SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Več poslancem LMŠ odrejena karantena #video

10

termometer


Štirim poslancem opozicijske LMŠ je bila zaradi stika s strokovno sodelavko stranke, ki je okužena z novim koronavirusom, odrejena karantena. Dva poslanca karantenske odločbe nimata, a se bosta po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) držala vseh preventivnih ukrepov, je sporočil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je pred tem dejal, da je v karanteni pet njihovih poslancev.

Zaradi stika z okuženo osebo je v karanteni osem strokovnih sodelavcev poslanske skupine LMŠ, eden je prejel priporočila NIJZ o izvajanju zaščitnih ukrepov, poroča STA. Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je popoldne sporočil, da je bila karantena odrejena štirim poslancem. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je pred tem dejal, da je v karanteni pet njihovih poslancev.

Janez Janša in Sebastian Kurz Novice Janša odpeljal Kurza v osrčje slovenskih gora #foto

V karanteni tudi Jerca Korče

Po zadnjih informacijah Šarca so v karanteni torej štirje poslanci in osem strokovnih sodelavcev LMŠ. Po neuradnih informacijah STA so karantenske odločbe med poslanci dobili Jerca Korče, Igor Peček, Andreja Zabret in Jože Lenart, priporočila pa Aljaž Kovačič in Edvard Paulič. Karantena je bila poslancem in strokovnim sodelavcem LMŠ odrejena do 16. septembra, je dejal Golubović.

Med poslanci in poslankami LMŠ, ki so dobili karantenske odločbe, je neuradno tudi Jerca Korče. | Foto: STA , Med poslanci in poslankami LMŠ, ki so dobili karantenske odločbe, je neuradno tudi Jerca Korče. Foto: STA ,

Gre za prve javno izpostavljene primere odrejenih karanten med poslanci državnega zbora, Šarec pa zaradi tega večjih težav pri delu poslanske skupine LMŠ ne pričakuje. Poslanci in strokovni sodelavci, ki imajo odrejene karantene in izdana priporočila NIJZ, bodo po njegovih besedah delali od doma, tako da bo delo čim manj okrnjeno, poroča STA.

Jelko Kacin Novice Kacin: Posamezniki še vedno ne želijo ali ne znajo povedati, kje so se okužili

Golubović: Vsakemu poslancu je treba omogočiti glasovanje na daljavo

"Vsi poslanci in poslanke so zdravi, verjamemo, da bodo v ponedeljek pri interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa lahko glasovali na daljavo," je dejal Golubović. Ob tem je napovedal, da bodo v petek na kolegiju predsednika državnega zbora v skladu s poslovnikom podali zahtevo, da poslanci, ki so v karanteni, v ponedeljek lahko glasujejo na daljavo. Golubović je poudaril, da je treba vsakemu poslancu omogočiti glasovanje na daljavo, pričakuje pa, da se bodo s tem strinjale vse poslanske skupine.

"Smo v stiku z zdravstveno stroko, ta ne priporoča testiranja za naše poslance," je pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. | Foto: STA , "Smo v stiku z zdravstveno stroko, ta ne priporoča testiranja za naše poslance," je pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Foto: STA ,

Na četrtkovem sestanku, na katerem je bila okužena oseba, je bilo po besedah Golubovića, ki tam ni bil prisoten, 13 ljudi. Pojasnil je, da je sestanek, kjer je bila okužena oseba, potekal v večjem prostoru, poslanci pa so vzdrževali ustrezno varnostno razdaljo. Strokovna sodelavka, ki je okužena, po njegovih besedah kaže simptome okužbe z novim koronavirusom. Golubović je še poudaril, da sam potrebe po testiranju trenutno ne vidi, ker ni bil na prej omenjenem sestanku in ker se počuti dobro.

Šarec je glede ponedeljkove interpelacije zoper notranjega ministra Hojsa dejal, da poslovnik državnega zbora poslancem omogoča, da glasujejo na daljavo. Predsednik LMŠ upa, da bodo poslancem, ki so v karanteni, omogočili tudi razpravo na daljavo. "Glede na to, da je virus prisoten in da smo takšno situacijo slej ali prej pričakovali, pričakujem, da bo to tako in da ne bo vplivalo na samo glasovanje o interpelaciji," je povedal Šarec.

koronavirus, koronavirus splošno Novice V ponedeljek 42 novih okužb v 23 občinah

Zorčič: Če bodo izpolnjeni pogoji, si bom prizadeval za glasovanje na daljavo

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je medtem napovedal, da bodo v petek na kolegiju državnega zbora odprli vprašanje o glasovanju na daljavo za poslance LMŠ, ki so v karanteni. "To, ali je možno izpeljati postopek, ki ga po novem predvideva naš poslovnik, je na koncu odločitev kolegija. Posvetoval se bom z vodji poslanskih skupin. Če pride do situacije, da kolegij tega ne bi izglasoval, pa bi se s tistimi, ki so predlagali sklic izredne seje, dogovorili, da jo morda prestavimo," je pojasnil Zorčič.

Prvi med poslanci je poudaril, da je državni zbor institucija, kjer se giblje veliko ljudi, zato se morajo zdaj še toliko bolj držati navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Vsi v državnem zboru si od začetka epidemije prizadevamo, da državni zbor deluje čim bolj običajno, da parlamenta ne zapremo oziroma da bi v nekem pomembnem delu nehal delovati. Če bodo izpolnjeni poslovniški pogoji, si bom prizadeval, da izpeljemo glasovanje na daljavo," je dejal Zorčič in dodal, da bodo že ta teden preizkusili avdiovideokonferenco, na kateri bodo poskusili tudi glasovati na daljavo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin