Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2011,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

knežji kamen dan državnosti

Torek, 21. 6. 2011, 10.32

8 let

Odkrili bodo spominsko obeležje knežjega kamna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob praznovanju 20. obletnice slovenske samostojnosti bodo v Parku državnosti v Srednjih Jaršah odkrili spominsko obeležje, knežji kamen.

Po besedah predsednika Krajevne skupnosti Jarše-Rodica, Petra Verbiča, je knežji kamen simbol starodavne slovenske identitete, predvsem pa državnosti in predstavlja središče slovenskega demokratičnega obreda, ki je v svetovnem merilu brez primere. Na podlagi slovenskega ustoličevanja se je utrdila in razvila pogodbena teorija o prenosu pravice vladanja z ljudstva na vladarja.

Simbol starodavne slovenske identitete In več kot tisoč let pozneje je tudi na podlagi poznavanja karantanskega ustoličevanja nastala ameriška ustava, ki jo ima ves svet za izredno napredno in demokratično glede na takratne čase. Slovenci smo že najmanj tisoč let pred njo ne samo poznali teorijo o prenosu oblasti z ljudstva na vladarja, temveč smo jo dosledno tudi izvajali.

Za utrjevanje nacionalnega ponosa

Po besedah Verbiča je namen postavitve knežjega kamna utrjevanje slovenskega nacionalnega ponosa in dvig narodove identitete. Vsako leto bo v tem času ob knežjem kamnu tradicionalna slovesnost v počastitev dneva državnosti. Postavitev knežjega kamna bo prva tovrstna obeležitev v Sloveniji.

Kopijo knežjega kamna, ki ga bodo ta dan postavili, je izdelal domačin Jože Narobe iz Jarš. Reliefno je knežji kamen upodobljen na kovancu za dva centa. V kulturnem programu bodo nastopili Oktet bratov Pirnat in Godba Domžale.

Sprva mišljena le kot skulptura za vrt

Jože Narobe, sicer po poklicu mehanik, je spominsko obeležje knežjega kamna izdelal čez zimo, za izdelavo se je odločil, ker se, kot pravi, zaveda, da je potrebno našo zgodovino in korenine spoštovati. Jože se sicer ljubiteljsko veliko ukvarja z obdelavo kamna, ta skulptura pa je bila sprva mišljena kot postavitev na njegovem vrtu.

Naprej je izdelal model za vlivanje betona, do dokončne izdelave je potreboval kar tri mesece. Jože pravi, da je izvirni knežji kamen izklesan, izdelan iz peščenjaka, ta, katerega je izdelal on, pa je vlitek iz betona, po velikosti pa je enak izvirnemu, visok je en meter ter premera 80 centimetrov.

Praznovanja ob dnevu državnosti bodo postala tradicionalna

Park v Jaršah, v katerem ta trenutek obeležje knežjega kamna že stoji, slavnostno ga bodo odkrili ta četrtek ob 17. uri, je bil prek kratkim preimenovan v Park državnosti, krajani pa so ga še posebej lepo uredili za četrtkov dogodek. Predsednik Krajevne skupnosti Jarše-Rodica in ponudnik postavitve obeležja Peter Verbič pravita, da bodo v tem parku vsako leto pred praznikom pripravili slovesnost v počastitev slovenske samostojnosti.

Ne spreglejte