SiolNET. Novice Slovenija
9,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: Naslednji teden novi ukrepi

9,39

termometer

Janez Poklukar
V naslednjem tednu se obetajo dodatni ukrepi za zajezitev širjenja bolezni, je napovedal minister Janez Poklukar. Foto: STA

Vlada je danes na dopisni seji sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo, saj bo za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Odlok bo začel veljati v nedeljo, v praksi bo zaživel 15. julija. Do takrat ostajajo v veljavi dosedanji ukrepi in pogoji vstopa v državo.

Od 15. julija dalje bo možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike, so sporočili po seji vlade.

Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v državo dovoli in se ga napoti v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu ne bodo dovolili vstopa v Slovenijo.

O možni izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo je danes že spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar

Pomemben del povečanja števila okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v zadnjih dneh je po besedah ministra za zdravje Poklukarja pripisati vnosom iz tujine, predvsem dijakov, ki so se nedavno vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Ker analiza posamezne različice koronavirusa traja nekaj dni, Poklukar še nima informacije, ali so bili okuženi z različico delta.

Zabava Novice Po vrnitvi z maturantskega izleta med slovenskimi dijaki potrjenih več kot 50 okužb

Bolj kužna različica delta se širi po Sloveniji

Ob tem pa je Poklukar opozoril, da tudi sicer v Sloveniji opažajo eksponentno rast različice delta, ki bi glede na projekcije lahko bila prevladujoča že po 15. juliju. Opozoril je, da je 50 odstotkov bolj kužna kot različica alfa, glede na izkušnje iz Velike Britanije pa zbolevajo necepljeni ali cepljeni z enim odmerkom.

"Najboljši ukrep ta trenutek je cepljenje. Verjamem pa, da zaradi trenutne precepljenosti prebivalstva samo na ta ukrep v naslednjih dneh in tednih ne bo mogoče računati, če bodo številke rasle, in za zdaj je trend jasen. Praviloma v naslednjem tednu bodo tudi kakšni dodatni ukrepi, da poskušamo zajeziti bolezen," je napovedal Poklukar na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal prednostne teme s področja zdravja med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

O konkretnih ukrepih pred ponedeljkovim sestankom, na katerem bodo tudi s strokovno skupino in predstavniki več ministrstev pretresali možnosti, Poklukar danes še ni želel govoriti. Je pa povedal, da se s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in z ministrstvom za notranje zadeve pogovarjajo o tem, da bi s 17. julijem za vstop v Slovenijo uvedli pogoj PCT (preboleli, cepljeni ali testirani) oz. digitalno covidno potrdilo. 

Vlada je danes na dopisni seji odločila, da bo zaradi slabšanja epidemiološke slike in velikega povpraševanja po informacijah, povezanih z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronvirusa, v ponedeljek ponovno vzpostavila klicni center za informacije o novem koronavirusu.

Klicni center bo dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 1404 oziroma za klice iz tujine na +386 1 478 7550 od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.
Milan Krek Novice Krek opozarja: delta različica se eksponentno širi, lahko se ponovi lanski scenarij #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin