Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 13.52

8 let

Opozicija zahteva preiskavo o Golobiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanske skupine SDS, SNS in SLS so v torek vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo glede suma klientelizma in koruptivnega ravnanja ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča.

Kot je povedal vodja PS SDS Jože Tanko, bodo med drugim preiskovali sum, da je Golobič utajil davke. Tanko je dejal, da bo preiskovalna komisija tudi ugotavljala Golobičevo politično odgovornost zaradi izogibanja plačevanja davkov Sloveniji ob njegovem "aktivnem sodelovanju pri zviševanju davčnih bremen slovenskim državljanom". Ob tem je pojasnil, da ima Ultra podjetja v t.i. davčnih oazah. Sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Prav tako bo komisija preiskovala sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani NLB, je dodal. Vodja poslancev največje opozicijske stranke je ob tem dejal, da niso dobili odgovorov na vprašanja glede hipotek in ustreznega zavarovanja kreditov, ki jih je omenjena banka dali Ultri.

Komisija bo tudi preiskovala sum klientalizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra. Pri tem je vodja poslancev SDS omenil elektronizacijo študentske prehrane in "nekatere posle z mestno občino Ljubljana".

Tanko: Prijava Kosovi komisiji ni korektna Po Tankovih besedah se je pojavil tudi utemeljen sum, da podatki, ki jih je Golobič prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, niso pravi oz. točni. Kot je dejal, ima Golobič deleže tudi v podjetjih, ki jih ni prijavil komisiji. Dodal je, da je "evidentno, da prijava ni korektna, saj je v prijavi le eno podjetje, v katerem ima Golobič delež".

Kosova ravnanja "niso v skladu z vlogo organa" Vodja PS SDS je dejal, da tudi ravnanja predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa "niso v skladu z vlogo organa", ki ga vodi. Dodal je, da tudi ni "zaznal načelnega mnenja protikorupcijske komisije" o Golobičevem ravnanju. Obenem je poudaril, da obstaja utemeljen sum, da je Golobič premoženje pridobil tudi nezakonito.

Glede zahteve za ustanovitev komisije je Tanko pojasnil, da bo imel Golobič status preiskovanca, da je zahtevo podpisalo 33 poslancev iz vseh treh opozicijskih strank in da še ni znano, kdo bo vodil komisijo. Meni pa, da bi bila lahko komisija ustanovljena že na julijski seji DZ.

Komisija je ustreznejša kot interpelacija Na vprašanje, zakaj SDS sedaj predlaga preiskovalno komisijo, ni pa vložila interpelacije proti visokošolskemu ministru, je Tanko odgovoril, da bi bila interpelacija enkraten dogodek s predvidljivim izidom, zato je komisija ustreznejša. "Če bi se odločili za interpelacijo, bi bil izid glasovanja glede na to, da je ves državni vrh podprl Golobičevo ravnanje, že vnaprej jasen," je pojasnil.

V Golobičev bran se je postavil ves državni vrh Po Tankovih besedah se je državni vrh "enotno postavil v bran" Golobiču. Vse, kar je bilo storjeno, je šlo v smeri zaščite Golobičevih političnih pozicij, je prepričan. Pri tem je navedel odzive predsednika države Danila Türka, premiera Boruta Pahorja, predsednika DZ Pavla Gantarja, stranke Zares in celotne koalicije.

Na vprašanje, kako komentira Gantarjeve očitke, da so obtožbe na Golobičev račun "skoraj neznosne", je vodja PS SDS odgovoril, da težko komentira te besede, ker jih ni slišal. "Gantarjev komentar ni korekten," je zatrdil in pojasnil, da bi morali najprej dobiti odgovore od Golobiča. "Če odgovorov ni, je primerno, da to pojasni preiskovalni komisiji," je dodal.

"Nisem bil na sestanku," pa je Tanko odgovoril na vprašanje, ali so v povezavi s četrtkovim vabilom predsedniku Janezu Janši na zaslišanje zaradi suma izdaje tajnih podatkov tudi njega obiskali kriminalisti tako kot Gantarja in poslanca SDS Franca Cukjatija.

Golobič: Pobuda o parlamentarni preiskavi je zgolj podpis pod anonimke

Golobič je ob robu seje sveta stranke Zares dejal, da je zahtevo opozicije za parlamentarno preiskavo glede suma klientelizma in koruptivnega ravnanja njega samega pričakoval. Po njegovem mnenju "pobuda SDS ni prinesla nič novega, zgolj njihov podpis pod anonimke izpred nekaj tednov". Sicer pa je vesel, da bo imel priložnost odgovoriti na "neresnične obtožbe iz leta 2004", ki jih pobuda za parlamentarno preiskavo tudi vsebuje.

"Vizjak in Janša nadaljujeta čarovniški proces" Kot je dejal, sta Andrej Vizjak in Janez Janša na eni od sej odbora za nadzor javnih financ napovedala kazenske ovadbe, ki pa jih nista vložila. Tega po njegovi oceni nista storila, ker vesta, da je kriva ovadba kaznivo dejanje in bi bila "z ovajanjem na podlagi lažnivih trditev sodno obravnavana". Po njegovem mnenju sedaj poskušata s politično zlorabo parlamenta in manipulacijo nadaljevati "čarovniški proces".

"Želijo le politični spektakel Zanje resnica ni pomembna, želijo le politični spektakel, je prepričan Golobič. Obenem pa meni, da se bo ta politični spektakel na koncu obrnil "proti njim samim".

Ne spreglejte