SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalšek in Pivčeva za razjasnitev navedb o vohunjenju

10

termometer

Zdravko Počivalšek
Foto: STA

Po pisanju nekaterih portalov in parlamentarnem nadzoru na policiji zaradi domnevnega vohunjenja za člani strank, ki se pogovarjajo o novi koaliciji, sta prvaka SMC in DeSUS Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec izrazila zaskrbljenost. Če so navedbe resnične, si Pivčeva želi ukrepanja, Počivalšek pa verjame, da se bo zgodilo, piše STA. V SAB ne izključujejo možnosti, da bi se dogajalo prisluškovanje predstavnikom stranke in njihovim družinskim članom.

Janez Janša Zdravko Počivalšek Novice SMC bi se še pogajala, za SDS so pogovori prepočasni

V SAB ne izključujejo možnosti, da bi se lahko dogajalo prisluškovanje predstavnikom stranke in njihovim družinskim članom. Če obstaja vsaj en odstotek možnosti, da se nezakonita prisluškovanja izvajajo, jih je treba raziskati, je v DZ dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič in razkril primer "nenavadne" policijske kontrole sina predsednice Alenke Bratušek.

Navedbe medijev v zadnjem tednu so le potrdile, da se nekatere stvari res dogajajo, je dejal Pavlič, ki ne verjame več v naključja. V nedeljo opolnoči je enega od otrok predsednice stranke Alenke Bratušek takoj, ko je zapeljal s parkirišča zunaj hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode. Te so bile po Pavličevih navedbah zelo nenavadne, zasliševali so tudi sopotnika. "V SAB v naključja ne verjamemo," je poudaril Pavlič.

Že v nedeljo je Bratuškovi sin povedal, da je bilo srečanje s policijo zelo nenavadno. Opravljeni testi so bili sicer v redu. A policija oziroma pristojni organi naj opravijo notranjo preiskavo, je dejal Pavlič.

Policija: Postopek je bil strokoven

Na nedeljski dogodek so se s pojasnili odzvali tudi na policiji. Kot pojasnjujejo, policija takrat ni vodila nobenega postopka zoper sina Bratuškove, ki bi se dogajal v "nenavadnih okoliščinah". Policija naj bi sina ustavila iz dveh razlogov. Kot so sporočili, je bilo vozilo v času, ko so vlomi pogosti, pred začetkom vožnje parkirano nasproti stanovanjskih hiš.

slovenska policija Foto: Siol.net

Ko se je policijska patrulja avtomobilu začela približevati, je speljal. Kot veleva 40. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ta sme ugotavljati identiteto osebe, ki z vedenjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo storila, izvršuje ali je storila kaznivo dejanje ali prekršek. 

Kot drugi razlog za kontrolo pa je bilo ugotavljanje zanesljivosti voznika in izpolnjevanje pogojev za udeležbo v prometu. Ker pa policijska patrulja posebnosti pri kontroli ni ugotovila, je postopek končala brez ukrepov ter ga evidentirala v poročilo o opravljenem delu, kot to zahtevajo Pravila policije. Kot so še pojasnili pri policiji, so pri sinu preverili še njegovo psihofizično stanje in pogoje za udeležbo v prometu, ki pa jih je izpolnjeval. Policija še poudarja, da je postopek trajal nekaj minut, pri čemer niso zasliševali nikogar in niso izvajali nobenih "preiskovalnih metod," niti niso govorili s sopotnikom. 

Pavlič dvomi o tem, da Črnčec ne pozna več metod dela

Torkovega nenapovedanega nadzora pooblaščene skupine Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Pavlič ne pozna, ker SAB nima člana v komisiji. Tako tudi ne želi presojati, kaj se je zgodilo.

Je pa Pavlič oster glede državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca: "Oseba, ki se je metod in dela učila pri prvaku SDS Janezu Janši, bo težko komentirala, kako na drugi strani delujejo, če sta skupaj delovala." Tako Pavlič ne verjame, da Črnčec teh metod dela ne pozna več.

