SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peterle: Ni časa za sanje, zbuditi se je treba

2

termometer

Danes ni časa za sanje, zbuditi se je treba, je na slavnostni seji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve povedal predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle.

Navzočim na slovesnosti je ob obletnici voščil tudi predsednik združenja Ivan Oman in več ministrov Peterletove vlade. Oman se je v svojem nagovoru dotaknil nekaterih zgodovinskih poglavij prizadevanja slovenskega naroda za samostojno in suvereno državo. Poudaril pa je, da med takšna prizadevanja ne spada NOB. Tistim, ki pravijo, da brez NOB ne bi bilo države, je treba povedati, da je Edvard Kardelj še leta 1947 zagotavljal Rusom, da nas lahko štejejo kot eno sovjetskih republik, je dejal Oman. Oman: Lahko si čestitamo Spomnil je na dogodke v letih pred osamosvojitvijo - od 57. številke Nove revije pa do plebiscita. Kot je poudaril, so nekateri vedeli, da slovenska osamosvojitev niso le sanje, kot so to govorili nekateri, pač pa da je resničnost in da bodo državo tudi ubranili. "Ali se je komu zdelo, da so to le sanje? Mi, ki smo bili zraven, smo imeli to za dejanje," je dejal. Danes smo lahko na to ponosni in si lahko čestitamo, je povedal Oman.

Predsednik SDS Janez Janša pa je v svojem nagovoru izpostavil, da so občutki ob 20. obletnici države mešani in da je "veselje skaljeno. Današnji voditelji države namreč pri upravljanju ne izhajajo iz vrednot, ki so omogočile, da je Slovenija sploh nastala, je pojasnil. Upravljavec slovenske države, ki nič ne da na vrednote slovenske osamosvojitve, je po njegovih besedah moral zaiti. "To tavanje se bo končalo, ali pa Slovenije ne bo več," meni predsednik SDS.

Janša: Bliža se čas, ko bo država spet vodena v skladu z osamosvojitvenimi vrednotami Iz svoje izkušnje je Janša dejal, da je po Sloveniji sicer še mnogo pristnega veselja, ki je Slovenke in Slovence navdajalo pred 20 leti, ki pa je mnogokrat odrinjeno na obrobje. A to pristno veselje krepi upanje, da se bliža čas, ko bo država spet vodena v skladu z osamosvojitvenimi vrednotami. Velik del odgovornosti, da se to zgodi čim prej, pa je po besedah Janše tudi na njihovem združenju.

Predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle je osamosvojitev izpostavil kot najbolj etično in politično čist projekt. Poudaril je tudi, da se vojna za Slovenijo ni začela dan po osamosvojitvi, pač pa 16. maja 1990, ko je JLA začela pobirati orožje Teritorialni obrambi. V današnjih časih pa po njegovih besedah "ni časa za sanje, zbuditi se je treba".

Krkovič: Zmagoslavje, a tudi razočaranje Brigadir Tone Krkovič pa je dejal, da so njegovi občutki ob 20. obletnici Slovenije mešani. Na eni strani občuti zmagoslavje nad dosežki države, na drugi strani pa tudi razočaranje. Izpostavil je, da nekateri skušajo potvarjati dejstva iz časa osamosvajanja in da se danes v prve vrste postavljajo ljudje, "ki so spravili Slovenijo v položaj, da se je morala braniti". "Ni čas za sanje, čas je da se zbudimo, da se vzamemo v roke," je izpostavil tudi Krkovič.

Da imajo danes največ o osamosvojitvi povedati tisti, ki so ji v ključnih časih nasprotovali, je izpostavil tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Opozoril pa je, da se po 20 letih vračajo k svojim nekdanjim stališčem in vrednotam ter da poskušajo rehabilitirati komunizem kot zaledje osamosvojitve. Toda vrednote slovenske osamosvojitve so po besedah Rupla vrednote slovenske državnosti in, kot je poudaril, je prišel čas za nadaljevanje zgodbe, ki se je začela leta 1990.

Bavčar: Enotnost se odraža na referendumih Nekdanji notranji minister Igor Bavčar pa se je dotaknil številnih pobud k takšni enotnosti, kakršna je bila pred 20 leti in za katero da se zavzemajo ravno tisti, ki so si v "svojih partijskih korespondencah pisali, da smo mi na drugem bregu". A kot je poudaril Bavčar, enotnost ljudi že imajo, saj se odraža na referendumih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin