Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
15.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goran Klemenčič

Torek, 31. 1. 2012, 15.03

7 let, 12 mesecev

Pod nadzorom protikorupcijske komisije 86 občin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komisija za preprečevanje korupcije je začela bolj sistematično nadzorovati zakonske omejitve poslovanja med državnimi organi in subjekti, s katerimi so funkcionarji teh organov povezani.

V tem času so že ugotovili 61 kršitev zakona, komisija pa nadzor trenutno izvaja nad 86 občinami. Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je pojasnil, da omejitev poslovanja v Sloveniji poznamo sedem let.

Organ ne sme poslovati s subjekti, s katerimi so funkcionarji teh organov poslovno ali sorodstveno povezani Določbe o omejitvah poslovanja veljajo za organ javnega sektorja, v katerih so zaposleni funkcionarji. Med funkcionarje med drugim prištevamo poslance, državne svetnike, predsednika vlade in ministre, tožilce, sodnike, župane in mestne svetnike. Organ tako ne sme poslovati s podjetji, ki so v lasti funkcionarjevega družinskega člana ali pa s podjetji, s katerimi je funkcionar poslovno povezan.

Sankcija za kršitev določb o omejitvah poslovanja je ničnost posla Absolutna prepoved poslovanja velja pri naročanju blaga, storitev ali gradenj, podeljevanju koncesije in javno-zasebnem partnerstvu. Sankcija za kršitev določb o omejitvah poslovanja je ničnost posla, lahko se izreče denarna kazen, ki znaša med 400 in 4000 evri na kršitev ali pa celo poda kazensko ovadbo, denimo zaradi zlorabe položaja ali nevestnega dela v službi.

Odkar velja zakonodaja, je bilo ugotovljenih kršitev zelo malo V času, odkar velja omenjena zakonodaja, je bilo ugotovljenih kršitev po Klemenčičevih besedah zelo malo, saj da preprosto ni bilo sistema, ki bi omogočil nadzor nad temi postopki. Komisija pa je lahko take primere zaznavala le, če jih je kdo prijavil. "Šlo je še za en protikorupcijski predpis, ki je lepo izgledal na papirju, v praksi pa je bil precej odvisen od integritete posameznikov pri spoštovanju zakonodaje," je dejal predsednik protikorupcijske komisije. Izpostavil je, da v Sloveniji ni organa, ki bi imel materialne in kadrovske zmožnosti za izvajanje učinkovitega nadzora nad vsemi subjekti javnega sektorja in vsemi funkcionarji.

Kršitve pri 61 pravnih poslih v sedmih občinah Supervizor oz. njegova baza je bil prvi korak v smeri, da se to omogoči, v zadnjem času pa se na komisiji s tem področjem še aktivneje ukvarjajo. Kot omenjeno, so ugotovili kršitve pri 61 pravnih poslih v sedmih občinah - sumljive transakcije so doslej zaznali le na lokalni in ne na državni ravni -, vendar Klemenčič o tem, za katere občine gre, še ni želel govoriti.

Od nekaj deset tisoč evrov, do nekaj sto tisočakov Je pa pojasnil, da so posli zelo različni, od takih, ki so vredni nekaj deset tisoč evrov, do takih, ki so vredni tudi nekaj sto tisočakov. Torej, kot je navedel Klemenčič, gre za vse od najemanja gostinskih storitev pri bratu župana pa do večjih gradbenih poslov in obrtniških del. En tak primer je, ko je sorodnik funkcionarja v javnem zavodu položil parket.

Za omenjene pravne posle je komisija vsakič podala poziv za uveljavljanje ničnosti in uvedla ustrezne prekrškovne postopke. Ko bodo ti zaključeni, bo komisija objavila seznam zaključenih primerov, in sicer v okviru projekta Transparentnost. Komisija prav tako trenutno nadaljuje z nadzorom nad 86 občinami (od tega je osem mestnih občin), v katerih so zaznali več sto sumljivih pravnih poslov. Hkratni nameravajo letos nadgraditi sistem za nadzor in identifikacijo sumov kršitev.

Ne spreglejte