SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor Izraelu: Za pogajanja potrebna pogum in volja

2

termometer

Premier Borut Pahor in njegov izraelski kolega Benjamin Netanjahu sta po pogovorih v Jeruzalemu izpostavila pomen neposrednih dvostranskih pogajanj za reševanje spora med Izraelci in Palestinci.

Ob začetku Pahorjevega tridnevnega obiska - njegovega prvega uradnega v Izraelu - sta oba premiera kot zgleden primer dvostranskega dogovarjanja označila dogovor med Hrvaško in Slovenijo za rešitev mejnega spora z arbitražo. Netanjahu ceni slovensko izkušnjo s Hrvaško Za Netanjahuja je slovenska izkušnja pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško "zelo poučna pri nalogi, ki nas čaka v odnosih z našimi palestinskimi sosedi". "Prepričan sem namreč, da ne obstaja nadomestek za neposredna pogajanja za reševanje sporov in doseganje miru. Zato se želim nekaj naučiti iz vašega primera," je dodal. Pahor: Rešitev bi pripomogla k miru v regiji "Moja izkušnja, ki jo lahko danes delim z vašim premierom, je, da bo za povabilo Palestincem k dobronamernim pogovorom potrebno nekaj poguma in dobre politične volje," pa je po pogovorih povedal Pahor. Slovenski premier je prepričan, da bi pri izpolnitvi potrebnih pogojev za dobronamerne pogovore lahko med stranema prišlo do rešitve dolgotrajnega spora, ki bi prispeval k miru in stabilnosti v celotni regiji.

Netanjahu je medtem izrazil upanje, da "lahko nadaljujemo z neposrednimi pogajanji kot res učinkovitim in najbolj obetajočim sredstvom" za reševanje spora s Palestinci. Obenem pa je znova opozoril pred palestinskimi načrti, da bi od ZN zahtevali glasovanje o priznanju enostranske razglasitve palestinske neodvisnosti.

Netanjahu: Mir je potrebno "zagotoviti od znotraj" Kot je dejal izraelski premier, je mir potrebno "zagotoviti od znotraj ... ob sklepanju medsebojnih kompromisov", ne pa z "enostranskimi vsiljevanji, z enostranskimi resolucijami v Združenih narodih".

Premiera sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju Poleg bližnjevzhodnega mirovnega procesa sta se premiera pogovarjala tudi o dvostranskih odnosih, pri čemer sta poudarek dala gospodarskemu sodelovanju. Kot potencialna področja za nadgradnjo gospodarskih vezi sta omenila visoko tehnologijo in turizem ter možnosti, ki jih ponuja koprska luka za izraelska podjetja.

Netanjahu je pri tem spomnil, da je v letu 2010 blagovna menjava med državama poskočila za kar 60 odstotkov na 132 milijonov evrov in poudaril, da si Izrael želi še okrepiti trgovino tako s Slovenijo kot z EU. "Vem, da imate odlično pristanišče ... zato želimo preveriti, kako lahko še okrepimo sodelovanje na tem področju," je dejal izraelski premier, Pahor pa mu je zagotovil, da lahko Luka Koper Izraelu zagotovi "vso infrastrukturo, potrebno za dostop do evropskega trga".

Pahor: Državi si želita izmenjave študentov Na področju visoke tehnologije je Pahor pojasnil, da si državi še posebej želita izmenjave študentov. Pri tem je Netanjahu povedal, da Izrael zanima okrepljeno sodelovanje z "odličnima" medicinskima fakultetama v Sloveniji.

Velik potencial na področju turizma Oba premiera sta tudi poudarila lepote svojih dežel in ocenila, da na področju turizma obstaja še mnogo potenciala za sodelovanje. Pri tem je Pahor dejal, da si poleg lepot željnih izraelskih turistov Slovenija želi tudi obiskov izraelskih vlagateljev, ki bi lahko pomagali razvijati turistično infrastrukturo. "Želimo si investicij tudi na drugih gospodarskih področjih v Sloveniji. Potrebujemo tuj kapital, da nam pomaga okrepiti gospodarsko rast, ki trenutno ni tako močna kot v vaši državi," je dodal.

Pahor je pogovore z Netanjahujem nadaljeval na delovnem kosilu, zvečer pa se bo srečal še z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom in vodjo opozicije Cipi Livni. V sredo bo slovenski premier obiskal tudi palestinska ozemlja in se srečal z vodilnimi palestinskimi predstavniki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin