Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
20. 6. 2017,
10.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

8

Natisni članek

Vili Kovačič vlada referendum drugi tir

Torek, 20. 6. 2017, 10.35

6 let, 6 mesecev

Pobudniki referenduma o drugem tiru: Zbrali smo dovolj podpisov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

8

Drugi tir, železnica | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Pobudniki referenduma o zakonu o drugem tiru so do zdaj zbrali 41.600 podpisov, kar je dovolj za razpis referenduma. Po besedah predsednika gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča bodo podpise zbirali še do četrtka, ko se izteče rok, saj potrebujejo "močno varnostno rezervo".

"Zbiranje podpisov kljub doseženemu številu 40 tisoč še ni končano," je Kovačič poudaril na današnji novinarski konferenci. "Potrebujemo močno varnostno rezervo, kajti oblast, ki je dejala, da do tega referenduma ne sme priti, je goljufiva in izrazito nedemokratična," je dejal po poročanju STA.

Infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča smo prosili za odziv na zbrane podpise za referendum o zakonu o drugem tiru. Na ministrstvu so nam pojasnili, da zadeve, dokler ne bo število zbranih podpisov uradno znano, ne bodo komentirali.

"Popovič je obrnil hrbet referendumu"

Pobudnik referenduma je vlado označil za goljufivo, kar je premier Miro Cerar po njegovih besedah dokazal z obljubo "fiktivnega" dvojnega tira koprskemu županu Borisu Popoviču. Ta je obrnil hrbet referendumu v zameno za dodatne občinske nadzornike v Luki Koper, zamenjavo direktorja Luke in konec policijskih preiskav zoper njega, je prepričan Kovačič.


Preberite še:
Drugi tir - nasedla naložba za nasedlo državo

Drugi tir: referendum bo. Kdo bo moral oditi in zakaj slavi Janša?
Kako je Janša speljal Cerarja na slepi tir
Ukradli dokumente o drugem tiru, označene kot poslovna skrivnost


Pobudniki referenduma o zakonu o drugem tiru so do zdaj zbrali 41.600 podpisov, kar je dovolj za razpis referenduma. | Foto: STA , Pobudniki referenduma o zakonu o drugem tiru so do zdaj zbrali 41.600 podpisov, kar je dovolj za razpis referenduma. Foto: STA ,

"Zakon, ki ga napadamo z referendumom, uzakonja dolgoročno korupcijo, ob tem pa za več kot 14 let podaljšuje gradnjo proge med Koprom in Divačo," je še poudaril. Prebivalce Črnega Kala je Kovačič pozval, naj ne sledijo Popoviču in se zavzamejo za tisto različico gradnje železniške proge, ki bo dosegljiva do leta 2022, sicer bo Luka Koper dolgoročno oškodovana, pokrajina Črnega Kala in Kraškega roba pa degradirana, je dodal.

Ministrica: Drugi tir bo stal 950 milijonov evrov

Zakon o drugem tiru opredeljuje finančno konstrukcijo projekta. Sestavljena je iz kapitalskih vložkov, nepovratnih evropskih sredstev in posojil Evropske investicijske banke. Vlogo investitorja bi prevzelo podjetje 2TDK, v katerega bi se stekel tudi kapitalski vložek Madžarske.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pravi, da iz dozdajšnjih gradiv, ki jih je obravnavala vlada, izhaja, da je investicijska vrednost gradnje drugega tira 950 milijonov evrov.

Ne spreglejte