Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
30. 1. 2013,
12.37

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2013, 12.37

8 let, 2 meseca

Pličanič: Nekaterim je prav malo mar za stanje v državi

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za pravosodje in javno upravo v odstopu Senko Pličanič je spregovoril o aktualnem političnem stanju in dosežkih v času svojega predčasno končanega mandata.

Minister za pravosodje in javno upravo v odstopu Senko Pličanič ob predstavitvi dosežkov ministrstva ni mogel mimo aktualnih političnih vprašanj. "V urejenih demokratičnih državah se javni funkcionar umakne s funkcije, če pristojni organ ugotovi nepravilnosti, hkrati pa mora imeti javni funkcionar v takšnih državah možnost pravnega varstva, če misli, da so prisotne kršitve organa. V pravni stroki je konsenz, da je zakon, ki ureja delovanje protikorupcijske komisije, slab," je dejal Pličanič. "To, da imamo takšno komisijo, je v redu, je koristno. Ni pa v redu, da ni urejen njen položaj, njena pristojnost, postopek, po katerem odloča, in pravno varstvo tistih, o katerih odloča." Zato je ta zakon treba čimprej popraviti, je prepričan Pličanič, ki pa meni, da je ne glede na veljaven zakon nujno, da vsi pristojni organi, kot so DURS, Upravno sodišče in drugi, ugotovitve iz poročila protikorupcijske komisije, ki jim ugovarja predsednik vlade, čimprej potrdijo ali ovržejo.

Kako bi morale stvari potekati v prihodnje? Po njegovem mnenju je država že nekaj časa v resnem stanju, zato so reforme, ki jih je predstavil kot minister, nujne, prav tako je nujno, da se povrne zaupanje v pravno državo. Kako si sam predstavlja, da bi morale stvari potekati v prihodnje? "Nekateri ne razumejo, kako resno je stanje v državi, drugi razumejo, a jim je za stanje malo mar, želijo si le ohraniti privilegije." Pravi, da zgolj s spremembo zakonodaje težava ne bo rešljiva, pač pa se mora v sprejemanje ključnih odločitev vključiti čim širši krog državljanov in socialnih partnerjev, to je, kot meni, še posebej pomembno v času krize. "Ta vlada tu ni delala, kot bi morala, sam pa sem se zavzemal za to, a sem ostajal osamljen." Med drugim je izpostavil tudi potrebo, da "stopimo skupaj", in pogovor, ta je, kot je spoznal v letu ministrovanja, ključen problem v politiki. "Marsikdo se ne zaveda pomena komunikacije v politiki," je ena od ugotovitev, ki jih je minister v odhajanju predstavil na zadnji tiskovni konferenci svojega mandata.

Za izhod iz krize je potreben le en dan v službi ljudstva "Ko bodo politiki v prihodnjih dneh iskali poti za izhod iz politične krize, naj ne pozabijo, zakaj so tukaj. Tukaj so v službi ljudstva. Če bodo imeli to pred očmi, lahko izhod iz krize najdejo v enem dnevu," je dejal Pličanič. Sam meni, da bi se v prihodnje Slovenija morala usmeriti v zeleno gospodarstvo, preteklost pa bi morali pustiti ob strani.

V četrtek poslovilno na sejo vlade Pličanič v četrtek zadnjič odhaja na sejo vlade. Tega, kakšne načrte ima premier, ne ve. "Računam na to, da bo premier pooblastil sebe ali koga od zdajšnjih ministrov za vodenje tega resorja. Računam, da bo to storil že jutri ali najpozneje v petek," je povedal Pličanič.

Nadomestil bi ga lahko kdorkoli iz zdajšnje vlade In koga bi želel sam videti na položaju, ki ga zapušča? "Na to vprašanje težko odgovorim. Ne gre za to, koga bi si želel, ampak mora predsednik vlade v tej situaciji presoditi, kaj je najbolje za državo, in se potem odločiti. Vsi kolegi ministri, s katerimi smo odlično sodelovali v zadnjem letu, so sposobni gospodje in gospa, zato lahko ta resor prevzame kdor koli med njimi, enako pa velja tudi za predsednika vlade," je bil odgovor Pličaniča.

Kako bo s pogajanji s sindikati javnega sektorja? Pličanič je sicer prepričan, da se bodo pogajanja s sindikati javnega sektorja nadaljevala v smeri, ki je bila začrtana. Minister v odhodu je o tem, kdo ga bo nadomestil na položaju vodje vladne pogajalske skupine, povedal: "Če se bo moj naslednik tega lotil v vsebinskem okviru, ki smo ga skomunicirali s sindikati na neformalni ravni, potem bo prišlo do dogovora s sindikati." O imenu naslednika je dejal, da lahko le ugiba, sam pa meni, da je najbolj primerno ime Andrej Vizjak.