Jernej Pavlič Foto: STA

Kakšnih metod dela je sposoben Črnčec, Pavlič ne želi komentirati, je pa ponazoril s slovenskim pregovorom: "Kar se Janezek nauči, to Janezek zna." Poudaril je, da pri tem ne misli na Janšo, ampak izključno na pregovor sam.

Počivalšek verjame, da je Slovenija demokratična država

Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), v kateri so bili poslanca SDS Žan Mahnič in Zvonko Černač ter poslanec DeSUS Branko Simonovič, je namreč v torek na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor, pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, piše STA.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek verjame, da je Slovenija demokratična država. Take zgodbe ga sicer skrbijo, verjame pa, da bodo policija in preostali organi odločno ukrepali in odgovorili, če se kaj takega res dogaja, je dejal ob robu današnje seje Strateškega sveta za metalurgijo v Ljubljani.

"Moram priznati, da sem malo zgrožena," pravi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. "Moram priznati, da sem malo zgrožena," pravi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Foto: STA

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je za sume, da jo nadzoruje vohunska mreža, izvedela v torek iz medijev. "Moram priznati, da sem malo zgrožena," je dejala ob robu 14. licitacije vrednejšega lesa v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Ni želela oceniti, ali so sumi resnični, poudarila pa je, da so take metode in že samo razmišljanje o njihovi uporabi obsojanja vredni. Če sumi držijo, je po njenih besedah zadeve treba raziskati in ukrepati, ne glede na to, katera stran uporablja take metode, piše STA.

Kot je še dejala, sicer nima občutka, da bi jo kdo preiskoval ali nadzoroval.

Črnčec in Šarec sta očitke zavrnila

Črnčec je očitke že zanikal, prav tako premier Marjan Šarec. Ta se je danes vnovič odzval na družbenem omrežju Facebook in med drugim napisal, da se ponavlja scenarij, ko Knovs opravi nadzor na NPU, ker naj bi se zlorabljal za zasledovanje političnih nasprotnikov. V resnici pa je zlorabljen Knovs, piše STA.

Če Janši nasedajo predsedniki drugih strank, je to dovolj žalostno, "da bi pa komurkoli od predsednikov strank prisluškoval, pa ni potrebno, ker vse izvem iz medijev. Bi bilo škoda časa in denarja", je dodal.

Židan poziva k umiritvi retorike

Predsednik SD in DZ Dejan Židan pa je v današnji izjavi voditelje političnih strank, med njimi tudi Marjana Šarca in Janeza Janšo, pozval, naj s svojimi dejanji in besedami ne poglabljajo nezaupanja v delovanje institucij, pristojne organe pa, naj raziščejo "sume o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev".

Dejan Židan Foto: STA

Kot je dejal Židan, gre pri očitkih o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev še vedno zgolj samo za sume, "vendar želim, da organi to svojo nalogo opravijo v miru in na način, da bomo seznanjeni z njihovimi rezultati".

Kordiš: Gre za politično aferaštvo

Na dogajanje se je odzval tudi poslanec Levice Miha Kordiš. Sum prisluškovanja in sledenja političnim predstavnikom in njihovim družinskim članom je označil za običajno politično aferaštvo. "Če bi šlo za kar koli resnega, za resne sume zlorabe policije, tega ne razrešuješ tako, da v čakalnico Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pošlješ Žana Mahniča," meni. 

Miha Kordiš Foto: STA

"SDS in predsednik Janez Janša sta že večkrat dokazala, da imata prakso zlorabljanja državnih institucij. Obenem je to šola, ki ji pripada tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Damir Črnčec," je v izjavi v DZ dejal Kordiš. Tako po njegovem mnenju ne bi presenetilo, če se je "teh slabih navad navlekel" tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, piše STA.

Preberite še:

Marjan Šarec Novice Šarec: Treba je bilo preusmeriti pozornost Damir Črnčec, državni sekretar Novice Damir Črnčec: SDS deluje po načelih mafijskega poslovanja Žan Mahnič Novice Pooblaščena skupina Knovsa na NPU opravila nenapovedan nadzor

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin