Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
11.07

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

operaterji klicni center 112

Nedelja, 11. 2. 2024, 11.07

2 meseca, 3 tedne

Operaterji na dan mednarodne evropske številke 112 napovedali stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
112 | V času stavke delovanje številke za klic v sili 112 ne bo ogroženo, so zapisali. | Foto Shutterstock

V času stavke delovanje številke za klic v sili 112 ne bo ogroženo, so zapisali.

Foto: Shutterstock

Sindikat ministrstva za obrambo je danes na dan mednarodne evropske številke za klic v sili 112 napovedal in podal odločitev za stavko. Zanjo so se odločili zaradi zastoja v pogajanjih glede prenove plačnega sistema in ignorance do krivice zaposlenih operaterjev v centru za obveščanje na številki 112. Stavko, ki bo potekala do sklenitve stavkovnega sporazuma oziroma skladno z odločitvami stavkovnega odbora, bodo začeli 19. februarja ob 8. uri. V tem času delovanje številke za klic v sili 112 ne bo ogroženo, so zapisali. Na ministrstvu za obrambo (Mors) so danes v odzivu na napovedano stavko operaterjev številke 112 za prihodnji teden že napovedali pogovore s sindikatom ministrstva. Ob tem so izpostavili njihovo skupno prizadevanje za ureditev primernega statusa zaposlenih v centrih za obveščanje.

"Ta odločitev izhaja iz zastoja v pogajanjih z Vlado Republike Slovenije o nujni prenovi plačnega sistema in ignorance vlade do krivice, ki je bila zaposlenim na delovnem mestu operater v centru za obveščanje storjena že leta 2017 in s katero se še vedno soočajo naši člani," so zapisali v pojasnilu.

Kljub napovedani stavki delovanje številke za klic v sili 112 ne bo ogroženo

Kot so poudarili v sindikatu, kljub napovedani stavki delovanje številke za klic v sili 112 ne bo ogroženo. "Zavedamo se svoje odgovornosti do družbe in pomena njihovega dela za ljudi v stiski. Vendar pa nas razmere, ko mora država vsak mesec operaterjem v začetnem razredu doplačati razliko do minimalne plače, silijo, da se moramo zavzeti za pravice operaterjev in njihovo pravično obravnavo," so zapisali.

Dodali so, da v kolikor vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam, obstaja resna nevarnost, da bo delovanje številke 112 v prihodnosti ogroženo oziroma bo situacija privedla do poslabšanja kakovosti zagotavljanja storitve klica v sili na 112. "Nizke plače operaterjev so privedle do tega, da se za razpisana delovna mesta operaterja ne odloča skoraj nihče, obstoječi operaterji pa se zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenitve in izgorelosti vse pogosteje obračajo po zdravniško pomoč," so še zapisali v pojasnilu.

Sindikat: Zdi se, da vlada ne prepoznava njihovega pomena

Pojasnili so, da so v letu 2023, ko je Slovenijo prizadela obsežna ujma, njihovi operaterji odigrali ključno vlogo pri koordinaciji odziva na krizne razmere. "Kljub temu da so njihovi napori in predanost široko prepoznani in cenjeni s strani slovenske javnosti, se zdi, da vlada ne prepoznava njihovega pomena, ki ga skozi svoje delo prispevajo v družbi, in ga ne zna ter noče pošteno ovrednotiti," so dodali.

Kot so še zapisali v sindikatu ministrstva za obrambo, je stavka sredstvo za opozarjanje na nujnost njihovih zahtev za pravičnejše delovne pogoje in plačilo. Ob tem dodajajo, da si njihovi člani zaslužijo priznanje in spoštovanje za svoje delo, ki je ključno za delovanje številke za klic v sili 112. Zaključili so, da sindikat in stavkovni odbor ostajata odprta za nadaljnji dialog in konstruktivne pogovore z vlado z namenom, da dosežejo rešitev, ki bo v korist vseh vpletenih.

