Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2012,
18.25

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

javnost

Torek, 3. 4. 2012, 18.25

8 let, 6 mesecev

Odgovori javnosti naj bodo po mnenju stroke jasni in pošteni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Odgovori, ki jih pripravijo v vladnih službah za odnose z javnostmi, morajo biti jasni in do javnosti pošteni, so se strinjali strokovnjaki s področja odnosov z javnostmi in novinarji.

Pomembnost jasnih in do javnosti poštenih odgovorov je na pogovoru na Gospodarski zbornici Slovenije, ki je potekal na temo vladnih odnosov z javnostmi, izpostavil zdajšnji v. d. direktorja Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Anže Logar. Kot je dejal, si sam prizadeva za to, da se v vladnih odnosih z javnostmi na vprašanja novinarjev odzivajo proaktivno, kar med drugim pomeni, da novinar dobi pravo informacijo, "da ne bo mislil, da se kaj skriva v ozadju".

Sovdatova: Novinarji si želijo predvsem hitrih in čim bolj popolnih odgovorov Novinarka Financ Petra Sovdat pa je podarila, da si novinarji želijo predvsem hitrih in čim bolj popolnih odgovorov. Sovdatovo najbolj moti to, če predstavniki za odnose z javnostmi nastopajo na način, da povedo čim manj. Na vprašanje, ali do sogovornikov raje dostopa neposredno ali preko služb za stike z javnostmi, pa je pojasnila, da če se le da, na Financah "težijo k temu, da se direktno komunicira s politiki in direktorji, ker je tako hitreje, pa tudi sicer na ta način slednji več povedo".

Na pogovoru so navzoči strokovnjaki s področja odnosov z javnostmi in novinarstva spregovorili tudi o tem, kako bi morala vlada varčevalne ukrepe predstaviti v javnosti. Pri tem je Logar opozoril na težavo, s katero se soočijo, to je, da je sedanja vlada že prevzela stanje, kakšno je, in da tako ni imela možnosti, da bi javnosti vnaprej opozarjala na to, kaj jo čaka.

Sovdatova: Javnosti naj čim bolj nazorno in plastično ponazorijo, kaj nas čaka Sovdatova mu je zato svetovala, naj skupaj posedejo preimera Janeza Janšo, finančnega ministra Janeza Šušteršiča "in še koga", ki naj skušajo nato javnosti čim bolj nazorno in plastično ponazoriti, kaj nas čaka, če varčevalni ukrepi ne bodo sprejeti. "Treba je pokazati prazno vrečo in povedati, da bo treba na operacijo čakati bistveno dlje, kot sicer, če ne bo v vrečo padlo kaj denarja," je dejala.

Kosova: Ne zavedamo se dovolj, kako resen je položaj Nekdanja direktorica Ukoma Marta Kos pa je dodala, da bo velik korak narejen takrat, ko bodo ljudje verjeli, "da gre zares". Slednje pa bi lahko po njenih besedah dosegli tudi tako, da bi politiki prišli pred javnost in "iz srca povedali, kakšno je stanje". Čarobne palice za to, kako javnosti čim bolj učinkovito predstaviti potrebo po sprejetju omenjenih ukrepov, kot je dejala, sama sicer nima, ocenjuje pa, "da se ne zavedamo dovolj, kako resen je položaj".

Kosova: Komuniciranje je demokratična obveza vlade Kosova, ki trenutno dela za švicarsko svetovalno podjetje Gustav Käser, je na začetku pogovora navzočim predstavila tudi nekaj teoretičnih izhodišč za pogovor. Poudarila je, da imajo vladni predstavniki za odnose z javnostmi bistveno težjo nalogo od predstavnikov za stike z javnostmi v gospodarstvu, to pa zato, ker se podjetja lahko odločijo, da ne bodo komunicirala z javnostmi, medtem ko je na drugi strani komuniciranje demokratična obveza vlade.

Primerjala je tudi ravnanje vlade Boruta Pahorja, ki je dolgo časa iskala direktorja Ukoma in ravnanje nove vlade Janez Janša na tem področju. Spomnila je, da je bila ena prvih potez nove vlade ta, da je imenovala svojega v. d. direktorja Ukoma, kar je bila po oceni Kosove pametna poteza. "S tem je Janez Janša pokazal, da se zaveda, kako pomembni so odnosi z javnostmi," je dejala.

Kosova: Pametno je, da direktor Ukoma ni hkrati tudi tiskovni predstavnik vlade Po mnenju Kosove je pametno, da direktor Ukoma ni hkrati tudi tiskovni predstavnik vlade. "Ukom mora biti namreč samostojna inštitucija, ker ko se predsednik vlade zamenja, mora obstajati neka kontinuiteta, ki jo lahko predstavlja Ukom," je dejala. Logar pa je ob tem dodal, da je trenutno hkrati tudi tiskovni predstavnik vlade, ampak da je to samo začasno.

Sovdatova: Osebno se mi zdi namreč menjava popolnoma logična poteza Glede Ukoma je Kosovi pritrdila tudi Sovdatova in dejala, da jo moti, kako so mediji, predvsem komercialni, "zagnali vik in krik" ob zamenjavi na vrhu Ukoma. "Osebno se mi zdi namreč menjava popolnoma logična poteza," je dejala.

Pogovor na temo vladnih odnosov z javnostmi je pripravila slovenska sekcija mednarodnega združenja poslovnih komunikatorjev IABC (International Association of Business Communicators).

Ne spreglejte