Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 7.14

8 let

Pahor: Predlog rešitve s Hrvaško morda v naslednjih tednih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premier Borut Pahor se je ob robu slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne v Gdansku na Poljskem med drugim srečal tudi s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor.

Srečanje s predsednico hrvaške vlade pomeni nadaljevanje krepitve dobrega vzdušja, kar zagotovo pomaga pogajalcem na obeh straneh, da v naslednjih tednih pridejo do predloga rešitve, ki bo v obojestransko zadovoljstvo, je povedal Pahor. "Kljub dvomom sprememba atmosfere" Pahor in Kosorjeva sta se ob robu slovesnosti ločeno sestala tudi s predsedujočim Evropski uniji, predsednikom švedske vlade Federikom Reinfeldtom, "da kot članica in kandidatka ugotovimo, ali smo izpolnili pričakovanja iz Trakošćana, da dosežemo dogovor v obojestransko zadovoljstvo", je po srečanju še povedal Pahor. Dodal je še, da je srečanje s Kosorjevo na Trakošćanu 31. julija "kljub dvomom prineslo spremembo atmosfere".

Po srečanju v dvorcu Trakoščan na Hrvaškem sta premiera povedala le, da sta dosegla dogovor o okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanja nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU in meje med državama, vendar podrobnosti nista razkrila. Sedaj naj bi strani s tiho diplomacijo skušali dogovoriti podrobnosti.

Kosorjeva: Opravili smo približno 95 odstotkov dela Kosorjeva je po pogovorih s Reinfeldtom v Gdansku povedala, da mu je izrazila prepričanje, da bosta državi zelo kmalu prišli do konca urejanja vprašanja meje in blokade hrvaškega pristopnega procesa z EU. "Opravili smo približno 95 odstotkov dela, ostale pa so še nekatere podrobnosti," je dodala. Izrazila je še upanje, da se bosta s Pahorjem zelo kmalu sestala v Sloveniji.

Pahor in Putin za pospešitev pogajanj o Južnem toku

Pahor se je na Poljskem sestal tudi z ruskim premierom Vladimirjem Putinom. Po srečanju je dejal, da pri projektu dela plinovoda Južni tok skozi Slovenijo ostaja odprtih več vprašanj in dodal, da je pogajanja treba pospešiti, tako da se bosta pogajalski skupini ponovno srečali še v septembru in skušali rešiti ta odprta vprašanja. Vprašanje bosta tudi sama preučila, ponovno pa bi se lahko srečala, ko bo seznam odprtih vprašanj bolj ali manj rešen, je po svojem prvem srečanju s Putinom še povedal Pahor, o podrobnostih pa ni želel govoriti. Spomnil je sicer še na mandat državnega zbora, da naj bo skupno podjetje ustanovljeno v Sloveniji in da mora imeti v njem slovenska država vsaj 50-odstotni delež.

Pahor: Slovenija je blizu podpisa Pahor je sicer prejšnji teden napovedal, da je Slovenija blizu podpisu sporazuma o gradnji dela plinovoda Južni tok skozi Slovenijo. Skupini slovenskega ministrstva za gospodarstvo ter ruske družbe Gazprom in ruskega ministrstva za energijo sta prejšnji teden tudi v dobršni meri poenotili besedilo posebnega protokola o davčnih vprašanjih, vendar pa nekatere določbe še ostajajo odprte.

Ne spreglejte