Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
21.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

bolnik nenujni prevozi ZZZS

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 21.56

5 let, 2 meseca

Pacienti tožijo: Država nam je ukinila kritje stroškov za prevoz na zdravljenje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Vse več pacientov je obupanih - tistih, ki jim je država ukinila kritje stroškov prevoza na zdravljenje in nazaj. Med njimi je tudi upokojeni invalid Darko Fujs.

Darko Fujs na mesec prejme 400 evrov pokojnine, zdaj pa bo moral za vsako vožnjo plačati 50 evrov. Samo lani je sanitetni prevoz potreboval 20-krat.

Zdravstvena blagajna od novembra lani namreč krije stroške prevoza do najbližjega zdravstvenega izvajalca. Fujs bi zdravljenje po več letih nadaljeval v Mariboru. A kaj, ko so mu v Ljubljani že začeli izdelovati nujno potrebno nožno protezo.

Pacientom z nenujnimi prevozi olajševali dostop do zdravstvenih storitev

Vse do novembra lani je zdravstvena blagajna Fujsu krila stroške prevoza do Ljubljane, kjer mu izdelujejo novo nožno protezo. Z vlakom ali avtobusom ne more na pregled. "Na avtobusno postajo pridem, za Sočo pa moram vzeti taksi. Peš ne moram priti tja, ker doma komaj premagam 20 metrov peš. Brez leve noge sem, pa še desno imam poškodovano," razlaga Fujs.

Zdravniki so vrsto let predvsem starejšim in socialno ogroženim bolnikom iz odročnejših krajev z nenujnimi sanitetnimi prevozi olajševali dostop do zdravstvenih storitev.

"Kako naj bolnik pride v Valdoltro ob sedmih zjutraj z javnim prevozom, če sploh ne obstaja. Ali pa če bolniki niso vešči dolgih voženj po avtocesti," je opozorila zdravnica Edith Sapač Žižek.

Kriti le stroški poti do najbližjega kraja zdravljenja

Z novelo pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja so kriti le stroški poti do najbližjega kraja zdravljenja določene bolezni. Že do zdaj pa so za odobritev prevoza veljali le zdravstveni razlogi. "Noben predpis s področja zdravstvenega zavarovanja ni določal, da je socialni razlog, torej socialni status zavarovanca, ključen za odločitev za prevoz," je pojasnila Martina Copot iz Območne enote ZZZS Murska Sobota.

A novela in z njo strožji nadzor sta med zdravniki povzročila preplah, saj se je število nenujnih prevozov očitno zmanjšalo.

Posamezni izvajalci nenujnih prevozov so nam po telefonu povedali, da se je število prevozov prepolovilo. Eno izmed podjetij je tako moralo odpustiti že skoraj polovico svojih šoferjev.

ZZZS trdi, da se je pravica do nenujnih prevozov celo razširila

Kljub temu na zavodu za zdravstveno zavarovanje pravijo, da se je pravica do nenujnih prevozov pravzaprav razširila, saj je do zdaj veljala le ob delovnikih. "Lahko se izvaja 24 ur, vsak dan, tudi v soboto, nedeljo in pa praznike," je povedal Ivan Tibaut, direktor Območne enote ZZZS Murska Sobota.

A za Darka Fujsa to še vedno pomeni, da bo moral izvajalcu nenujnih sanitetnih prevozov za vsako vožnjo plačati po 50 evrov iz lastnega žepa.

Ne spreglejte