Mors ob napovedani stavki za prihodnji teden napovedal pogovore s sindikatom

Kot so v odzivu zapisali na ministrstvu za obrambo (Mors), so po dogovoru s sindikatom z namenom ureditve statusa operaterjev v centrih za obveščanje v dogovorjenih rokih podali predlog spremembe uredbe, ki omogoča umeščanje novega delovnega mesta dispečer v centrih za obveščanje. Spremenjena uredba o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih, ki je bila potrjena na seji vlade 14. decembra lani, zdaj v katalog delovnih mest vključuje delovna mesta dispečer v centrih za obveščanje. "To jasno kaže na naše skupno prizadevanje za ureditev primernega statusa zaposlenih v centrih za obveščanje," so navedli.

Menijo, da bi bilo treba v trenutnih pogajanjih med sindikati in drugimi partnerji kolektivne pogodbe za javni sektor delovno mesto uvrstiti v ustrezen plačni razred, kar poteka v okviru celovite prenove plačnega sistema javne uprave.

Ob tem so na Morsu še poudarili, da je delovanje klica v sili na številki 112 življenjskega pomena. "Tega se zavedamo vsi partnerji in tudi v primeru stavke bo številka delovala nemoteno," so zagotovili.

Napovedali so, da bo ministrstvo v prihodnjem tednu opravilo pogovore s Sindikatom ministrstva za obrambo, na podlagi katerih bodo lahko skupaj podali več informacij o nadaljnjih aktivnostih.

Na Morsu so odzivu priložili še dopis ministrstva za javno upravo, ki ga je to na sindikat naslovilo sredi tega tedna. V njem med drugim pojasnjujejo, da je vlada imenovala pogajalske skupine za pogajanja in usklajevanja o predpisih in kolektivnih pogodbah po posameznih plačnih stebrih. Napovedali so, da bo vladna stran v okviru pogajanj v zvezi z odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah pripravila predlog odprave nesorazmerij, pri čemer bo predlog uvrstitev v plačne razrede pripravila tudi za delovna mesta dispečerjev, kot jih je na novo opredelila spremenjena uredba o notranji organizaciji, sistematizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih. "Uvrstitve delovnih mest v plačne razrede bodo predmet pogajanj s socialnimi partnerji," so dodali.

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah je novembra za STA pojasnil, da operaterji od vlade zahtevajo zagotovila, da bo njihovo delovno mesto uvrščeno v 30. plačni razred in sistematizirano primerljivo z delovnim mestom dispečer v nujni medicinski pomoči na primerljivi ravni izobrazbe.

Evropsko združenje Slovenijo poziva k uvedbi opozorila 112 znotraj bazne postaje mobilnega operaterja

Evropsko združenje številke za klic v sili (EENA) je v danes objavljenem poročilu o stanju številke 112 v državah članicah EU Sloveniji priporočilo nujno uvedbo opozorila 112 pred naravnimi in drugimi nesrečami znotraj bazne postaje mobilnega operaterja. To je v EU obvezno že od leta 2022, uredbo pa je komisija izdala že leta 2018, so spomnili.

Dodali so, da je tovrstno opozorilo v Sloveniji sicer dostopno prek aplikacije za mobilni telefon, vendar mora to uporabnik prenesti na telefon, kar ni ustrezno. Po podatkih trgovine Google Play je aplikacijo sicer preneslo le nekaj več kot 100 uporabnikov.

Poleg Slovenije opozorila 112 v tej obliki niso uvedle še Avstrija, Finska, Irska, Latvija in Slovaška, piše v poročilu.

Združenje je priporočilo še uvedbo napredne mobilne lokacije za gostujoče uporabnike mobilnega omrežja, ta storitev v Sloveniji namreč ni omogočena na napravah iOS.

Ob tem predlagajo tudi migracijo na sistem številke 112 naslednje generacije in uvedbo javno dostopnega registra lokacij avtomatskih defibrilatorjev (AED).

poplave, intervencija
Novice Na številko 112 po poplavah prejeli rekordno število dnevnih klicev
Ne spreglejte