Politike ne zapušča, na PF v Ljubljani se vrača brez prošnje za nadomestilo Kot je dejal, ostaja v politiki, prav tako ostaja član Državljanske liste, februarja pa se kot profesor vrača na pravno fakulteto v Ljubljani. Povedal je, da za nadomestilo, ki mu sicer pripada, ne bo zaprosil.

"Trendi so drugačni, kot jih predstavlja sodstvo" Minister v odstopu je med dosežki v pravosodju izpostavil spremembe v sodstvu. "V tem letu sem jasno pokazal, da je stanje v sodstvu zaskrbljujoče, da so trendi drugačni, kot je razlagalo sodstvo samo," je dejal. Razlogi za omenjeno stanje so po njegovem neustrezna ureditev vodenja sodstva, pomanjkljiva strokovna usposobljenost sodnikov in popolna odsotnost kakršne koli samokritičnosti. Kot je povedal Pličanič, so na ministrstvu zato pripravili vrsto izboljšav in sprememb za hitrejše in učinkovitejše sojenje, te je po lastnih besedah pripravljal profesionalno, strokovno in po tehtnem premisleku.

Rešitve, ki so jih pripravili za sodstvo, so … Pličanič je tako omenil spremembe vodenja v sodstvu s krepitvijo vloge predsednikov sodišč, razbremenitev sodišč tistih pristojnosti, za katere so na ministrstvu presodili, da za sodstvo niso nujne, ter poenostavitev vseh sodnih postopkov, tako pravdnih kot kazenskih. Ob tem je Pličanič še omenil, da je sam zelo naklonjen alternativnemu reševanju sporov, pripravili pa so tudi spremembe ureditve brezplačne pravne pomoči ter obsežno spremembo in osnutek nove stečajne zakonodaje, za katero se je pred meseci izkazalo, da je problematična. "Gospodarstvo nestrpno pričakuje, da bo obsežna novela veljavnega zakona in po potrebi tudi nov zakon čimprej sprejeta," je pojasnil.

Po Pličaničevih besedah ima novela stečajne zakonodaje dva ključna poudarka. Prvi je povečana vloga upnikov, po njegovih besedah je bil namreč do zdaj glavni problem, da so imeli stečajni upravitelji preveliko moč, zato so se dogajale razne nepravilnosti. "Povečana je vloga upnikov pri odločanju, vodenju, sprejemanju različnih odločitev v postopku in podobno," je pojasnil odhajajoči minister. Drugi poudarek je povečan nadzor ministra, pristojnega za pravosodje, nad stečajnimi upravitelji. "Hkrati smo pripravili nov zakon, če bi se pokazalo, da omenjene spremembe niso zadostne, da se stanje spremeni," je še povedal Pličanič.

"Javni sektor nima ciljnega vodenja" Pličanič je dejal, da je ob prevzemu ministrstva ugotovil, da je javni sektor neracionalen, kakovost storitev pa prenizka. Razloge za to je sam prepoznal v odsotnosti ciljnega vodenja, določenosti kriterijev za doseganje ciljev in opredelitvi nagrad za uspešno doseganje ciljev, pa tudi v zakonski ureditvi, ki ureja določene dejavnosti, češ da je popolnoma zastarela. Na nekaterih področjih javnega sektorja, posebej to velja za javne službe, je zakonska ureditev popolnoma zastarela, pravi Pličanič. "Tukaj imamo opravka z zakonodajo iz leta 1991, 1993, ki temelji na čisto drugih konceptih, zato je skrajni čas, da se javne službe reformirale," opozarja.

Stanje so po Pličaničevih besedah rešili z racionalizacijo državne uprave, predlagali so ciljno vodenje v državni upravi, naslednji korak pa bi bil razširitev ciljnega vodenja v celoten javni sektor. Prav tako so po besedah ministra v odhodu pripravili spremembe plačnega in uslužbenskega sistema, ki je okostenel in premalo elastičen. Na ministrstvu so pripravili tudi izhodišča nove sistemske, horizontalne ureditve javnih služb, ki bi veljala za vsa področja in bi pomenila popolnoma drugačen pristop. "Tako obsežne spremembe zahtevajo dve leti časa. Upam, da bo prevzemnik ministrstva z njimi nadaljeval, saj Slovenija potrebuje spremembe javnega sektorja ne glede na to, kdo je v vladi," je povedal Pličanič.

Pličanič je še dejal, da so pri javni upravi zastavili odpravo administrativnih ovir, na področju državne informatike pa so uveljavili bistvene usmeritve. "Če bo moj naslednik zagotovil nadaljevanje začetih aktivnosti, bo informatika bistveno boljša, preglednejša in predvsem cenejša." Omenil je tudi področje investicij in državnih nepremičnin, kjer, pravi Pličanič, mu ni uspelo narediti večjih premikov.

Končna Pličaničeva ocena: Rezultati so dobri Pličanič je rezultate svojega dela ocenil kot dobre. Kot pravi, bi želel, da bi se v Sloveniji na področjih, ki jih je naštel, kaj že spremenilo.

Ne spreglejte