SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor vročil državna odlikovanja Jerali, Senčarjevi, Vegelj Pirčevi, Lenarčiču in Aliću

2

termometer

Predsednik republike Borut Pahor je z medaljo za zasluge odlikoval znanstvenika Romana Jeralo.

Medaljo za hrabrost sta prejeli Mojca Senčar in Marija Vegelj Pirc iz organizacij onkoloških bolnikov ter pilot Matevž Lenarčič. Medaljo za častno dejanje je prejel Mehmedalija Alić, ki je sodeloval pri izkopavanjih posmrtnih ostankov v Hudi Jami.

Znanstvenik Roman Jerala, ki ga je Pahor odlikoval zaradi zaslug pri uveljavljanju slovenske znanosti in visokega šolstva v mednarodnem prostoru, se je ob podelitvi priznanja zahvalil. Dejal je, da teh uspehov ne bi bilo brez sodelovanja in pomoči ter zaupanja njegovih sodelavcev s Kemijskega inštituta in centra odličnosti En-Fist.

Za večjo vlogo znanosti v javnosti Pri tem je izpostavil skupino študentov, s katerimi so skupaj izvajali projekte in premikali meje znanosti ter na ta način prispevali k promociji Slovenije v svetu. Omenil je še, da se zavzema za večjo vlogo znanosti v javnosti, in da verjame, da bo Slovenija pripravljena investirati še več v znanost.

Predsednica društva za boj proti raku dojk Europa Donna Mojca Senčar, ki je medaljo za hrabrost prejela za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku, je v zahvali povedala, da je lepo dobiti priznanje v takšni eminentni družbi. A se dobro zaveda, da je to priznanje organizaciji slovenske Europe Donne, ki je v tem slovenskem prostoru pustila svoj pečat in naredila veliko za zdravje ne samo žensk, ampak vseh ljudi.

Ustanoviteljica in predsednica Društva onkoloških bolnikov Marija Vegelj Pirc je v zahvali dejala, da se, ko so jo pred dnevi obvestili o prejemu priznanja, od presenečenja najbrž ni znala primerno odzvati. "Medalja meni - saj nisem bila na olimpijadi -, za hrabrost - saj ne znam drugega, kot vztrajati pri tistem, kar se mi zdi prav -," je dejala.

Kot je omenila, jo je v medicino gnala želja ozdraviti bolne kot večino zagnanih slovenskih zdravnikov. A strokovna pot jo je pripeljala na področje, kjer zdraviti ne pomeni vselej ozdraviti. Spoznavala je, da izkušnje zdravstvenega osebja bogatijo izkušnje tistih, ki so opravili mučno medicinsko obravnavo in vztrajala pri zamisli, da jih poveže v veliko družino. Ravno v tem je hrabrost njenih številnih sodelavcev - nekdanjih bolnikov in v njihovem imenu se je zahvalila za medaljo.

Mehmedalija Alić: Medalja ima dve plati Mehmedalija Alić, ki je prejel medaljo za častno dejanje za svoje sodelovanje pri izkopavanju posmrtnih ostankov v rovu sv. Barbare v Hudi Jami, pa je dejal, da ima medalja dve plati, svetlo in drugo temno. Po njegovih navedbah so ga v nedeljo s te temne strani začeli žaliti, a je navajen na te udarce in bo šel za "svetlobo in za dobrimi ljudmi".

Pilot Matevž Lenarčič, ki je odlikovan za pogum, povezovanje znanja in tehnoloških dosežkov v skrbi za varovanje Zemlje, pa se je zahvalil samo ženi Katarini, ki je z njim prišla na podelitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin