Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
20. 11. 2012,
15.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 11. 2012, 15.18

8 let

Odzivi na interpelacijo: počakati zaključke preiskave

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po prespani noči smo vprašali vse parlamentarne stranke, kaj si mislijo o vloženi interpelaciji Pozitivne Slovenije zoper ministra Gorenaka in ali so se že odločile, kako bodo glasovali.

Obup, najmanj objektivna odgovornost, počakajmo na preiskavo so nekateri od odgovorov poslancev po prvi prespani noči, kar zadeva interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Vse poslanske skupine, vse nepovezane poslance in oba predstavnika narodnostnih manjšin smo vprašali, kaj si mislijo o interpelaciji, kdo je kriv za izginotje podpisov in kako bodo glasovali v tem primeru.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko se je na vloženo interpelacijo odzval kar prek strankine internetne strani, kjer je zapisal, da je interpelacija zoper ministra Gorenaka vložena zaradi obupa, da bi se zaščitili tisti, ki so do zdaj delovali v bančnem sistemu.

Huda napaka storjena v državnem zboru Vodja poslanske skupine SDS je presodil, da za interpelacijo zoper ministra Gorenaka ni nobenih resnih razlogov: "Šele intervencija sindikatov je sprožila preštevanje pol s podpisi in mislim, da je bila huda napaka storjena v državnem zboru." Ob tem je dejal, da je bilo prav v državnem zboru veliko nedoslednosti pri predaji, fotokopiranju, evidentiranju in prenosu dokumentov, pri čemer nikjer ni evidence, kaj se je z dokumenti dogajalo. "Če hočemo imeti oceno, kaj se je dejansko zgodilo, moramo ugotoviti, kaj se je zgodilo v državnem zboru, in morajo biti sproženi postopki odgovornosti," je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Preiskava še teče Ob tem je spomnil, da preiskovalni postopki v konkretnem primeru še vedno tečejo, in po njegovem mnenju je vse dotlej, dokler organi ne ugotovijo, kje so se dejansko storile napake, nekorektno zahtevati odgovornost kogarkoli. Vodja poslanske skupine SDS je tudi spomnil, da je notranji minister dr. Gorenak že sam dejal, da bo ponudil odstop, če bo ugotovljena njegova odgovornost. Koalicijska pogodba zahteva zavrnitev interpelacije Glede odločitve posameznih koalicijskih strank o podpori oziroma nepodpori interpelaciji je vodja poslanske skupine dejal, da bi glede na koalicijsko pogodbo stranke to morale spoštovati in interpelacijo zavrniti, vendar meni, da gre pri tem za odločitev posameznih strank.

DL ne komentira Na naša vprašanja so se skopo odzvali v Državljanski listi: "V DL bomo najprej počakali na zaključke preiskovalnih organov, šele po tem se bomo odločili oziroma kakorkoli komentirali interpelacijo zoper ministra Gorenaka." Njihov skop odgovor je razumljiv, saj bodo s podporo ministru Gorenaku posredno priznali, da je napako storil njihov vodja in predsednik državnega zbora Gregor Virant. Če bodo glasovali za odstop ministra, pa bodo kršili koalicijsko pogodbo.

Najmanj objektivna odgovornost V opozicijski SD nam je vodja poslanske skupine Janko Veber povedal, da niso tako prepričani o nedolžnosti ministra Gorenaka: "Menimo, da gre pri izgubi podpisov za referendumsko pobudo o slabi banki najmanj za objektivno odgovornost ministra za notranje zadeve dr. Vinka Gorenaka. To kažejo tudi ugotovitve interne preiskave znotraj državnega zbora. V poslanski skupini SD smo bili prvi, ki smo dr. Vinka Gorenaka pozvali, naj sam odstopi s položaja notranjega ministra. To se ni zgodilo, zato je prav, da minister prek razprave v državnem zboru pojasni, kako to, da se je zgodila sramotna situacija za slovensko demokracijo."

Preiskava naj pokaže, ali je šlo za naklepno dejanje V poslanski skupini SD ne izključujejo niti možnosti, da je šlo za naklepno dejanje, in to naj bi dokazale ali ovrgle preiskave, ki so v teku: "Če bodo ugotovitve pokazale, da gre za naklepno dejanje, pa gre tudi za osebno odgovornost posameznikov, čemur morajo slediti kazenske ovadbe."

Dvomov o tem, kako bodo glasovali, ni. "Glede na to, da ministrova objektivna odgovornost ni pod vprašajem, ne vidimo zadržkov, da interpelacije ne bi podprli," je povedal vodja SD-jevih poslancev.

Krivda še ni dokazana Vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša nam je povedal, da so se danes seznanili z besedilom interpelacije. Glede glasovanja je Jurša povedal: "Težko govorimo, kdo je kriv za izgubo referendumskih podpisov, saj krivda še ni bila dokazana nikomur. V poslanski skupini DeSUS ne želimo ugibati, kdo je kriv za nastalo situacijo. Če ministru Gorenaku krivda ne bo dokazana, interpelacije v poslanski skupini DeSUS ne bomo podprli." Glede na to, kako ponavadi v Sloveniji potekajo podobne preiskave, je skoraj gotovo, da na koncu nihče ne bo kriv, kljub nespornemu dejstvu, da so podpisi izginili. Iz tega lahko sklepamo, da DeSUS ne bo podprl interpelacije.

NSi: Dokazi morajo biti prepričljivi in pravi Podobno kot Desus razmišlajo v koalicijski NSi: "V Novi Sloveniji vsebino interpelacije zoper ministra Gorenaka še preučujemo. Dejstvo pa je, da je treba izvesti vse preiskovalne postopke o izginotju podpisov pod pobudo za referendum o slabi banki do konca in na podlagi tega sprejeti ustrezne ukrepe. V kolikor bi bili jasni dokazi, seveda smo za določene sankcije, vendar morajo biti ti dokazi pravi in prepričljivi."

Procedura v DZ zagotovo ni bila v redu Prepričani pa so, da v državnem zboru ni bilo vse tako kot mora biti: "Zagotovo pa procedura v DZ ni bila v redu. Nikjer ni zapisano, koliko podpisov je bilo vloženih, zato je možno s tem naknadno manipulirati. Za te procedure pa je zagotovo odgovorna generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik."

SLS: ni še odločitve Mihael Prevc, vodja poslanske skupine SLS, nam je povedal, da še niso sprejeli nobene odločitve: "V Poslanski skupin SLS smo že povedali, da na nikogar ne bomo kazali s prstom, saj nimamo prav nobenih uradnih informacij ali izsledkov preiskav, ki bi potrjevale ali je krivda na strani Državnega zbora RS ali na strani pristojnega ministrstva. Vsebina interpelacije je polna namigov in vprašanj, ki so bolj kot ne delo za preiskovalne organe, kot tudi za upravno inšpekcijo. Ko bodo znani te rezultati, bomo lahko tudi kaj več povedali. Kot veste poslanci Državnega zbora RS ne sodelujejo pri postopkih sprejema in štetja podpisov in kakršnakoli sodba glede na trenutno vedenje bi bilo zgolj ugibanje, zato v Poslanski skupini SLS v zvezi s tem še nismo sprejeli nobene odločitve."

Göncz: Odločitev o interpelaciji po končani preiskavi O nastalem zapletu smo vprašali tudi poslanca madžarske narodnostne skupnosti Lászla Göncza: "Strinjam se z vsemi, ki trdijo, da tovrstnih dogodkov (kot je takšna ali drugačna izguba podpisov na referendumski pobudi) preprosto ne sme biti. Predvsem pa ne bi smelo biti pravno-formalne vrzeli o ukrepanjih, če se tovrstne zadeve zgodijo ... Da pri tako pomembni zadevi ni podpisanih zapisnikov med različnimi subjekti, ki imajo v okviru postopka opravka z gradivom, je nerazumno. Če se to ne bi zgodilo, preprosto ne bi verjel, da nimamo urejenega tega vprašanja."

Kako bo glasoval, ko bo na dnevnem redu interpelacija zoper ministra Gorenaka, pa se še ni odločil: "Zaradi vsega omenjenega vam konkretnega odgovora še ne bom posredoval, počakajmo še na morebitne dodatne informacije preiskave, ki menda poteka. Morda bo do seje DZ-ja, ko bomo o tem odločali, več jasno. Ne glede na zapleteno stanje menim, da če se odkrije napaka, bo v tisti ustanovi poleg subjektivne tudi objektivna odgovornost dejstvo, ki ga bodo morali poslanci tako ali drugače upoštevati. V tem kontekstu se bom odločal tudi v zvezi s predlagano interpelacijo."

Podobno se je odzval tudi nepovezani poslanec Ivan Vogrin, ki meni, da je preuranjeno govoriti o interpelaciji, dokler ne bodo končane preiskav: "Tako nesposobnih organov, da ne bi mogli najti pravega krivca za izginule podpise, pa mislim, da nimamo. Če bo volja se bo tudi ta storilec odkril."

Ne spreglejte