v oblikovanju izhodišč za prihodnje parlamentarne volitve, kar bi pomenilo, da bi Janša dal še razlog več za utrditev že tako ali tako neformalne, dokaj jasne in trdne protijanševske koalicije na slovenskem političnem prizorišču.

Ne spreglejte