Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 15. 5. 2014, 16.28

8 let

Pahor: Z odlaganjem volitev bi vlado dobili šele okoli božiča (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zdajšnjih političnih razmerah ni dobrih odločitev, so samo slabe in slabše. Zato bi morali iti čim prej na volitve, če za oblikovanje nove vlade ni možnosti, ocenjuje predsednik Borut Pahor.

Predsednik republike je to dejal v nagovoru poslancem, preden so se seznanili z njegovo odločitvijo, da ne predlaga kandidata za predsednika vlade. Pahor je večinoma ponovil argumente, ki jih je nanizal že včeraj po srečanju s predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom, ko je med drugim razložil, da od nikogar ni dobil predloga za kandidata za predsednika vlade.

Nedopustno, polemično, božično Dejal je, da bi bila morebitno njegovo čakanje na razpust parlamenta in razpis novih volitev, po tem, ko bi bile v državnem zboru izčrpane vse možnosti za izvolitev novega predsednika vlade, nedopustna.

"Si predstavljate, da bi v drugih okoliščinah kakšen drug predsednik sklenil, da bi si, ko bi se parlament soočil z dejstvom, da ni izvolil predsednika vlade, vzel čas za razmislek, koliko časa si bo vzel za to, da razpusti parlament in razpiše predčasne volitve," se je vprašal Pahor.

Pahor se sicer strinja, da je zaradi poletnega datuma volitev volilna udeležba "legitimen in polemičen problem", vendar bi morebitno odlaganje volitev na pozni september pripeljalo do nove vlade okoli božiča. Ne bi bilo dobro, da bi bila Slovenija toliko časa brez vlade s polnimi pooblastili, je prepričan predsednik.

Tujcev ne zanima, kdo bo zmagal Julij in avgust nista primerna meseca za volitve, a Pahor je dejal: "Nimamo rednih volitev, imamo izredne volitve. Torej se moramo glede na odstop vlade znajti po naših najboljših močeh v korist države in državljanov, da imamo čim prej vlado – ali z vašim imenovanjem v tem mandatu ali vlado, ki jo bomo dobili na osnovi volitev."

Pahor je še poudaril, da tudi iz tujine prihajajo vprašanja, in sicer ne kdo bo zmagal na naslednjih volitvah, ampak kdaj bo oblikovana nova vlada. "Kdaj bo vlada zato, da bi Slovenija ohranila ta vtis, ta ugled, če želite, da je država, ki je vendarle v zadnjih letih skozi različne vlade prišla iz nekega krča krize in začela rehabilitirati gospodarsko in družbeno življenje."

V zdravstvu ponovitev bančne zgodbe Spomnil je še, da Slovenija deset mesecev nima ministra za zdravje. "Pri kakšnem drugem položaju v vladi to mogoče ne bi bil tak problem. V času, ko sem tudi kot predsednik republike povedal, da je zdravstveni sistem v razmerah, ko se mu lahko pripeti ponovitev zgodbe z bančnim sistemom, pa je. A pri bančnem sistemu gre za denar. Pri zdravstvenem sistemu gre za zdravje naših ljudi."

Ne spreglejte