Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
23. 1. 2013,
16.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2013, 16.53

8 let

Odločitev je padla: DL z današnjim dnem odhaja iz koalicije

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"To koalicijo je zrušil Janez Janša," je po soglasni odločitvi sveta stranke izpostavil Virant in dodal: "Če Janša ne bo šel po zaupnico v DZ, to pomeni, da drži za talca celo Slovenijo."

Predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant je še pred koncem seje sveta stranke, na kateri so odločali o izstopu stranke iz koalicije, stopil pred novinarje in pojasnil: "Svet DL je sprejel sklep, da stranka z današnjim dnem izstopa iz koalicije. Rad bi odgovoril na očitke, da DL povzroča politično krizo. Politična kriza je nastala z dnem, ko je KPK podal svoje težke in obremenjujoče ugotovitve. Izstop DL iz koalicije je prvi korak k reševanju te politične krize."

Ministra bosta še naprej opravljala tekoče posle "To koalicijo je zrušil Janez Janša. Veliko stvari je povedal v zadnjih dneh, razen petih besed, ki bi jih moral: Odstopam s funkcije predsednika vlade," je izpostavil Virant in dodal: "Odločitev o izstopu iz koalicije je bila soglasna in edina logična. Naša ocena je bila, da je prišlo do grobe kršitve koalicijske pogodbe s strani predsednika vlade, ki kljub hudim ugotovitvam KPK-ja ni odstopil."

Poudaril je, da bosta njihova ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič odstopila s svojih položajev, sam pa bo odstopil kot predsednik DZ-ja. Z odstopi se bo, kot pravi, naslednji teden seznanil tudi DZ in takrat bodo začeli odstopi tudi uradno veljati. Kljub temu bosta ministra še naprej opravljala tekoče posle dokler ne bosta imenovana nova ministra ali dokler predsednik vlade ne pooblasti katerega od ostalih ministrov za vodenje njunih resorjev.

Zatrdil je, da so za DL prioriteta predčasne volitve. Prepričani so namreč, da so se okoliščine v Sloveniji s poročilom KPK-ja toliko spremenile, da bi morali imeti državljanke in državljani možnost za novo izbiro.

"Državljanska lista nikoli ne bo nagajiva stranka. Nikoli ne bomo tisti, ki bi metali polena pod noge. Vsak zakon bomo prebrali in podprli tiste, ki bodo dobri. Od danes naprej smo v opoziciji, ampak v zelo konstruktivni opoziciji," je o delovanju DL-ja v opoziciji dejal Virant.

Za Virantove je sodelovanje z Jankovićem resen problem Meni, da je delovanje manjšinske vlade problematično in da bi bila edina državotvorna in razumna politična poteza, da bi šel predsednik vlade v DZ po zaupnico in s tem odprl pot do predčasnih volitev. "Ko se predsedniku vlade koalicija sesuje, ko mu vsi povedo, da je cesar nag, ne more drugega, kot da gre v DZ po zaupnico. Vse drugo bi pomenilo, da drži za talca celo Slovenijo," je poudaril in povedal še, da imajo v stranki resen problem s sklepanjem koalicije ali kakršnimikoli dogovori s Pozitivno Slovenijo, dokler je tam predsednik, pa čeprav zamrznjeni, Zoran Janković.

O tem, ali bosta morda njuna ministra Pličanič in Šušteršič prestopila v SDS, pa je dejal: "Ne bosta prestopila v SDS. Naša ministra sta z dušo in srcem v Državljanski listi."

Pličanič: Zakon o preprečevanju korupcije je treba nujno popraviti Minister za javno upravo in pravosodje Senko Pličanič je prepričan, da je vlada delala "kar dobro" in da so dosegli kar nekaj uspehov, vendar po njegovih besedah zaradi poročila KPK-ja ni mogoče pričakovati drugega, kot odstop predsednika vlade.

Glede pravnih postopkov, ki jih je Janša napovedal glede poročila KPK, je izrazil upanje, da bodo čim prej končani in da se bodo dvomi v delo KPK-ja odpravili. Dodal je še, da se je v zadnjem obdobju izkazalo, da zakon, ki ureja delo KPK-ja, ni dovolj dober in da bi ga bilo nujno treba popraviti. Minister za finance Janez Šušteršič je povedal, da je odločitev o izstopu iz koalicije bila še zlasti težka za oba ministra, ki sta vpeta v dnevno delo in ki sta v preteklih dneh dobila veliko pohval za svoje delo. Kljub temu, da bi si mnogi želeli, da bi nadaljevala s svojim delom, pa, tako Šušteršič, to enostavno ni več mogoče. Poudaril je, da bodo v okviru tekočih zadev nadaljevali z nekaterimi projekti, med drugim tudi ustanavljanjem slabe banke, novih projektov pa ne bodo začeli izvajati.

Pličanič in Šušteršič bosta odstopno izjavo podala v četrtek.

Ne spreglejte