SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po izvolitvi županov v DZ se nadomestne županske volitve obetajo v 11 občinah

3

termometer

Volivke in volivci so na nedeljskih predčasnih volitvah po za zdaj še neuradnih podatkih v DZ izvolili tudi deset sedanjih županov in eno županjo.

Vendar pa se bodo ti s potrditvijo poslanskega mandata morali posloviti od županovanja, saj se s temi volitvami prvič uveljavlja nezdružljivost županske in poslanske funkcije.

Med drugim nadomestne volitve tudi v Ljubljani Nadomestne županske volitve se med drugim obetajo v prestolnici. Sedanji ljubljanski župan Zoran Janković je bil namreč izvoljen za poslanca, hkrati pa je najverjetnejši mandatar za sestavo vlade.

Nadomestne županske volitve bodo, kot kaže, še v eni od mestnih občin. Prav tako na listi Zorana Jankovića je namreč v DZ uspelo priti tudi županu Mestne občine Slovenj Gradec Matjažu Zanoškarju, ki bo tako predčasno končal tretji županski mandat.

Od županskega mesta naj bi se poslovila tudi metliška županja Renata Brunskole, ki je prav tako kandidirala na listi Zorana Jankovića.

Štiri poslanska mesta bodo zasedli župani SLS Največ sedanjih županov je bilo sicer izvoljenih na listi SLS. Od šestih poslanskih mest, kolikor jih je pripadlo tej stranki, naj bi namreč kar štiri zasedli sedanji župani. Za poslance so bili namreč izvoljeni dolgoletni župani Franc Bogovič (Krško), Mihael Prevc (Železniki), Franc Pukšič (Destrnik) in Janez Ribič (Duplek).

Izvoljeni tudi trije župani SDS in en SD Neuradni podatki kažejo vstop v parlament tudi trem županom iz vrst SDS, in sicer dolgoletnemu županu Mirne peči Zvonku Lahu, županu Občine Polzela Ljubu Žnidarju in bovškemu županu Danijelu Krivcu.

Od županskega mesta naj bi se poslovil še radeški župan Matjaž Han, ki je bil za poslanca izvoljen na listi SD.

Županom bo prenehal mandat z dnem potrditve poslanskih mandatov Nezdružljivost županske in poslanske funkcije je DZ v sedmem poskusu uzakonil 18. maja letos, ko je sprejel novelo zakona o poslancih. Doslej je namreč v poslanskih klopeh sedela vrsta županov. V zadnjem mandatu so bili med tistimi, ki so opravljali obe funkciji, tudi Zanoškar, Brunskoletova, Pukšič, Bogovič, Ribič, Lah, Krivec in Han.

Županom bo prenehal mandat z dnem potrditve poslanskih mandatov, praviloma na konstitutivni seji DZ, ki bo najpozneje 24. decembra. Takrat bodo stekli tudi postopki za nadomestne županske volitve, ki jih razpiše občinska volilna komisija. Ta mora razpis nadomestnih volitev objaviti v 15 dneh po potrditvi poslanskega mandata županu.

Razpis mora vsebovati tudi datum glasovanja in datum, s katerim začnejo formalno teči roki za volilna opravila. Med tema dvema datumoma mora biti najmanj 60 dni in ne več kot 90 dni, saj gre za nadomestne volitve, kjer so roki enaki kot pri rednih volitvah, in ne za predčasne volitve župana.

Do nastopa novega župana bo funkcijo opravljal podžupan V primeru predčasnega prenehanja mandata župana opravlja njegovo funkcijo do nastopa mandata novoizvoljenega župana podžupan. Če jih ima občina več, je to tisti podžupan, ki ga določi župan, so pojasnili v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Mandat bo prenehal tudi podžupanom Zakon sicer določa tudi, da poslanec prav tako ne sme opravljati funkcije podžupana. Od podžupanskih mest se bodo tako morali denimo posloviti v Ljubljani Jani Möderndorfer, v Piranu Gašpar Gašpar Mišič, v Trbovljah Barbara Žgajner Tavš (vsi Pozitivna Slovenija), v Postojni Zvone Černač (SDS), v Velenju pa Srečko Meh (SD).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin