Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
18.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2013, 18.07

8 let, 3 mesece

Planet TV: Skoraj tretjina najstnikov ima težave z depresijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni najstnika, ki se ne bi znašel v začaranem krogu večnih vprašanj - zakaj me nihče ne razume, ne posluša in pomaga.

To so stresne situaciji tudi za starše, ki velikokrat ne vedo, kako pomagati svojemu pubertetniku. Stiska je včasih tako huda, da je potrebna pomoč psihoterapevta, na kar lahko posameznik v javnem zdravstvu lahko čaka tudi 8 mesecev, cene zasebnih terapij pa so precej zasoljene. A v Ljubljani je tudi svetovalnica, kjer mladostnikom svetujejo brezplačno.

Pogovor z najstnikom se pogosto konča tudi s treskanjem vrat. S tem mladostnik izraža svojo nemoč, jezo in žalost, pove terapevtka Melita Kuhar Pucko, ki brezplačno svetuje mladim, ki se znajdejo v vrtincu težav. "Nihče jih ne razume, nihče jih ne sliši. Doma so nekateri v veliki meri ignorirani. Veliko je jeze, ki se v njih kopiči," je poudarila.

Notranje stiske mladostnikov se izražajo v njihovem vedenju. "Se pravi, postavljanje pred vrstniki, tekmovanje kdo lahko, kdo si upa, kar slej ko prej pelje do negativnih posledic," je prepričana Kuhar Puckova. Njeni pacianti se počutijo veliko bolje, če jih zgolj posluša. "Včasih se sprašujejo, zakaj sem sploh na svetu, saj mene nihče ne vidi, sliši, se ne pogovarja," je pojasnila.

Stvari, ki delajo čudeže, pa so po besedah Kuhar Puckove ljubezen, komunikacija, aktivno poslušanje. K njej prihajajo mladi, stari od trinajst do devetnajst let. Za brezplačno svetovanje se je odločila, ker želi pomagati družbi. Kucko Kuharjeva pravi, da ve, "da naj bi vsak od nas vsaj 10 odstotkov prispeval k družbi in to je najmanj kar lahko storim za naše mlade". Zanjo je dovolj zadovoljen mladostnik, ki veselega in pogumnega koraka odhiti iz njene pisarne.

Skoraj tretjina najstnikov ima težave z depresijo, ugotavlja raziskava Inštituta za varovanje zdravja. Raziskava, v kateri so sodelovali mladostniki, stari od enajst do petnajst let, je pokazala, da so občutki depresivnosti pogostejši pri dekletih, starih petnajst let. So pa fantje s svojim videzom manj obremenjeni kot dekleta.

S svojim telesom je zadovoljna skoraj polovica vprašanih, ostali se ocenjujejo kot predebeli ali presuhi. 17 odstotkov mladostnikov se več kot enkrat tedensko srečuje z dvema ali več težavami, kot so nespečnost, živčnost, razdraženost in glavobol. Psihosomatski simptomi se pogosteje pojavljajo pri petnajstletnicah.

V raziskavi so še ugotovili, da imajo fantje pogosteje vedenjske, dekleta pa čustvene težave.

Ne spreglejte