SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plače in drugi prejemki javnih uslužbencev od danes nižji

3

termometer

Plače javnih uslužbencev se bodo po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ z današnjim dnem linearno znižale za osem odstotkov, hkrati pa bodo dokončno odpravili plačna nesorazmerja.

Za večino javnih uslužbencev odprava plačnih nesorazmerij blaži znižanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov. Največ javnih uslužbencev je uvrščenih v 30. plačni razred, ki bodo od junija za izhod iz krize prispevali mesečno 119 evrov osnovne plače.

Najvišji regres za uslužbence do 13. plačnega razreda Zakon prinaša tudi spremembo pri višini regresa za letni dopust. Sredstva za regres so se glede na lani prepolovila. Najvišji regres bodo tako letos prejeli javni uslužbenci do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov. Regres za letošnji letni dopust bo izplačan najkasneje do 1. julija, kar je skrajni rok izplačila v skladu z zakonom o delovnih razmerjih.

Regres za prehrano med delom po novem znaša 3,52 evra. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pripada zaposlenemu, če razdalja od kraja bivališča do delovnega mesta znaša več kot dva kilometra. Zaposlenemu pripada povračilo stroškov prevoza v višini stroškov prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. Če javni prevoz ni možen, se zaposlenemu prizna kilometrina v višini osem odstotkov cene neosvinčenega bencina.

Naslednje leto tudi omejitev letnega dopusta Zakon prinaša še spremembe glede upokojevanja, odpravnin in jubilejnih nagrad. Z naslednjim letom pa predvideva omejitev letnega dopusta za javne uslužbence na največ 35 dni ter dodatkom do 15 dni. S 1. junijem 2013 pa bodo odmrznili tudi napredovanja javnih uslužbencev v višje plačne razrede.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin