Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2019,
9.57

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Natisni članek

odstop Aleš Šabeder Zavod za transfuzijsko medicino RS

Sreda, 4. 12. 2019, 9.57

4 leta, 4 mesece

Odstopili direktor in trije člani sveta Zavoda za transfuzijsko medicino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Zavod za transfuzijsko medicino | Foto STA

Foto: STA

Odstopili so direktor Zavoda za transfuzijsko medicino Branko Matjašec in tudi trije člani sveta, so potrdili na zavodu in na ministrstvu za zdravje. Minister Aleš Šabeder je že predlagal nove člane sveta, predlog bo v najkrajšem času na vladi. Svet zavoda v novi sestavi bo med drugim začel tudi postopek imenovanja novega direktorja.

Na ministrstvu za zdravje so navedli, da je Matjašec v odstopni izjavi sporočil, da se je za to potezo odločil zaradi nedopustnih pritiskov, s katerimi se spopada kot direktor, zato ne more uvesti sprememb, predvsem optimizacije procesov in zniževanja stroškov.

O odstopih je danes poročal tudi Dnevnik, ki navaja, da je Matjašec odstopil v torek, dan prej pa predsednica sveta zavoda Branka Neffat in še dva svetnika, Judith Unetič in Tomaž Ramovš.

Oktobra odstopila že strokovna direktorica

Polonca Mali | Foto: STA , Foto: STA , Že konec oktobra je odstopila strokovna direktorica zavoda Polonca Mali, v odstopni izjavi pa je navedla, da vodstvo ne upošteva mnenj in zahtev medicinske stroke, protestirala pa naj bi predvsem proti Matjaščevim predlogom, ki so vključevali ukinitev funkcije pomočnice direktorice za zdravstveno nego ter omilitev pogojev za zasedbo funkcije strokovne direktorice, je poročal Dnevnik.

Po neuradnih informacijah časnika so svetniki menili, da je zaradi nefunkcionalnega vodstva oteženo izpolnjevanje načrtov. Težava naj bi bila že uresničevanje prvega stavka strategije, po katerem bi moral zavod težiti k temu, da Slovenija na področju preskrbe s krvjo in krvnimi pripravki postane samooskrbna. Poleg tega naj bi začeli upadati prihodki ZTM, minister za zdravje Aleš Šabeder pa naj ne bi želel podpisati zavodovega poslovno-finančnega načrta.

Šabeder bo odredil izredni nadzor nad upravljanjem soboške bolnišnice

Minister za zdravje Aleš Šabeder bo zaradi očitkov o domnevno neskladnem ravnanju odobril izredni upravni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. O zadevi se je sicer minister seznanil iz medijev.

Ob tem so na ministrstvu dodali, da upravni nadzor izvedejo za presojo zakonitosti ravnanja izvajalca zdravstvene dejavnosti, kar pomeni nadzor nad izvajanjem predpisov s področja izvajanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja. Izredni nadzor odredi minister sam oziroma na predlog zainteresiranega predlagatelja.

K uvedbi izrednega upravnega nadzora so Šabedra pozvali v Sindikatu zdravstva Slovenije, kjer opozarjajo na sodbo delovnega sodišča, po kateri je bolnišnica nezakonito odpustila uslužbenko pravno-kadrovske službe in sindikalno zaupnico Tatjano Petek, zdaj pa jo morajo znova zaposliti ter ji povrniti vse stroške.
Ne spreglejte