SiolNET. Novice Slovenija
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olaj odredil nadzor nad policisti zaradi rumenih jopičev #video

3,03

termometer

Generalni direktor policije Anton Olaj je v zvezi s policijskim varovanjem petkovega neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani v nedeljo odredil nadzor nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Policijski sindikat Slovenije pa je sporočil, da glede dogajanja trenutno nima informacij, da bi policisti ravnali nezakonito ali nestrokovno.

Generalni direktor policije Anton Olaj je v današnji izjavi za javnost, ki jo je objavil na Twitterju, zapisal, da so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek, 25. junija, v času varovanja neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res "nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako".

Zapisal je, da je na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja "ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije".

"Nič ne bomo pometli pod preprogo," je dejal Anton Olaj in omenil možnost, da bi ugotovitve lahko predstavili že v ponedeljek. "Nič ne bomo pometli pod preprogo," je dejal Anton Olaj in omenil možnost, da bi ugotovitve lahko predstavili že v ponedeljek. Foto: STA

"Nič ne bomo pometli pod preprogo"

Da bi dobil odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, je po Olajevih besedah potrebno ugotoviti dejansko stanje, zato je v nedeljo odredil nadzor nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni, je v izjavi za javnost še dodal generalni direktor policije.

Kot je v današnji izjavi ob robu slovesnosti ob 30-letnici slovenske policije dejal Olaj, mora policija postopati "do vseh enako". Ker so bili izraženi dvomi v to, lahko te po njegovih besedah odvrnejo le z objektivno analizo oziroma nadzorom. "Danes so že štirje inšpektorji, vsak iz svojega ozkega strokovnega delovnega področja, obiskali Policijsko upravo Ljubljana," je dejal. Poudaril je, da želijo ljudem predstaviti objektivne ugotovitve. "Nič ne bomo pometli pod preprogo," je dejal in omenil možnost, da bi ugotovitve lahko predstavili že v ponedeljek.

Aleš Hojs Foto: STA Hojs izrazil pričakovanje, "da se bodo pokazala objektivna dejstva"

Notranji minister Aleš Hojs je prav tako izrazil pričakovanje, "da se bodo pokazala objektivna dejstva", in sicer, ali je policija reagirala, preden jo je usmeril protestnik Jaša Jenull ali šele potem, kar bi bilo "za policijo nesprejemljivo," je dejal Hojs. Poleg tega naj bi preiskava pokazala tudi, ali je policija v postopkih z rumenimi jopiči ravnala skladno s svojimi pooblastili.

Policijski sindikat Slovenije: Nimamo informacij, da bi policisti delovati nezakonito

policija policisti Foto: STA Iz Policijskega sindikata Slovenije so v zvezi z ukrepanjem policistov posebne policijske enote na petkovem javnem zbiranju na Prešernovem trgu danes - glede na prejem več novinarskih vprašanj, povezanih z odzivi predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije - sporočili, da v zvezi z dogajanjem trenutno ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovali nezakonito ali nestrokovno.

Ob tem so poudarili, da policijsko delo ni enostavno in enoznačno, saj poteka v spreminjajočih se okoliščinah in razmerah, in to sleherni dan. "Verjamemo, da je bilo tako tudi v petek. Pri tem morajo policisti ravnati v skladu z organizacijo dela, usmeritvami in navodili stroke, taktiko in metodiko, okoliščinami in oceno dejanskega stanja itd., seveda vse to pa v obsegu s pooblastili, ki jih imajo," so navedli.

Glede nadzora na delom policije pa pričakujejo, da bodo seznanjeni s poročilom, če bodo ugotovitve posegle v pravice policistov.

"Policijski sindikat Slovenije bo svojim članom v morebitnih postopkih zoper njih nudil vso pravno in sindikalno varstvo, verjamemo pa, da bo vodstvo policije ali ministrstvo po nadzoru ugotovilo, da policisti niso kršili predpisov in da so storili vse potrebno za zagotovitev visoke stopnje varnosti naših državljanov," so sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije.

Da je "incident na Prešernovem trgu" treba preiskati, je že v soboto na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. "Kam pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca ukazoval policiji?" je dodal premier.

"Cilj skupine provokatorjev povsem očitno preprečevanje njihovega programa"

V protestniškem gibanju, ki je pripravilo petkovo alternativno proslavo, pa so ocenili, da je bil cilj skupine provokatorjev povsem očitno preprečevanje njihovega programa in sprožanje konflikta, zato so policijo pozvali, naj skupino umakne. "Iz vladne kritike policije, ki je petkov incident učinkovito umirila, pa lahko tudi sklepamo, da je očitno predstavnikom vlade predvsem v interesu, da bi prišlo do stopnjevanja konfliktov, izgredov ali hujšega nasilja na protestih," so zapisali.

Po njihovih informacijah so vsaj trije udeleženci dogodka policiji podali tudi uradno izjavo "zaradi fizičnega napada in groženj provokatorske skupine in njenih članov". Pričakujejo, da bo policija obravnavala prijave in izvedla polno preiskavo ter tudi v prihodnje spremljala njihove aktivnosti ter preprečila nove poskuse tovrstnih nasilnih provokacij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin